Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Temat: czy zmiana AR na porsche to dobry pomysl ?

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał bimski
    Lubię tą markę bardzo, jak pewnie większość z nas tutaj udzielających się, ale nie można się tak ograniczać. Historia motoryzacji to nie tylko alfa i jej sukcesy przedwojenne. Zdejmijcie wreszcie klapy z oczu, na świecie jest cała masa świetnych i oryginalnych samochodów, nie tylko włoskich. Czemu miłośnicy jakiejs konkretnej marki są takimi szowinistami?
    Gdybym był maniakiem Porsche to kupił bym Porsche, ale jestem maniakiem Alfy więc będę jej bronił i będe widział jej sukcesy bardziej niż innych producentów- to jest raczej naturalne. Fani Porsche też tak bronią Alfy na swoim forum? Nie sądze(o ile w ogóle się czymś takim zajmują).
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

areks
    Gość

Domyślnie

Jedno jest pewne Panowie...
    Alfa Romeo to Alfa Romeo
    Porsche to Porsche
    Ferrari to Ferrari
    ...i kazdy tu znajdzie cos dla siebie :twisted: :twisted:

adasco
    Gość

Domyślnie

jeden woli rodzynki, inny lewatywe.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    złom

Domyślnie

Cytat Napisał bimski
    Cytat Napisał fiergloo
    Ale panowie. Zaczynacie robić błąd. Jeśli nawet porównujemy silniki turbodoładowane to nie 2.5 Turbo do 1.8 Turbo. Po drugie Alfa 75 to limuzyna, a 944 to auto klasy GT. Porównywał by tu ktoś FIATa Coupe 2.0 20V Turbo do Passata 1.8 T?? To nie ta sama klasa, a Passat 1.8T nie jest szybszy od 20 zaworowca z Turynu.

Co do różnic w wykonaniu- wystarczy spojrzeć na cenę. I wszystko(bynajmniej dla mnie jest jasne). Co do ocynku- Giulietta miała pełny ocynk z roku 79.

Co do 924- nie chciał bym mieć świadomości że jeżdże odrzuconym projektem VW z silnikiem z LT28.
    Alfa 75 limuzyna? Pewnie tak samo jak bmw e30? Nie zapominajmy, że turbo evoluzione rywalizowała na torze z bmw m3 w latach 80.

Gwoli ścisłości - jednostka 1.8T z koncernu VW też ma 20 zaworów.

Lubię tą markę bardzo, jak pewnie większość z nas tutaj udzielających się, ale nie można się tak ograniczać. Historia motoryzacji to nie tylko alfa i jej sukcesy przedwojenne. Zdejmijcie wreszcie klapy z oczu, na świecie jest cała masa świetnych i oryginalnych samochodów, nie tylko włoskich. Czemu miłośnicy jakiejs konkretnej marki są takimi szowinistami?
    BRAWO! W końcu jakiś głos rozsądku

Cytat Napisał fiergloo
    Co do 924- nie chciał bym mieć świadomości że jeżdże odrzuconym projektem VW z silnikiem z LT28.
    A ja niechciałbym, mieć świadomości że mam wspaniałe v6 z gazem...

Porównanie, z 75t andrewa było celowe, bo z jego strony wciąż nie usłyszałem konkretu, a fakty są faktami, alfa nie miała modlelu który byłby w stanie konkurować mocniejszymi porsche z tamtego okresu (no może poza gtv6 callaway twin turbo, i ES30 - choć w mniejszym stopniu)

Cytat Napisał fiergloo
    Gdybym był maniakiem Porsche to kupił bym Porsche, ale jestem maniakiem Alfy więc będę jej bronił i będe widział jej sukcesy bardziej niż innych producentów- to jest raczej naturalne. Fani Porsche też tak bronią Alfy na swoim forum? Nie sądze(o ile w ogóle się czymś takim zajmują).
    No i tu jest różnica między cuore sportivo i cuore BRANDZLIWO, ton i teksty wielu userów tego forum nie różni się od masy z lubością tu przyzywanych "zakutych tempych golfiarzy", golfoholik alfaholik co za róznica, tu jej nie widzę.
    A propos, może to wykracza poza rozumowanie niektórych ale jak VW'iarze potrafią rozmawiać o alfie:
    http://forums.vwvortex.com/zerothread?id=1906975
    po angielsku, jak ktoś mówi, to zrozumie, jak nie ... to niech się nauczy
    1984 GTV6 3.2 24V

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał PietereQ
    No i tu jest różnica między cuore sportivo i cuore BRANDZLIWO, ton i teksty wielu userów tego forum nie różni się od masy z lubością tu przyzywanych "zakutych tempych golfiarzy", golfoholik alfaholik co za róznica, tu jej nie widzę.
    A propos, może to wykracza poza rozumowanie niektórych ale jak VW'iarze potrafią rozmawiać o alfie:
    http://forums.vwvortex.com/zerothread?id=1906975
    po angielsku, jak ktoś mówi, to zrozumie, jak nie ... to niech się nauczy
    Dobra wszyscy wiemy, że jesteś najfajniejszy i najlepszy.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację

Madnes7
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał adasco
    jeden woli rodzynki, inny lewatywe.
    mysle ze adasco najlepiej zkonkludował wasza dyskusje DD

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Madnes7
    mysle ze adasco najlepiej zkonkludował wasza dyskusje DD
    Nie będe pytał o szczegóły co jest czym

Różnice w zdaniu zawsze będą bo gdyby ich nie było świat byłby nudny. Dlatego też nie wiem po co te wzajemne ataki, że ma taką albo inną Alfę, albo wciskanie komuś że ma klapki na oczach, bo najzwyczajniej w świecie trafił na swoje wymarzone auto.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Jakich TY konkretów oczekujesz ??? SAm doskonale wiesz jaka jest różnica między jedną marką a drugą . Ja napisałem że miałem styczność z tym zardzewiałym ocynkiem znanym z nazwy 944 z silnikiem audi i mi to wystarczy że w takiej zacnej firmie zdażają się gnioty . Jeszcze jedno ja nie uważam Porsche za żłą markę ale jak bym miał kasę napewno kupiłbym bez wachania Alfa Romeo a nie te ścierwo szfabskie i jakich Ty konkretów ode mnie oczekujesz ,mam rozpisywać się o silnikach , osiągach , cenach i o awaryjności ???? na mnie Porsche wrażenia nie robi :>>>

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Cytat Napisał PietereQ
    Historia motoryzacji to nie tylko alfa i jej sukcesy przedwojenne.
    Po wojnie Alfa tez odnosila sukcesy w Grand Prix...

To forum Alfy wiec malo kto poleci Furemu z czystym sumieniem Porsche? Dla mnie w samochodzie liczy sie co innego niz to ze ponoc sie nie psuje i ponoc rdza go nie zzera. Jakby bylo inaczej kupilbym Golfa. Nie zauwazylem, zeby ktos Furemu napisal, zeby zostawil GTA bo jest lepsza od Porsche i mysle, ze wszyscy wiedza, ze Porsche zajmuje wyzsza polke niz AR. Tylko czy ta sama polke co Ferrari? Pod wzgledem osiagow moze i sa w stanie z nimi konkurowac, ale... Piszesz PietereQ jaka to Alfa jest skundlona przez Fiata, tu masz racje. Tylko czy taka marka jak Porsche nie kundli sie reklamujac na stronach miesiecznikow dla mezczyzn za 8 zl? Wypuszczajac na rynek SUVa czy limuzyne? Wspolpracujac z Nissanem? Jesli chodzi o czesci Fiata w Alfach to w Seacie bylo cos takiego jak Porsche System, nie wiem dokladnie co to bylo. Chodzi mi o to: czy logo Astona bylo w Roverze? Ferrari w Fiacie Tipo? Rollsa w BMW itd. A Porsche firmowalo jakiegos hatchbacka, ktorym gosposie domowe jezdzily po przyprawy do rosolu. Zeby kupic Porsche wystarczy byc majetnym i jechac w dresach do salonu Skody, do serwisu - tez do Skody. Czy wlasciciel Ferrari jedzie do prowincjalnego serwisu Fiata zeby zmienic olej?
    Porsche po prostu jak na te klase cenowa nei budzi emocji, nie ma ducha, maly chlopiec pewnie nie sni o Porsche w kolorze bialym czy nawet czerwonym, ktore nabedzie za 20 lat w salonie Skody w Koziej Wolce.

911 to kultowe auto, ale zeby slinic sie na widok zdjec czegos co wyglada jak rozplaszczona zaba? Z tego co slyszalem to 944 to najmniej udany model Porsche, dla mnie wyglada jak zniemczony japonczyk. Jedyny zadbany egzemplarz widzialem na zlocie, ale byly tez takie ktore staly pod blokiem i mialy wiecej rudego niz Fiaty 126p ktore aktualnie jezdza po drogach...

Jakbym mial okazje kupic Carrere za cene Alfy GTA to z pewnoscia bym kupil. Ale jakbym byl na tyle kasiastym, zeby kupic po normalnej cenie to pomyslalbym nad czyms bardziej narazonym na korozje... Nie wiem PietereQ ile dales za GTV6, ale 944 to chyba podobny przedzial cenowy... Chyba, ze mowimy o innych modelach.

PS
    Jak GTV6 wypadla w porownaniu plastikow z 944?

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Tuti
    911 to kultowe auto, ale zeby slinic sie na widok zdjec czegos co wyglada jak rozplaszczona zaba
    Zgadzam się mnie też te helmutowskie arcydzieło się nie podoba

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995