Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Temat: Rano ciężko zapala

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar KULI
    Mieszka w
    ZABRZE
    Auto
    2.4 JTD 215Km/458Nm by CINEK

Domyślnie

Auto odebrane
    czyli tak,pompa uszczelniona bo ciekła z głowiczek,po włożeniu na maszyne pompa przechodziła test ale bez zaworu wysokiego ciśnienia.Kupiłem nowy zawór z Boscha.
    Przy okazji wymieniłem świece na nowe NGK D-Power i cały rozrząd bo już był na wykończeniu. Wiem że teraz jest ciepło,ale byłem teraz zobaczyć jak zapali po nocy i pali od szczału także myśle że problem rozwiązany.

POzdrawiam KULI

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszow
    Auto
    AR 147 1.9 jtd

Domyślnie

Wczoraj byłem po alfe i podobnie jak u Kuliego maiłem wymieniane te dwie głowiczki na pompie, ale nic poza tym. Dzis rano odpaliłem bez problemu i mam nadzieje że tak zostanie
    pozdro

Mieszka w
    ZABRZE
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał papaj_ Zobacz post
    Wczoraj byłem po alfe i podobnie jak u Kuliego maiłem wymieniane te dwie głowiczki na pompie, ale nic poza tym. Dzis rano odpaliłem bez problemu i mam nadzieje że tak zostanie
    pozdro
    ja też myśle że tak zostanie,także życze dalszej bezawaryjnej jazdy

POzdrawiam KULI

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KULI Zobacz post
    Auto odebrane
    czyli tak,pompa uszczelniona bo ciekła z głowiczek,po włożeniu na maszyne pompa przechodziła test ale bez zaworu wysokiego ciśnienia.Kupiłem nowy zawór z Boscha.
    O jaki zawór chodzi? Gdzie on sie znajduje? Chodzi o regulator ciśnienia?

Mieszka w
    ZABRZE
    Auto

Domyślnie

tak chodzi o regulator ciśnienia,sorry zle napisałem

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500

Domyślnie

W moim przypadku winę za ciężkie odpalanie ponosił wtryskiwacz na pierwszym cylindrze po naprawie auto pali od strzała

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

Cytat Napisał H_A_L_T_I Zobacz post
    W moim przypadku winę za ciężkie odpalanie ponosił wtryskiwacz na pierwszym cylindrze po naprawie auto pali od strzała
    Rozumiem że wtryskiwacze sprawdzałeś tą metodą którą opisałeś w dziale zrób to sam?
    Ile płaciłeś za regeneracje tego wtryskiwacza? i czy resztę wtryskiwaczy także oddawałeś do jakiegoś zakładu czy tylko ten jeden?
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Lubliniec
    Auto

Domyślnie

Wtryskiwacze sprawdzałem metodą przelewową opisaną prze zemnie w dziale Zrób to sam - przeprowadzona w warunkach domowych
    Właściciel firmy, w której naprawiałem wtryskiwacz chciał bym przysłał mu dodatkowo jeden dobry wtryskiwacz w celu weryfikacji stanu technicznego wtryskiwaczy Poinformował mnie, że ten dobry jest w bardzo dobrej kondycji a ten uszkodzony, który przelewał ma uszkodzoną jakąś uszczelkę. Naprawiany wtryskiwacz został rozebrany a że końcówkę miał dobrą wymieniono jedynie uszczelnienie Został dodatkowo wyczyszczony ultradźwiękami. W międzyczasie zamówiłem nowe uszczelki miedziane pod wtryskiwacze (występują w komplecie w ASO Ricambi cena 3 zł za szt) Koszt naprawy wtryskiwacza to 150 zł gdyby była uszkodzona końcówka to by było + 200 zł

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

co do zaprezentowanego przez H_A_L_T_I sposobu sprawdzenia wtryskiwaczy w dziale zrób to sam oraz pytania kolegi barteczko które zostało bez odpowiedzi
    Cytat Napisał barteczko Zobacz post
    Kolego, może to i dziwne pytanie, ale czy dobry wtryskiwacz nie powinien wylewać nadmiarem więcej niż wtrysk który leje? Jeżeli wszystkie z wtryskiwaczy dostały tę samą dawkę paliwa, to na chłopski sposób rozumując, te 4 wlały do silnika po 50ml, które ten pierwszy oddał nadmiarem... Chyba, że elektrozawór na tym pierwszym zacinał się, lub otwierał zbyt długo.
    Chcialbym po prostu wiedziec jakie są podstawy twierdzenia, ze im mniej paliwa wylanego przelewem, tym lepiej.

Pozdrawiam
    Moim zdaniem ta metoda wykaże tylko przypadek gdy ropa nie trafia na końcówkę wtryskiwacza tylko do kanału przelewowego.Właśnie tak było w twoim przypadku ponieważ uszkodzeniu uległa uszczelka.Gdyby lał któryś wtryskiwacz to paliwa w strzykawce byłoby mniej,a że wtryskiwacze oddają niedużo nadmiaru paliwa(tak wynika z twojego testu),twoją metodą ciężko będzie znaleźć ten lejący.Ewentualnie można by jeszcze sprawdzić pozostawić samochód na dłużej i zobaczyć co się będzie działo.Jest możliwość sprawdzenia stanu wtryskiwaczy podpinając kompa,ale nie sprawdzałem czy w fiatecuscan jest taka możliwość oraz czy działa w jtd 8v.W 16v 140KM paliwo jest wtryskiwane w dwóch fazach(w nowszych w trzech):wstępna i główna. Jeżeli korekta wtrysku w fazie głównej jest <-4 wtryskiwacz jest do regeneracji.

Mieszka w
    Lubliniec
    Auto

Domyślnie

Zgadzam się kolego w 100% co do Twojej wypowiedzi jeżeli chodzi o sprawdzenie wtryskiwaczy metodą przelewową Uważam natomiast, że od czegoś trzeba zacząć(pomijając wymianę pompy regulatora ciśnienia). W moim przypadku się sprawdziło - wtryskiwacz lał górą. Auto ciężko paliło po ciśnienie uciekało górą wtryskiwacza. Po rozruchu auto chodziło jak należy - nie dymiło nie szarpało po prostu wzorowo. Przy rozruchu pompa nie mogła nabić zadanego ciśnienia żeby silnik ruszył - sprawdzałem ciśnienia na kompie (odpiąłem czujnik hala i patrzyłem na wskazania ciśnienia przy odpalaniu jakie pompa daje ciśnienie)
    Mam nadzieję że teraz będzie wszystko w porządku