Przerwa w obwodzie - może dioda padła w liczniku albo gdzieś przewód. Jak umiesz obsłużyć licznik i schematy to sobie sam ogarniesz![]()
Ja bym zaczął od przeczyszczenia styków w kostkach z tyłu licznika.
U mnie czasami zapalała się kontrolka od poduszek, później sama gasła. Komputer nie zapisuje tego błędu w pamięci. Przyczyną takiego zapalania się od czasu do czasu kontrolki były kostki pod fotelami kierowcy i pasażera. Po wymianie kostek problem już się nie pojawia (można też polutować kabelki ze sobą bez kostek) :-). Pozdro!
Trochę pogrzebałem ostatnio w mojej alfie w związku z tym problem więc pora na update.
Dla przypomnienia migała mi pomarańczowa dioda od airbagów na liczniku, błąd na kompie był 1A - airbag control light.
Co się okazało, nie działała kontrolka w checkpanelu między zegarami (lewy dolny róg paneliku). Po rozebraniu okazało się że jej tam nie ma. Prawdopodobnie poprzedni właściciel chciał ukryć niesprawną centralkę poduszek i wyrwał tą diodę (polak potrafi... :/). gdy ja założyłem sprawną centralkę ta zaczęła sygnalizować przerwę w obwodzie tejże wyrwanej kontrolki.
Zakupiłem za parę groszy nową diodę i wlutowałem.
Efekt jest teraz taki, że po przekręceniu zapłonu kontrolka czerwona między zegarami mrugnie raz lub dwa po czym pali się cały czas a kontrolka pomarańczowa jak mruga tak mrugała. Mam nadzieje że to tylko efekt nie wykasowanego błędu z kompa.
Niestety pożyczyłem swój kabelek koledze więc dopiero jutro albo pojutrze będę miał możliwość podpięcia pod kompa.
---Update---
No i udalo mi sie podpiąć pod kompa. Niestety błąd 1A - Kontrolka poduszek powietrznych dalej jest i nie daje się skasować. Czerwona kontrolka pali sie dalej a pomarańczowa mruga.
Macie jakieś pomysły może? Bo ja już wszystkie wyczerpałem. :/
---Update---
W końcu udało mi się to naprawić!!Pomogła wymiana całego wyświetlacza. Na szczęście nalledrogo jest ich pełno i kosztują pare złotych.
Ostatnio edytowane przez adi.ldz ; 14-06-2013 o 11:54
Pytanie z innej beczki, ale dotyczące poduszek, podczas wymiany amortyzatora z tyłu zauważyłem że poprzedni właściciel miał problemy z przewodami wtyczka idąca do zbiornika w tylnim słupku przy klapie bagarznika jest wyłamana, a koniec przewodu został zawinięty izolacją. Kontrolka się nie pali od poduszek... podejrzewam że raczej nie ma szans aby poduszki zadziałały. Znalazłem na ale drogo wiązkę od sedana 4x Airbag i nie wiem czy znajdę tam odpowiedni zamiennik do mojego sw z 6x Airbag.
Jeśli nie to co mi pozostaje poza szukaniem po szrotach?
U mnie co jakiś czas zapala się poduszka, po którejś zmianie położenia fotela pasażera lub kierowcy (przesunięcie przód-tył). Pomaga wypięcie i wpięcie kostki pod fotelem.
Pzd.
Wyciac wtyczki i zastapic je albo konektorami samiec samica albo jesli nie bedziesz odpinal to polonczenie lutowane na stale i problem znika z przeszczepem z innego auta moze byc taki problem ze musisz brac wiazke z auta ktore ma taką samą centralke sterująca airbagiem wtedy to spasuje inne wiazki moga miec zupelnie inne kostki :/
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Dzięki wielkie za pomoc, postaram się uporać z problemem i poszukam nowej pasującej kostki.