jeżeli rura jest walnieta to na pewno dużo zaniża ciśnienie.
jeżeli rura jest walnieta to na pewno dużo zaniża ciśnienie.
Nie jest nie szczelna... Może mieć tylko inna długość max o 5cm :> szerokość ta sama
Dłuższa rura o 5 cm ma inną pojemność i powiększa turbodziurę. Ciśnienie doładowania sprawdza się dynamicznie, a nie statycznie przy stałych obrotach - maksymalne wartości (widziane przez ECU, czyli też na komputerze diagnostycznym) muszą zawierać się w przedziale 2,1-2,3bara. Wymiana termostatu jest stosunkowo prosta
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Panowie mam pytanie mój problem jest podobny aczkolwiek trochę inaczej się objawia przeczytałem już sporo tematów i nie znalazłem odpowiedzi ani podobnego problemu. Mianowicie moja Alfa świruje co kilka dni zapala jej sie kontrolka wtrysku i nie mogę jej odpalić oczywiście próbowałem czyścić kostki i wymienić przekaźniki itp ale to nic nie daje problem po kilku dniach powraca i znów pojadę gdzieś zostawię samochód przychodzę nie pali a za jakimś czas 10-60min normalnie odpala i wszystko gra przez kolejne kilka dni. Może ktoś spotkał się z taką sytuacją?? z góry thx za pomoc dodam że to 156 2,4jtd 99r.
iro84 napisałW mojej 1,9 jtd dziąło się podobnie, w moim przypadku przytkane były wtryski.Panowie mam pytanie mój problem jest podobny aczkolwiek trochę inaczej się objawia przeczytałem już sporo tematów i nie znalazłem odpowiedzi ani podobnego problemu. Mianowicie moja Alfa świruje co kilka dni zapala jej sie kontrolka wtrysku i nie mogę jej odpalić oczywiście próbowałem czyścić kostki i wymienić przekaźniki itp ale to nic nie daje problem po kilku dniach powraca i znów pojadę gdzieś zostawię samochód przychodzę nie pali a za jakimś czas 10-60min normalnie odpala i wszystko gra przez kolejne kilka dni. Może ktoś spotkał się z taką sytuacją?? z góry thx za pomoc dodam że to 156 2,4jtd 99r
zaobserwowałem jeszcze dziś to, że jak silnik jest gorący po jeździe to pali jak po pół godzinie próbowałem odpalić to nie odpala a jak już się ostudzi to znów pali i co teraz czy może czujnik temperatury??
Czy wtryski da się samemu wyczyścić??
mi tez sie zapalala czasami ale przewaznie jak jechalem bardzo powoli , zauwazylem tez ze do 3 tys obrotow ciagnal ladnie a po przekroczeniu jakby oslabl , wymiana termostatu zalatwila sprawe kontrolka nie swieci a ciagnie jak szalony w calym zakresie obrotow![]()
wymienilem sam termostat bo czujnik mialem dobry
iro84 napisałSam nie naprawisz wtryskiwaczy, ale możesz sprawdzic, czy któryś się nie zapiekł.Trzeba zdjąc z wtryskiwaczy przewody przelewowe i podłączyc je pod menzurki(mogą byc ze strzykawek).Na chwilę uruchom silnik i porównuj, czy w menzurkach zebrały się podobne ilości paliwa.W menzurce z przytkanym wtryskiwaczem paliwa będzie dużo więcej niż w pozostałych, a przytkany wtrysk powoduje zwiększanie ciś w układzie paliwowym. Nie zaszkodzi jak przeczyścisz sitko w czujniku ciś, paliwa.Czy wtryski da się samemu wyczyścić??
Jeżeli chodzi o czujnik położenia wału, to objawy jego "padania" są takie,że właśnie po nagrzaniu silnika go wyłącza, a po ostygnięciu daje się uruchomic.