SG0240 znalazlem swoj post z przed roku i tam pisales tez cos o odlaczeniu odmy... ale nie pisales nic ze jest to zle, a teraz piszesz ze to jest zleto jak to jest w koncu?
Zamieszczam link do tematu:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ek_odmy-3.html
Z tego co zaobserwowalem po podlaczeniu odmy to to ze obroty faluja mi w wiekszym zakresie ;/ chociaz tez nie zawsze.
A co jesli bym zrobil reset silnika korkowego i pozniej adaptacje na lpg zamiast na benzynie?
Ostatnio edytowane przez selius ; 07-10-2010 o 20:16
Zgadza się, tylko to było 1,5 roku temu, kiedy wszyscy "rozgryzaliśmy" temat odmy.
Przeczytaj dokładnie moje posty nr 37 i 41 z tego tematu.
Już wtedy podejrzewałem, że ta odma spełnia 2 funkcje.
Nie wiedziałem tylko, jak jest regulowana ilość powietrza dodatkowego.
Teraz już wiem, że nie ma żadnej regulacji, a ściślej regulacja polega na takim skalibrowaniu zaworka, aby przepuszczał odpowiednią ilość powietrza - i tyle.
Ja nie twierdzę, że odłączenie odmy i pozbawienie dolotu powietrza dodatkowego jest złe. Natomiast trzeba z tym uważać, bo to na pewno nie jest obojętne dla całego układu. Jeśli jest poprawa to OK, ale jeśli po takim zabiegu będzie gorzej to na pewno trzeba wrócić do ustawień fabrycznych.
To podsumowujac zaworka nie trzeba wymieniac bo nie ma co sie tam psuc? A powiedz co masz na mysli regulacje powietrza do zaworka? Zmniejszyc przeswit wezyka czy co? Napisz jak to zrobiles u siebie.
A probowal ktos robic adaptacje przepustnicy na samym lpg?
Jak kulą w płot. Na LPG nie robi się żadnej adaptacji.
Ja mam inny kolektor i to jest właśnie problem, bo moje eksperymenty nie muszą być miarodajne dla oryginału. Dodatkowo mam padniętego Halla i sondę, więc najpierw muszę to doprowadzić do porządku, bo pewnie to też nie jest obojętne dla ECU, które mi podnosi nieco wolne obroty do ok. 900 wzbogacając mieszankę.
Dlatego póki co jeżdżę z połowicznie odłączoną odmą, tzn, wypuściłem do atmosfery króciec pokrywy zaworów, który normalnie łączy się z zaworkiem zwrotnym i zaślepiłem kolektor w miejscu, gdzie powinien być zaworek - czyli odciąłem całkowicie dopływ powietrza dodatkowego.
Oczywiście eksperymentując, skonstruowałem zaworek zwrotny własnej roboty z możliwoscią płynnej regulacji ilości dostarczanego powietrza dodatkowego.
Niestety, każde - nawet minimalne odkręcenie tego zaworka i dostarczenie dodatkowego powietrza, podnosi od razu wolne obroty do wartosci ok. 1000-1100 oraz powoduje lekkie falowanie.
Oczywiście sam możesz też poeksperymentować z powietrzem.
Wystarczy tylko wstawić zawór zwrotny z płynną regulacją do wężą łączacego pokrywę zaworów i zaworek zwrotny w kolektorze. Oczywiście wtedy trzeba wyjąć grzybek z zaworka oryginalnego. No i trzeba mieć do dyspozycji komputer, aby w razie jakiejś wpadki przeprowadzić reset.
Możesz też na początek wstawić zwykły zawór regulacyjny, nie wyjmujac grzybka, ale wtedy nie będziesz mógł zwiększyć ilości powietrza dodatkowego ponad wartość przewidzianą przez konstruktorów wynikającą z kalibracji zaworka.