Sa ładne silniczki...
Sa ładne silniczki...
Napisał Tiga
to znaczy co masz na myśli? o który silnik chodzi?
a tak przy okazji, to zapytam czemu np. Alfa 146 albo 145 są takie ciężkie jak na takie małe auta, ważą chyba ok. 1400 kg
Alfa 145/146 waży ok. 1200kg, w zależności od wersji silnikowej
Zapewne chodzi o nowe JTS'y w modelach 159 i Brera, czyż nie bracia i siostry?Napisał cyjanekk
![]()
Witam to GM czyli właściciel Opla zaadoptował silniki diesla więc Fiat u Opla a nie odwrotnie!!!!!
A gdzieś czytałem że JTS to właśnie wspólna konstrukcja z Oplem :? poprawcie mnie jeśli się mylę.
Witam
silnik Fiatowski adoptowano do nowych Opli . GM ma udziały w Fiacie z tąd ta fuzja podobnie jak z Sedici Fiat dostał nadwozie i napęd4x4 od Suzuki SX4 a Suzuki ma Diesla
Podobno nowe silniki 1.8 w AR 159 sa Oplowskie
Ktos tu chyba na forum o tym pisal
chyba bąłąd
moje info z GM Polska i EX FAP
cytat ikara na gorąco nic innego niemam
2001 Prezentacja zmodyfikowanej wersji Alfy 156 2.0 z nowym silnikiem JTS. Znany silnik 2-litrowy o pojemności skok. 1970 cm3 zostaje gruntownie przeprojektowany i unowocześniony przez wprowadzenie bezpośredniego wtrysku paliwa, co pociąga za sobą wprowadzenie nowej głowicy, bez układu Twin Spark (czyli po jednej świecy na każdy cylinder). Inne zmiany: nowe, bardziej wytrzymałe tłoki, stopień sprężania podwyższony do 11,3:1, zmieniona regulacja faz ssania i wydechu; pozostałe główne cechy bez zmian. Moc 165KM/6400 obr./min., moment obr. 206 Nm/3250 obr./min.