Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Temat: 95 czy 98 ?

J@rek
    Gość

Domyślnie

Zalałem na max 98.
    I mam wrażenie, ale potwierdzi to oczywiście następne tankowanie, ze mniej spaliła (1.6ts/145).
    Tankuje w zasadzie tylko na neste. Uważam, ze mają rewelacyjne paliwo.
    Co do paliw.

BP - wiem od zaplaecza - maja zamknięty obieg paliwa. Koncesjoner nie może lać czego popadnie. Stany zbiorników są monitorowane przez centralę w Krakowie.
    kiedyś facet, który przywiózł paliwo, pomylił się i zaczął spuszczać napęd do zbiornika z benzyną. Kilka dni trwało czyszczenie zbiornika. Wszystko wykonała centrala BP.
    Neste - podobnie jak bp - tylko 'własne' paliwa.
    Z życia - niezrzeszeni kupują paliwo jak leci i gdzie im pasuje.
    Zdarza się, że są szantażowani przez mafie - jak raz i drugi kupił, ciężko mu się wywinąć od dalszego kupowania.
    Shell - dowiem się jak jest u nich, ale skłonny byłbym sądzić, ze mają podobnie jak BP.
    Różnica w Łodzi na Neste 95 a 98 była ostatnio 9 groszy. Na dobrą sprawę jeżeli spali na 400km o litr mniej, to w kosztach samej benzyny wyjdzie na zero, a środowisko dostanie mniej syfu.

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Mi najlepiej chodzi jak tankuję na Shell'u. Silnik chodzi równiej, ładnie się wkręca.
    Sprawdzałem Orlen i BP, Shell wypadł najlepiej.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Kosiar
    Gość

Domyślnie

Ja staram się tankować na BP ultimade 98 diagnosta powiedział że mam idealne spalanie dzięki temu paliwie a co to stacji JET też u mnie ma złą opinie leją wode a nie paliwo kumpel zalał do Lanosa za 100zł na JET a następny dzień go ciągnałem do mechanika bo mu nie zapalił , po opróżnieniu baku mechanik zapytał co on tankował wode czy paliwo bo nawet to benzyną nie śmierdziało

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Ja swoje autka od lat tankuje na carrefour lub neste przewaznie 98 no chyba ze akurat nie ma

Miedzy Neste a Carrefour nie zauwazylem zadnej roznicy w zachowaniu samochodu
    Natomiast miedzy 98 a 95 roznica juz jest wyczuwalna Moze nie w dynamice ale w sposobie pracy silnika na 98 Jest duzo rowniejsza i lagodniejsza . 98 spala mi o okolo litr mniej Wystepuje to i w lagunie i w alfie

Carrefour bierze paliwo z Orlenu
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

witam

tankuje 98 z powodu turbo nie mniej, przy 95 moim zdaniem nie było różnicy, ale to moje wrażenia tylko...aczkolwiek jak tankowałem 99 to efekt placebo zadziałał hehe
    [*]

Silver156
    Gość

Domyślnie

Ja tankowalem 95, a teraz 98 ( tankuje na nestea, bobryk-podobno paliwo ze schwedt) i powiem ze moje spostrzezenia wygladaja tak : na 95 musialem cisnac mocno zeby sie wkrecal a na 98 jakos lepiej idzie to Belli ! i na dodatek wiecej przejezdzam na 98! roznica jest duza cos ok.80-90 km. dodam ze taka sama charekterystyka jazdy i drogi, czyli miasto w 90 % 10 % trasa !

Silver156
    Gość

Domyślnie

Ja tankowalem 95, a teraz 98 ( tankuje na nestea, bobryk-podobno paliwo ze schwedt) i powiem ze moje spostrzezenia wygladaja tak : na 95 musialem cisnac mocno zeby sie wkrecal a na 98 jakos lepiej idzie to Belli ! i na dodatek wiecej przejezdzam na 98! roznica jest duza cos ok.80-90 km. dodam ze taka sama charekterystyka jazdy i drogi, czyli miasto w 90 % 10 % trasa !

Silver156
    Gość

Domyślnie

Silver156
    Gość

Domyślnie

Prosze moderatora o skasowanie poprzednich postow, wyskakiwal mi jakis syntax error ?! Przepraszam za ilosc postow !

tomiscorpio
    Gość

Domyślnie

Na orlenie raz tak raz tak . Autko jedzie ladnie a innym razem jest nawet wstanie szarpnac.
    Najlepiej mi scorpio jezdzi jak jest wlane paliwo z jeta w Poznaniu.
    Na shelu sporadycznie tankowalem i jak najbardziej ok.

Uprawnienia