Witam mam pytanko, sprawdzaliśmy dziś kompresje na silniku który będzie montowany w alfie silnik jeszcze na zewnątrz procedura wygladala tak:
Olej wlany, świece wykręcone, aku do rozrusznika i kręciliśmy silnikiem nie dłużej jak 5 sekund. i wyszło tak:
1. 15 bar
2. 16 bar
3. 12 bar
4. 16 bar
Czy takie wysokie wyniki sa możliwe ? Bo podobno powinno byś w granicach 12 na wszystkich ?
- aby nie powstał zapłon,Jaki jest cel rozłączenia CKP?
- jak świece są wykręcone to tylko wtryski działają.
- ale po odłączeniu CKP nie ma zapłonu a samozapłon tutaj nie powstanie.
- w warsztatach w jakich byłem zawsze spawdzano kompresję na zimnym silniku, nikt by się nie bawił w rozgrzewanie do + 70 st C silnika, to nie laboratorium.
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 21-12-2014 o 10:04 Powód: Dodano
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
W JTS nie odłączę CKP, bo trzeba to zrobić od dołu samochodu. Czy wystarczy, że odłączę halla, żeby ECU nie dało sygnału na zapłon i wtryski? Chyba wpierw synchronizuje wtrysk, potem zapłon, jednak nie mam skończonych kątów wtrysku.
Na zimnym mogę zrobić próbę olejową, bo kompresja będzie niższa. Tam w cylindrze nie powinno być paliwa, wtedy, jak poszedł dym. Olej się chyba zapalił. W Boschu postawiono hipotezę, że za dużo oleju poszło do cylindra, nie chcieli wierzyć. Słychać było, że dostał większej kompresji, rpm. Ile oleju wlać do testu, by było bezpiecznie?
70st – temp. wody, czy oleju?
Kompresja dynamiczna – pomiar manometrem. Tam podczas pracy tłoka, są momenty, że ciśnienie przechodzi na stronę podciśnienia. Czy to będzie przeszkadzało w ustaleniu wartości kompresji na cylindrach? Czy można będzie ocenić wartości kompresji z użyciem manometru?
[QUOTE=Majka;1548923]W JTS nie odłączę CKP, bo trzeba to zrobić od dołu samochodu. Czy wystarczy, że odłączę halla, żeby ECU nie dało sygnału na zapłon i wtryski? Chyba wpierw synchronizuje wtrysk, potem zapłon, jednak nie mam skończonych kątów wtrysku.
QUOTE]
Odłączenie Halla raczej nie załatwi sprawy. Nie wiem, jak jest w jts, ale w TS silnik pracuje bez Halla bez większych problemów.
- dobrze kolega podaje informacje, bez Halla jts nie podtrzyma obrotów ale zapali.
- kompresja dynamiczna, manometr nalicza maksymalne ciśnienie, nie gra roli otwarcie zaworów w trybie ssania.
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 29-12-2014 o 07:25
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Jak nie można zobaczyć pulsacji, to nie ma sensu podłączać, bo podczas uruchamiania zapikuje wysoko. Potem dopiero kompresja spada. Chyba, że zacząć pomiar już na jałowym, ale nie wiem czy to się da, wyzerować zegar w trakcie. Szkoda, bo chciałam znać wartości kompresji dynamicznej. Reszta jest. Szkoda też, że program nie pozwala ekstrapolować napięć, tak by uzyskać szacunkową wartość kompresji. Do kompresji dynamicznej tylko oscyloskop.
SG0240 - sprawdziłam, nie odpala bez halla, ale czy daje sygnał na wtryski – nie wiem. Muszę sondę prądową podłączyć, a już mi się wczoraj nie chciało.
Powtórzę ten test ostatni raz w równym czasie. Przy okazji obejrzę świece, bo częściej wyrzuca p0300. Ale po prostu czuję, że to badanie nie zbada poprawnie szczelności ścianki cylindra. Przy nierównych korbowodach, efekt powinien być podobny, bo tłok nie pokona równej drogi z GMP do DMP. Tylko, że wtedy chyba zassa też mniej. Nabija jak tłok idzie w górę, a straty w GT są raczej jak tłok idzie w dół. Nie wiem zresztą tak mi się wydaje, że się nie nada.
Z oscylogramów na postoju wynika, że cylinder pierwszy zaskakuje z opóźnieniem. Wyrównuje się, gdy zapłon przyspiesza i zmieni fazę wtrysku. To idealnie gra czasowo. Wszelkie wleczenie 1 cylindra także ma związek ze zmianą fazy wtrysku, chyba taką samą oraz przyspieszeniem zapłonu. Ale podczas TPmax – też zmienia fazę wtrysku i zapłon przyspiesza. Jedyna różnica przy TPmax, że zmienia też fazę rozrządu. A więc to chyba nie zależy od tego, jedynie w tych stanach się ujawnia. Teraz program pokazuje zapłon na głównym wykresie. Wystarczy porównać na każdym cylindrze, ale to już powrócę do swojego wątku.
Odpowiedź jest w pulsacjach, ale wydech daje liche impulsy. Nie ma jak ich wzmocnić.
GT_JTS.png
Ostatnio edytowane przez Majka ; 23-12-2014 o 12:13
Sprawdziłam. Niestety po odłączeniu halla, ECU daje sygnał na wtryski i zapłon. Inaczej wprowadziłby nas w błąd diagnostyczny. Nie pomyślałam.
Odpala za 4 razem, i po długim kręceniu. Jak już raz odpali, to potem odpala za pierwszym razem po dłuższym kręceniu. Tylko, że jak odpala, to później wskakuje na te 200 rpm i nagle startuje. Obroty jałowego trzyma, nie zmienia fazy wtrysku, po prostu pracuje na awaryjnym wtrysku i pewnie ogranicza osiągi. Próby robiłam po dłuższym postoju, na zimnym silniku. Jak się trochę podgrzeje to odpala.
Niżej test akumulatora, po tych próbach bez halla. Zostawiłam akumulator do ładowania przez noc.
Manometr mam firmy sonic equipment, do 21 barów. Mam nadal sceptyczne nastawienie, bo nagar zwiększa kompresję, a na cyl. 1 jest go dużo więcej, więc tam może być wysoka, ale bezużyteczna kompresja.
No, nic zobaczymy.
Pytania:
- czy lepiej odłączyć wszystkie wtryski, czy wojować z pompą paliwa?
- czy będą te same warunki w zakresie temp. oleju na każdym cylindrze? Czy lepiej odczekiwać trochę między pomiarami kolejnych cylindrów? Próba olejowa – odczekać, czy od razu? Ma to znaczenie?
Ostatnio edytowane przez Majka ; 27-12-2014 o 01:01
Po ładowaniu aku przez noc, odłączone wszystkie wtryskiwacze, wykręcone świece, kolejno 1, 2, 3, 4. Samochód stał całą noc. W psi.
Zamknięta TP:
175, 165, 145, 185
Otwarta TP:
185, 180, 160, 185,
180, 170, 150, 180
Zrobiłam przerwę na podładowanie aku. Od razu po odłączeniu prostownika. 1/1, 2/2, 3/3, 4/4. Drugi pomiar po wlaniu 5ml oleju. Nie sądziłam, że cylinder 3 nagle zaskoczy…
Otwarta TP:
185/195, 175/185, 175/195, 175/195
Zapytam głupio - czy rozrusznik może różnie kręcić?