Hehe, mam nadzieję, że nie nadwyrężyłem Twojej cierpliwości. :>>> A co do sedna sprawy, dzisiaj go wymienię![]()
Hehe, mam nadzieję, że nie nadwyrężyłem Twojej cierpliwości. :>>> A co do sedna sprawy, dzisiaj go wymienię![]()
Termostat wymieniony. Czas pracy: 1 godzina, przy okazji uzupełniłem płyn hamulcowy
Natomiast musiałem dolać około 2 litrów płynu chłodniczego, bo tyle wyciekło.
co do pracy termostatu: chyba wszystko jest OK, temp rośnie do około 88*C, następnie spada do około 72*C, po czym ponownie rośnie, by osiągnąć 88*C i znów spada. Jeździłem po górkach, więc może podczas normalnej jazdy w trasie ustabilizuje się na jakimś poziomie.
alces1,
U mnie tez tak na poczatku sie wahała ale po pewnym czasie się ustabilizowała
A tak na marginesie Pozadnie odpowietrzyles uklad chlodzenia ??
Heh...
Przyznam się, że wcale go nie odpowietrzałem... Zapomniałem o tym.
Jak narazie nie widzę żadnych niewłaściwych zachowań.
Nawiasem mówiąc nie wiem czym miałoby się objawiać zapowietrzenie układu chłodzenia.
np za wysoka temperatura , wahaniami temperatury itp itd
Na chlodnicy z lewej strony jest koreczek do odpowietrzania
Tu kolejna porcja manuali Wystarczy poszukac
http://cuoresportivo.pl/_mm/faq-u/fa...id=41&q_id=176
http://www.alfaromeo.pl/phpBB/viewto...ight=termostat
http://www.fanta-team.org/porady.php?tid=10
OK - zaczalem podejrzewac od nowa ze moe jednak termostat do wymiany w zwiazku z tym dzisiaj jeszce raz przeprowadzilem test z termometrem.
PO dlugiej trasie zatrzymalem auto i natychmiatowo termometr do zbiorniczka wyrownawczego i oto co nastepuje:
Wskaznik w kabinie - milimetr ponad 70C - termometr w zbiorniczku 82.
W miare wzrostu temp (na postoju zaczelo rosnac) otrzymywalem coraz bardziej zblizone wyniki - np w kabinie mialem 90 - termometr 88 - wtedy zreszta sie wlaczyl wentylator.
I teraz pytania:
1. Jaka moze byc roznica temperatury cieczy pomiedzy zbiorniczkiem wyrownawczym a ukladem? Bo zakladajac ze bedzie to np plus 5 stopni to wychodziloby ze podczas gdy na wskazniku w kabinie mam 70 stopni - w ukladzie jest ok 87.
2. jaka powinna byc prawidlowa temperatura?
3 krotka pilka: zmieniac termostat czy nie?
Wszystkie komentarze mile widziane![]()
Najprawdopodobniej wskazówka troszkę krzywo została zamontowana i stąd to przekłamanie. :|?:Napisał Siekier
Siekier,
Wydaje mi sie ze twoj termostat nie domyka sie Dlatego podczas jazdy masz troche za niska temp a przy postoju od razu rosnie do prawidlowej U mnie tez tak bylo Podczas jazdy kolo 70 na postoju moment i 90 ( na wskazniku )
Z drugiej strony roznica miedzy 82 a 88 jest praktycznie zadna :/
Co do temp plynu w zbiorniczku i w ukladzie to moim zdaniem na 99 % jest taka sama
Jak cie to tak strasznie meczy to wymien ten termostat i po bolu To tylko 90 zl jesli uda ci sie odratowac stary plyn chlodniczy U mnie i u kolegi alces1, pomoglo
No meczy mnie - ale nie ze wzgledu na te 100 PLN tylko wlasnie na sam fakt czy to jest ok czy nie? Najbardziej mnie frapuje ta roznica pomiedzy termo a wskaznikiem... :?Napisał Szef
Byc moze termo minimalnie nie domkniety - tak jak mowisz...
Jak by nie ylo niedogrzany silnik to wieksze zuzycia mechaniczne w silniku i chyba troche wieksze zuzycie paliwa ale moge sie mylic..
Nie mylisz się, zużycie paliwa jest większe.Napisał Siekier