Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Temat: Co myślicie o rozpórkach?

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Uszatek
    Nie jestem znawcą AR 33, fakt, jezdziłem tym autkiem trochę, ale teraz pomykam 146. Różnica jest kolosalna. Wystarczy najechać na krawężnik, wtedy w 33 dzieją się dziwne rzeczy ( haczące drzwi, skrzypiąca na potęgę karoseria )
    No cuż może kolega lejek20, ma rację :wink:

Ja jeżdżę swoją 33 od 6 lat z drobnymi przerwami i jakoś przy podjeżdżaniu pod krawężnik żadne cuda się nie dzieją

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Nie, nie była skorodowana, progi były ok.

Po prostu, przy podnoszeniu na lewarku, sprawdzic można jak zachowują się drzwi. Jeśli haczą nieco o rygiel, warto sobie zapodać rozpórkę.

Samo zwichrowanie drzwi, jest odczuciem indywidualnym, dla jednego użytkownika auta nawet jeśli przy domykaniu drzwi nieco przychaczą, ale się domykają, jest jak najbardziej ok. Dla innych ( a w tej liczbie i mnie) taki fakt zastanawia i denerwuje.

Pracowałem kiedyś jako blacharz, i miałem okazję naprawiać powypadkowe 33. Nie było to takie proste, ponieważ przy naciąganiu na ramie, łatwo można było zrobić z tego sympatycznego autka autobus. Tak jak z Golfa 2 Moje zdanie jest takie : mając dostęp do spinek ( ewentualnie dysponując warsztatem) - zakładać. Najlepiej na tył i przód.Szału jeśli chodzi o samo prowadzenie auta nie będzie, wzrośnie i to całkiem sporo sztywność karoserii.

Edit
    AR 33, przeca nikt Ci nie każe zakładać spinek, i nie jest to ogólnie zbędny bajer. Rozpórka ma swoje zastosowanie, i w 95% wywiązuje się z tego doskonale. Nie masz ochoty zakładać, nie zakładaj. Dziwi mnie tylko upór wobec faktów. AR jest Leciwą i mało stabilną konstrukcją, potwierdzi to każdy blacharz.Tak jak jej odpowiedniki Golfy, ople fordy.Plastelina na kólkach.

booster_1985
    Gość

Domyślnie

witam, zeby rozporki w samochodzie tak naprawde były odczuwane to musi byc twardy zawias Ja mam w mojej alfie 33 az czetry rozporki przednia gorna OMP plus przednia dolna i tylna gorna i tylna dolna robione na zamowienie w firmie zajmojaca sie przytowaniem samochodow głownie do rajdow. Tylna czesc alfy romeo jest seryjnie bardzo słaba zarowno na spawach jak rowniez na zgrzewach głownie -Bagaznik .Pierwszym przejawem gdy zamontowałem tylne rozporki plus twardszy zawias było popekanie zgrzewow w bagazniku i dlatego tez polecam obspawanie budy ja tak zrobiłem i jestem w 100% zadowolony odczucia w jezdzie sa juz na pierwszym zakrecie jezeli oczywiscie ktos auteczkiem robi cos wiecej niz tylko jezdzi codziennie do pracy bo w takim razie nie ma to wiekszego sensu jest to zabieg zbedny zarowno rozporki tak przynajmniej ja uwazam A

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Szef
    Cytat Napisał b.pawelek
    A jaką ty masz rozpórkę???
    Oryginalna
    Zachwyciła mnie prostota tej odpowiedzie
    a ile kosztuje taka przyjemność??
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

b.pawelek,
    Prosze cie przeczytaj to jeszcze raz dokladnie ze zrozumieniem Linijka po linijce Tam naprawde wszystko jest napisane

Przeczytaj bardzo dokladnie a moze cos milo cie zaskoczy

http://www.forum.alfaholicy.org/topi...rki-vt6036.htm
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

luciano
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Uszatek
    Nie, nie była skorodowana, progi były ok.

Po prostu, przy podnoszeniu na lewarku, sprawdzic można jak zachowują się drzwi. Jeśli haczą nieco o rygiel, warto sobie zapodać rozpórkę.

Samo zwichrowanie drzwi, jest odczuciem indywidualnym, dla jednego użytkownika auta nawet jeśli przy domykaniu drzwi nieco przychaczą, ale się domykają, jest jak najbardziej ok. Dla innych ( a w tej liczbie i mnie) taki fakt zastanawia i denerwuje.

Pracowałem kiedyś jako blacharz, i miałem okazję naprawiać powypadkowe 33. Nie było to takie proste, ponieważ przy naciąganiu na ramie, łatwo można było zrobić z tego sympatycznego autka autobus. Tak jak z Golfa 2 Moje zdanie jest takie : mając dostęp do spinek ( ewentualnie dysponując warsztatem) - zakładać. Najlepiej na tył i przód.Szału jeśli chodzi o samo prowadzenie auta nie będzie, wzrośnie i to całkiem sporo sztywność karoserii.

Edit
    AR 33, przeca nikt Ci nie każe zakładać spinek, i nie jest to ogólnie zbędny bajer. Rozpórka ma swoje zastosowanie, i w 95% wywiązuje się z tego doskonale. Nie masz ochoty zakładać, nie zakładaj. Dziwi mnie tylko upór wobec faktów. AR jest Leciwą i mało stabilną konstrukcją, potwierdzi to każdy blacharz.Tak jak jej odpowiedniki Golfy, ople fordy.Plastelina na kólkach.
    Powiadasz ze 33 to "Plastelina na kółkach" to może podasz jakieś konkrety...
    Wiesz każdy ma swoje zdanie i ma do tego prawo ale nie wydaje mi sie ze prowadzę plastelinę...
    Faktem jest ze 33 jest lekka ale jest to jej zaleta, nie wadą! Dziwę sie ze masz Alfe a nie boisz ie nią jeździć skoro to "AR jest Leciwą i mało stabilną konstrukcją" :?:
    Bo ja jakoś nie boje poruszać swoja 33, a wręcz uwielbiam 8)

Wracając do rozpórek może i coś pomoże ale tyle co choremu lekarstwo (mam na myśli w 33 z przodu) co założenia na tył to sie bym zgodził ze można by sie pokosić....

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Teoria:
    1. 33 to o ile dobrze pamiętam osławiona ruska stal - o słabych parametrach technologicznych, której jedyną zaletą była cena
    2. to walka z masą, przez co słabsza była konstrukcja, cieńsze arkusze blachy karoseryjnej
    Jeżeli tak nie jest to mnie poprawcie

Z drugiej strony, dla przeciętnego kierowcy (np. dla mnie) ciężko jest wyczuć w jeździe cywilno-amatorsko-sportowej taki parametr jak sztywność nadwozia. Stąd dziwią mnie informacje, że ktoś po założeniu rozpórki górnej przedniej odczuł różnicę podczas jazdy.

Praktyka:
    (dobry) kierowca, który jeździł dużo 33 1.3, trochę 1.7 16v i przesiadł się później do 155 1.8 a jeszcze później do 155 v6 stwierdził dokładnie to, że 33 jest baardzo miękka, ma mocne tendencje do dużych przechyłów (zarówno bocznych jak i wzdłużnych) - choć zapewne tutaj odczucia dotyczyły raczej zawieszenia.

Co oczywiście nie zmienia faktu że 33ką da się pojechać bardzo szybko, w dodatku z dużymi emocjami (nie takimi jak na Titanicu )

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Dlatego napisałem że szału w czasie jazdy nie będzie.

Ad. Luciano, stwiedzenie plastelina, dotyczy AR33, i w tym kontekscie była moja wypowiedz.Ja mam 146, a to juz inna para kaloszy. Zupełnie inna koncepcja nadwozia, i zupełnie inna sztywność. Połozono w niej nacisk bardziej na bezpieczeństwo, bardziej niż w 33, ale spogladając na Crash test Fiata Bravo (to ta sama platforma podwozia co w AR 145/146/155 /Tipo i Tempra .Stilo też się załapało po części ), w którym punktów ledwo starczyło na 2 gwiazdki, sądze że nie ma co piać z zachwytu. Nie ma co się jeżyć, po prostu wypada porównać zachowanie się np AR 33 oraz 146/155. Niebo i ziemia. I dlatego warto założyć spinki do AR 33.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

z tymi crasch testami to bym sie tak nie rozczulał i tak zawsze kiedys najwiecej zdobywały francuzy i niemcy w testach co bylo w ogole nieprawdą.. bo wystarczyła jakas lada 2107 na drodze i z takeigo golfa sie robi harmonijka..

jakby ktos mial namiary na rozporke do 155 TS 16v to bym sie pisał :mrgreen:

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Czasami lepiej zdobyć materiały, i wykonać spinkę we własnym zakresie. W ubiegłym roku kupiłem na Alledrogo rozpórkę dedykowaną do Fiata bravo, i za chiny ludowe nie chciała pasować. Rozbieżność wymiarów była kolosalna ( rozstaw otworów oraz szerokość) .Wykonałem to sobie sam. Flansze na kielichy z bl.12 mm, do tego dłuższe śruby, a samą poprzeczkę z żerdzi kotwy górniczej. Koszty banalne, a stysfakcji wiele.