i bardzo dobrze - niech odmawiają odszkodowań za HID , chińskie oponki itp
No i bardzo dobrze, mam nadzieję, że jak jak doszło by do kolizji przez zjechanie na sąsiedni pas (pod auto z 'kśienioniami' made by bieda) to że odpowiedzialność również poniesie oślepiający delikwent
Swoją drogą dziwi Mnie podejście tych co to montują - mówią że lepiej widzą.. ale czy na pewno o to chodzi?? - Wydaje mi się, że raczej o szpan pod remizą!.
Gdyby chodziło o poprawę widoczności, to jeździli by na światłach drogowych![]()
- też oślepiają, też ich używanie w mieście nie jest zgodne z przepisami - a przynajmniej nie grozi utrata dowodu, lecz tylko mandat
My normalnie myslący i dbający nie tylko o własny tyłek kierowcy powinniśmy na widok oślepiających biednych ksenonów włączać długietrzeba by taką ogólnopolską akcję zorganizować
byłby rozgłos, to i policja wzieła by się za to jeszcze porządniej...
Wszystko OK ale....jak zwykle wszystko od dupy strony... Zanim zacznie sie odmawiać odszkodowań, zabierać dowody i nie przepuszczać na przeglądach powinno sie zacząć od niedopuszczania produktów bez homologacji i badań do sprzedaży.
Jeśli ktoś na rynku polskim sprzedaje czy dopuszcza do obrotu opony czy inne produkty które mają podstawowy wpływ na bezpieczeństwo to w świetle prawa powinien popełniać w tej chwili przestępstwo...
Żeby było jasne ze nie popieram Chińskiego syfu na Naszym rynku i mowa tu o produktach bez jakichkolwiek badań, homologacji....
Pzdr
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
A ja myślałem czy by sobie w długie nie włożyć HID-ów, a krótkie zostawić seryjne. Taki potencjalny delikwent z przeciwka na HIDach raczej nie odważyłby się odmrugać, a w normalnym użytkowaniu nikomu z przeciwka by to nie przeszkadzało, i tak trzeba przecież zmienić na krótkie jak coś nadjeżdża.
159 tbi Ti
Giulietta 1.4 MA TCT
Były Alfa 146 ti, 156 2,4 jtdm 20V
Trzeba walczyć o swoje prawa do bezpieczeństwa i Hidy czy tam ksenony w soczewce czy ledy powinni zalegalizować, auta które maja montowane fabrycznie ksenony są lepsze czy swiecą inaczej jak hidy ? myslę że świecą tak samo
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
przypadkiem nie , w krajach cywilizowanych homologacja reflektora określa konkretne źródła światła które mogą się w nim znaleźć