Ja mam ELM327 1.4B USB i nie chce mi się łączyć w FES z opcją Silnik ECU wyrzuca komunikat że potrzebuje przewodu na KKL. Może ELM327 po Bluetooth się łączy.
Przeglądając linki:
http://dx.com/p/power2-obdii-v1-5-el...m_rid=95527470
oraz
http://dx.com/p/obdii-usb-car-diagno...e-dc-12v-42827
Przyszło mi do głowy jedna sprawa, którą jutro muszę sprawdzić. ELM327, który mam ustawiam na prędkosć 34800 bufor 1024/1024 a spróbuje go przestawić na 9600.
ELM 327 Bluetooth ma dwie opcje prędkości i może przełączą się automatycznie i dlatego łączy się z Engine ECU. Sprawdzę jutro i dam znać.
Ostatnio edytowane przez iPawelek ; 24-10-2013 o 18:34
potwierdzam, ze dziala kasowanie oleju na elmie i mesie 1.4 bez najmniejszego problemu. kasowane bez odpalonego silnika.
koledzy dajcie jakiś dokładniejszy opis jak wykasować powiadomienie o oleju... wszystko od początku do końca wraz z zerowaniem tych przebiegów do następnej wymiany itp.jestem niestety w tym zielony i nie ogarniam ;( a nie chce sam grzebać w ciemno żeby krzywdy alfie nie zrobićbardzo proszę o opis
naprawdę nie ma co pisać są tylko dwie opcje to wszystko możesz jeszcze zmniejszyć interwał z 30kkm na bardziej realny powiedzmy 10-15 kkm wtedy będzie Cie informować w komputerku. degradacja i inspekcja to wszystko
1. łączysz sie z silnikiem (ECU)
menu Regulacje F7
pierwsza pozycja wymiana oleju.
i się rozłączasz
2. Przegląd
SERVICE INTERWAL RESET
Ostatnio edytowane przez interside ; 04-11-2013 o 13:34
Hej
Posiadam kabel jedynie kkl i zrobiłem:
1. łączysz sie z silnikiem (ECU)
menu Regulacje F7
wymiana oleju (tylko dla wersji dpf) i f10 wykonaj
Były takie parametry:
Numer procedury wymiany oleju: 6
Wskaźnik stopnia zużycia oleju: 20,999 %
Przebieg przy ostatniej wymianie oleju: 20333,6 km
Odległość do następnej wymiany oleju: 10500 km
Są teraz takie:
Numer procedury wymiany oleju: 7
Wskaźnik stopnia zużycia oleju: 100,000 %
Przebieg przy ostatniej wymianie oleju: 0,0 km
Odległość do następnej wymiany oleju: 50000 km
Co daje w takim razie później - funkcja przegląd (nie mam elm327 ) ?
To są dwa różne parametry i dwa różne komunikaty pojawiają się na tablicy. To co zrobiłeś skasowało z deski komunikat "change engine oil" (jeśli występował). Ale jeśli sprawdzisz z menu deski (bez MES'a) kiedy masz następny serwis to pokaże ci pozostały przebieg do serwisu. Jak go osiągniesz to na desce pokaże się komunikat service albo klucz (nie wiem co macie w alfach) - aby ten komunikat skasować musisz wykonać tę drugą procedurę - interval service reset.