Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Temat: Co myślicie o cziptuningu?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Hamburg, Niemcy
    Auto
    156 3.2 V6 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Cziptuning to najgorsze badziewie jakie wymyślono. Chcąc mocniejszego diesla trzeba takiego kupić a nie ładować kasę w niewiele dające układziki, które poprawiają tylko samopoczucie chłopczyka za kierownicą.
    Może trochę za mocno napisane, ale trochę prawdy w tym jest i z Wujkiem się zgodzę.

Czasami gdy patrzę na oferty aut i widzę, np. 1.9 JTD 8V i w opisie, że jest 140 czy 150 koni to przed oczami ukazuje mi się zakatowany i zmęczony silnik, rzygający olejem i prawie bez panewek xD

Niektórzy jarają się, że podnieśli sobie moc o 15, 17 KM - wolałbym za pieniądze wydane na te KoNiE, pomiary i innych ekspertów kupić jakieś dobre klocki, tarcze, opony, elementy zawiechy itp. lub cokolwiek innego.

Każdy ma wybór i robi co mu się podoba, nie wnikam w decyzje, może w silnikach z większym zapasem mocy, typu 2.4 JTDm 175KM -> 210KM ma to jeszcze jakiś sens, jednak jeśli chodzi o 8 zaworowe 1.9 to raczej bez sensu. To tylko moje odczucia, więc spokojnie alfisti.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Uff.. czyli ja jeszcze mogę być spokojny

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie

Fakt. Jesli chipowac to silniki 2.4 10v wzwyz lub 1.9 16v. 1,9 8v po chipie chyba nic nie wskora. Nie wiem czy jest sens inwestowac w zawieszenie , tarcze, klocki itp. Nie oszukujmy sie jest to za mala moc zeby cokolwiek robic. Przy 2.5 V6 mozna sie bawic.

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez Rafik ; 15-01-2010 o 21:55
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

golfik
    Gość

Domyślnie

cziptuning owszem ale u osoby która ma o tym pojecie, nie jakieś boxy. Prawidłowy cziptuning powinien być robiony pod konkretne auto, właściwie to silnik I za taki trzeba od około 1000 zł w góre.

WeteranFan
    Gość

Domyślnie

Nie polecam żyłowania silników w alfach szczególnie dieslów, skraca to bardzo żywotność jednostki (w zależności od ilości dodatkowych koni) jeśli ktoś chce "poszaleć" niech sobie kupi sportowe auto typu Mitsubishi 3000 GT Nissan 300ZX lub jakieś Porsche np 928 te samochody są stworzone do szybkiej jazdy

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Chiptuning-oczywiscie ,że tak.JTD to bardzo podatne jednostki na wszelkie modyfikacje,mam nadzieje ,że w 2011 roku pokaże na co stać JTD 1,9 16v.Warunek jest jeden-mądry i doświadczony tuner.

WeteranFan-stan jednostki i jej żywotność najpierw zależą od właściciela i jego podejscia oraz wiedzy,techniki jazdy i przywyczajeń ,a dopiero potem od modów.Niemniej fajnie jest mieć auto czysto sportowej krwi typu własnie porsche.