Strona 4 z 44 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 431

Temat: Alfy z silnikami benzynowymi gatunkiem na wymarciu?

dyfer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maniek7712 Zobacz post
    Tak, jasne, jak się panewka obróci w TSie, albo zerwie pasek, naprawa taniocha.
    a w dieslach nie ma panewek i paskow?

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

Tak, jasne, jak się panewka obróci w TSie, albo zerwie pasek, naprawa taniocha.
    taka sama taniocha jak wymiana turbiny czy dwumasu.

prawda jest tak że technologicznie benzyny są prostsze. a jak coś jest proste to się rzadziej psuje. nie mówie że TS-y są idealne ale dla ludzi którzy nie patrzą na auto jedynie jak na środek do przemieszczania się (ahh ta ekonomia) mają one więcej do zaoferowania...nie wspominając o V6.
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał TAS Zobacz post
    Szczerze mówiąc miałbym dylemat. Z jednej strony klekot, którego dźwięk z zewnątrz kojarzy mi się ze starym Mercedesem W123 (stąd moja antypatia do diesli), z drugiej paliwożerny TS, którego brzmienie wywołuje szybsze bicie serca. Byłby to pojedynek rozsądku z emocjami.
    Od razu widać, że nigdy nie jechałeś Alfą z silnikiem 2.4 JTD. Poproś kogoś o przejażdżkę, Twój światopogląd odmieni się całkowicie Ktoś kto poznał pięć garów we włoskim silniku nigdy nie porównałby go do "klekota W123". Sam wybrałem zdecydowanie silnik Diesla, TS jest średnio udany, nie wspominając już o spalaniu min. 12-14 litrów PB w mieście. O gazie nie chciałem nawet słyszeć, to nie kuchenka...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Powiedzcie mi ile jtd widzieliście z obróconą panewką albo z zerwanym paskiem, chyba tylko przez jakieś naprawdę rażące zaniedbania. Poza tym w jtd rozrząd robi się co 100tys. a w TS jak nie wymienisz przy 60tys. to możesz zacząć się modlić. Myślę że wymiana turbiny i dwumasy wyjdze taniej niż remont silnika.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Proponuję wrócić do tematu, bo zaczyna się kolejny temat z serii "kto ma dłuższego/grubszego"

BartekMan
    Gość

Domyślnie

no jak to kto, oczywiscie ja)
    Wielbiciele kochani diesli dajcie spokoj, prosze. Kupiliscie diesle WYŁĄCZNIE DLATEGO ze mniej palą i ropa jest tańsza. Nie ma innego powodu. Gdyby paliły tyle samo a ropa miałaby cenę benzyny, 99 procent z Was kupiłoby benzyne po prostu.

Taka prawda. Nie wciskajcie więc kitu o brzmieniu, wkręcaniu w fotel i innych zaletach silników diesla. Silnik benzynowy, nowoczesny oczywiscie, ma daleko większą kulturę pracy, daje lepsze brzmienie, i lepsze osiągi.
    Dlatego większość aut sprzedawanych na zachodzie, w bogatszych krajach, to benzyna po prostu i tyle.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał BartekMan Zobacz post
    Dlatego większość aut sprzedawanych na zachodzie, w bogatszych krajach, to benzyna po prostu i tyle.
    I tu sie mylisz też poczytaj jeszcze troche dlaczego w innych krajach bogatych uni europejskiej diesle są droższe w zakupie i utrzymaniu, a możesz sie zdziwic...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Cytat Napisał BartekMan Zobacz post
    no jak to kto, oczywiscie ja)
    Wielbiciele kochani diesli dajcie spokoj, prosze. Kupiliscie diesle WYŁĄCZNIE DLATEGO ze mniej palą i ropa jest tańsza. Nie ma innego powodu. Gdyby paliły tyle samo a ropa miałaby cenę benzyny, 99 procent z Was kupiłoby benzyne po prostu.

Taka prawda. Nie wciskajcie więc kitu o brzmieniu, wkręcaniu w fotel i innych zaletach silników diesla. Silnik benzynowy, nowoczesny oczywiscie, ma daleko większą kulturę pracy, daje lepsze brzmienie, i lepsze osiągi.
    I tak, i nie. Kupiłem diesla dlatego że w 2,5 V6 spalanie mnie przeraża, a TSa po prostu się bałem.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

.... a TSa po prostu się bałem.
    całkowicie uzasadniony i poparty doświadczeniami innych strach

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    155 1.9TD 1996, 156 1.9 JTD 2002,

Domyślnie

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    Od razu widać, że nigdy nie jechałeś Alfą z silnikiem 2.4 JTD. Poproś kogoś o przejażdżkę, Twój światopogląd odmieni się całkowicie Ktoś kto poznał pięć garów we włoskim silniku nigdy nie porównałby go do "klekota W123".
    Masz rację nie jechałem Alfą z 2,4JTD, słyszałem ją jednak z zewnątrz, choć brzmi nieco inaczej niż W123 to skojarzenie z "beczką" i tak mi się nasuwa. Nie chce urazić posiadaczy diesli, ale w moim odczuciu Alfa z dieslem nie jest pełnokrwistą Alfą. Stanę niebawem przed wyborem jakiegoś egzemplarza 156 dla siebie i nie wykluczam, że z przyczyn rozsądkowych padnie na JTD. Nie będzie to jednak w takim przypadku w pełni satysfakcjonujący zakup.