dzieki za odpowiedz
a wiec biore sie za naprawe ukladu chlodzenia i wtedy wrocimy do tematu...
dzieki za odpowiedz
a wiec biore sie za naprawe ukladu chlodzenia i wtedy wrocimy do tematu...
pobawilem sie troche z ukladem chodzenia
odpowietrzylem, wyrownalem plyn i sytaucja wyglada tak
temperatura dobija do 102 stopni poczym wlacza sie drugi bieg wentylatora i schladza temperature plynu do 95 stopni, wg ECU
na wskazniku w kabinie wyglada ze schladza do 90 stopni
po nagrzaniu tak silnika przejechalem z 500 metrow i temperatura na wskazniku kabinowym pokazywala 89-90 stopni wiec chyba wszystko jest dobrze ?
zrobilem testy przeplywomierza, i z tego co gdzies czytalem to powinien on mniec wartosc 480 kg/h lecz u mnie ma max 291 przy pedale w podlodze
test wykonany na rozgrzanym silniku i trzy razy wcisniety gaz w podloge
czy to by wskazywalo na przeplywomierz?
- norma dla odciecia to 408 kg/h a 480 wg. napiecia.
- u ciebie jest 330 kg/h.
- to był test do odcięcia ?
- coś mam wątpliwości poniewaz w M1.5 5 domyślne oprogramowanie jest ustawione na 7100 -- 7300 obr/min.
- z wykresów i tak widać, ze dynamika silnika jest kiepska.
- a co ze świecami, z FRA, FRA, Lambda regulation Row 1.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
tak to byl test do odciecia, tzn tak mi sie wydaje
gaz w podloge az do dziwnego dzwieku
TRA, FRA, Lambda regulation Row 1. sa na stronie nr 3 jezeli o to chodzi, moge je powtorzyc jesli potrzeba
swiece sprawdze w piatek, poniewaz nie mialem warunkow i klucza ale juz jestem umowiony i napewno do nich zajrze i je przeczyszcze
- jeśli nie masz gazu to przerwa 0.9 / 08 mm.
Witam wszystkich!
Z okazji ze snieg stopnial i zrobilo się cieplej postanowilem się wziąć ponownie za problem braku mocy w mojej alfie.
Poki co wymienilem rezystor I biegu i filtr powietrza oraz zakupilem swiece.
Problem ciagle jest. Wykonalem jeszcze raz testy i z tego co ja mogę wywnioskowac to wyglada mi na przeplywomierz lecz specjalista nie jestem. Z tego co widze przy probie do odciecia uzyskal max wartosci 330kg/h i prawie 4V co chyba jest za malo, pozatym przy praktycznie kazdej probie rozne wartosci a raz nawet 224kg/h przy odcieciu (zdjecie nr 7 tam tez był gaz do odciecia). No i parametr Additional factor row 1 nieprawidlowy wiec tez by wskazywal na przeplywke.
Prosilbym kolegow o analize tych wykresow bo może tak powinno być i cos zle odczytuje.
Pierwsze 9 zdjec to parametry przed resetem parametrow adaptacyjnych reszta po resecie(zaczynajace sie od x).
Reset zrobiony przy pomocy alfadiaga. Zrobilem tez test czujnikow, zczytalem bledy i wszystko ok., 0 bledow. Te ostatnie zdjecia sa w malej rozdzielczosci wykresow z alfadiaga, nie wiem czemu tak się stalo ale cos się przestawilo w programie.
Najlepszym rozwiazaniem bylaby podmiana przeplywki na sprawna i test lecz nie mam takiej mozliwosci, szroty w mojej okolicy nie posiadaja i znajomych z okolic z alfa tez nie mam.
A może jest ktos z klubowiczow z okolic który zgodzilby się podmienic przeplywki do zrobienia testow?
- TRA = - 66 msek, wskazuje na MAF-a.
- injtime ma wykres z "myszkowaniem".
- najlepiej podmienić MAF-a tak jak pisałeś.
A jaki masz Kolego kąt wyprzedzenia zapłonu?
Może coś jest z czujnikiem faz rozrządu.
hmm nie wiem i nie wiem jak to zmierzyc, podpowiedz jak to zmierzyc a wstawie wyniki pomiaru