Kolego Superalfa - nie lubię się spierać, ale obawiam się, że wspomniana przeze mnie centralka jest w 156, może inaczej ulokowana, zbudowana (z kilku modułów, zamiast jednego) i innego koloru, ale jest. Dokładniej nazywa się to CENTRALKA POŁĄCZEŃ WZAJEMNYCH I WYŁĄCZNIKOW ZDALNYCH.
No chyba, że ePer się myli:
http://www.spangerum.com:7080/navi?C...D=1&GUI_LANG=6
I dalej podtrzymuję to, że najpierw bym sprawdził ten moduł, czy jego składowe/ą (?przekaźnik? - tu może się przydać eLearn).
Nie twierdzę, że to 100% on, ale od niego bym zaczął. Trudność polega na tym, że trzeba mieć w pełni sprawne elementy, żeby sobie podmienić. W 166 łatwość diagnozy polega na tym, że wszystko jest w jednej zielonej dużej skrzynce.
I z całą pewnością jest to delikatny w sensie elektrycznym element (przynajmniej w 166 sprzed liftu), bo mam już kilka uszkodzonych...
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
zielona skrzynka w 166 to jest moduł świateł sama nazwa wskazuje co to jest( siadają światła wiadomo co trzeba wymienić) problem tu opisywany nie ma nic z tym wspólnego ponieważ nie dzieje się ciągle więc podmienianie elementów nie ma tu żadnego sensu, centralka połączeń wzajemnych jest to skrzynka z której wychodzą zasilania do poszczególnych modułów więc to nie ma nic wspólnego z tym co jest w 166
Ufff.... A ja myślałem, że ze mną coś nie tak![]()
U mnie to samo i byłem pewny że to przez niską temperaturę i dużą wilgotność. Mam czujnik deszczu, ale parowania wątpie.
To jest niemożliwe by światła przeciwmgielne włączane były poprzez czujnik zaparowania szyby, chociażby dlatego, że użycie tych świateł jest ściśle obwarowane przepisami o ruchu drogowym.
Wszystko wskazuje na problem z elektryką, zwłaszcza w niskich temperaturach. Teraz, kiedy jest troszkę cieplej problem u mnie już nie występuje. Ponadto jest na szczęście kontrolka od tych świateł, więc w porę można się zorientować i wyłączyć by nie oślepiać jadących za nami.
Pozdrawiam.
- Rafał
ja mam tez taki sam problem... wlączają sie same i koniec.... ale jest rozwiązanie - banalne - wlączam 1bieg i wylączam p/mgłowe tylne....
bo każdy kiedyś marzył o Alfa Romeo ... a tylko odważni realizuja marzenia....