Czy jest jakaś różnica w pracy silnika między zwykłymi świecam ,a platynowymi (Sorry,ale pierwszy raz wymieniam świece w TSie :mrgreen: ) .czy tylko w tym,że na platynach przejedzie się więcej kilometrów... :?: :roll:![]()
Pozdr. Tiga
Czy jest jakaś różnica w pracy silnika między zwykłymi świecam ,a platynowymi (Sorry,ale pierwszy raz wymieniam świece w TSie :mrgreen: ) .czy tylko w tym,że na platynach przejedzie się więcej kilometrów... :?: :roll:![]()
Pozdr. Tiga
Ja jeżdzę na championach - małe mam platynowe, a duże zwykłe i nie widzę żadnej różnicy.
ja świece wymieniłem zNGK na BOSCH za320 zl komplet 8 sztuk małe platynowe i jest wszystko ok pewnie za 70 tysięcy pomyśle o nowych ale po co przepłacać a cena się nie sugeruj zależy gdzie mieszkasz mi w sklepie obok zawalił 470 zł jest różnica jest ale czempion odradzam to jak z butami za 25zl fajne ale nie pochodzisz
witam kupiłem właśnie takie oto świece http://www.allegro.pl/item515445321_...rk_zestaw.html (świec zapłonowych marki NGK z seri LASER PLATINUM) moje pytanie dotyczy ich wymiany. Podejrzewam że poprzedni właściciel ich wogóle nie wymieniał i że te które mam są w opłakanym stanie Czy zwykłym kluczem do świec ktoś kto jeszcze tego nie robił w alfie da sobie rade. widzicie ja nawet nie wiem czy obecnie mam ngk cZy może jakiś zamiennik a nie chciałbym ukręcić gwintu Brać sie za to samemu bo jakoś tak frajersko jest jechać z czymś takim do mwarsztatu.
Kolego a co Ci warsztat pomoze ,jeli masz odpowiednie klucze to odkręcaj.Zdjecie pokrywy silnika 4 sruby plus odkręcenie cewek zapłonowych ,max godzina całej operacji.
ja tam sam wymieniam, ale jeśli boisz się ukręcić gwint to jedź do mecha, jak on ukręci to bedzie jego wina
jeszcze niezłe są świece Brisk Sport z iskrą ślizgową, ale starczają na 15 tys km a kosztują 1/3 tego co NGK, więc na dłuższą metę się opłaca NGK
oczywiście platynowe (BKR6EKPA+PMR7A), bo na zwykłych z jednym iskrownikiem, TSy zalewa, i w benzynie dopłacisz różnicę w cenie
ogólnie tańsze świeczki bym rozważał tylko przy instalacji LPG, bo wtedy i tak często wymieniasz.
W to jakoś trudno mi uwierzyć, dwie świece na cylinder (nawet jeśli nie są z najwyższej półki) i takie problemy?.Napisał v4l4r
Jest: Maserati Levante S
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.
2 świece na cylinder, ale jedna działa w fazie wydechu i tylko "dopala" resztki. one się nie odpalają jednocześnie.