Opony Tigar to produkt serbskiej firmy. U mnie sprawują się bez zarzutu, a po drugie nikt zimą nie jeździ jak szalony, bo wiadomo jakie są warunki. Letnie to juz inna bajka. Pozdrówko- Darek.
Fiat 126p; Fiat Seicento 900;
Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Nie, fabryczne opony na stalówkach w 147 to 185/65/R15.Piots... a fabryka nie chciała 195/60 ??
Ja mam zawiechę obniżoną i nie mam tyle miejsca na balona 65
Dla tej wielkości auta to moim zdaniem dobry rozmiar na zime na nasze drogi.
Mam distingtive więc u mnie fabrycznie były 205/R16 ale standard to właśnie 185/R15.
pozdrawiam
p.s. Mam ofertę od kumpla zakupu takich samych jak letnie wraz z felgami, ale jednak nie chcę obciążać zawieszenia na zimowych dziurach ciężkimi i grubymi oponami.
---------- Post dodany o godzinie 15:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:27 ----------
Jasne niektórym sprawdził się olej do frytek. Niektórzy używaja tylko najtańszych części i jeżdżą tylko na bieznikowanych oponach i wszystkim się to sprawdza
Ja jednak nie kupuje takich opon. Różnica pomiędzy dębica i oponami z górnej półki jest kolosalna. Dębica to dobra opona ale z nskiej półki, dobra konkurencja dla całorocznych, opon chińskich, kormoranów, barumów itp., opon których największą zaletą jest niestety cena. Oczywiście jest 100 razy lepsza niż letnie. Ale ja jak chce zimówkę to tylko jedną z najlepszych na rynku, moim zdaniem warto bo auto zachowuje się zdecydowanie lepiej. Raz na dwa, trzy lata to nie jest wydatek.
Ostatnio edytowane przez Piots ; 09-10-2010 o 19:24
człowieku nie porównuj oleju do frytek , bieżnikowanych itd do opon dębica bo to całkiem inna bajka
tyle mojego
cieszę się że cię stać na najwyższą półkę
niektórzy jednak szukają oszczędności nie tracąc jednak na jakości ( zwłaszcza jeżeli 95% zimy przejeżdżą w mieście gdzie warunki nie będą ekstremalne )
pozdrawia biedny posiadacz dębica frigo 2
nie używający oleju do frytek , opon bieżnikowanych i najtańszych części
Nie widzialeś "" na końcu? Nie pisze, że dębica to zła opona, tylko, że to opona z dolnej półki. I tak jest lepsza niż konkurencja. Pisałem natomiast, że jest jednak bardzo duża różnica w porównaniu do najlepszych, a różnica w cenie nie jest kolosalna. Nikogo w żadnym wypadku nie chciałem urazić, jesli tak sie stało to przepraszam. Jeżdze sporo i dla nie dębica czy nawet średnia opona to zdecydowanie za mało.
opony kupione
Po wielu dylematach ... i po polecaniu Pana w wulkanizacji mam Dunlopy SP Witer Sport 3D w rozmiarze 185/65/15...
Założyłem 1 koło ( tylne od str kierowcy ) i ... pasuje..
Przedniego nie założę, bo... miałem tylko 5 śrub ;/
Myślałem, że dopasuję z tych co mam w domu na stanie, ale niestety... więc 2 dni pojeżdżę na 3x17" i 1x15"![]()
Dla alfowskich stalówek i alu śruby są te same. Jeśli masz wszystko oryginalne nie musisz żadnych śrub wymieniać.
ja niestety mam śruby pływające i dystanse więc moje od alu nie podejdą...
Ja mam obniżone zawieszenie i ten rozmiar jest akuratny. jak miałbym serie... pewnie kupiłbym szersze i wyższe na zimę (np. 195/65) o ile wejdą...