Strona 4 z 27 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 267

Temat: Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Skopiuję swój wpis z innego tematu:
    Wczoraj późnym wieczorem jechałem z Bielska do Warszawy. Trochę podmarzała para na górnej części szyby, zamarzł mi ręczny i spryskiwacze świateł oraz VDC zapomniał raz pomóc przy wyprzedzaniu TIRa i leciałem chwilę bokiem Poza tymi drobiazgami ok a w końcu temperatura oscylowałą w okolicach -15°C

Tak więc myślę, że nie jest źle

...brzmienie V6 - bezcenne!

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Teraz nie mam problemu z zaparowywaniem szyb, ale w poniedziałek jak było koło zera i sypał śnieg.. to z tyłu szyby zaparowywały.. nawet zajechałem do Bosch Serwis żeby zerkneli czy z klimą wszystko jest OK, ale powiedzieli mi, że w takich temp. i tak klima się nie załącza.. i poradzili wymienic filtr kabinowy, który odrazu zamówiłem.. ale odkąd temp. spadła to problem zaparowywania sam ustąpił..

Ręcznego to zimą kompletnie nie używam w czasie parkowania.. od 10 lat jeżdżę włoszczyzną i w każdym hamulec ręczny przymarzał.. z góry więc zakładam, że w 159 inaczej nie będzie.. Może w innych markach też to występuje, choc w Volvo nie miałem nigdy problemów z przymarzaniem ręcznego..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

turbi
    Gość

Domyślnie

Przejechalem sie jakies 70km ze predkoscia oscylujaca miedzy 70-90km/h i zadne wypalanie DPF nic nie dalo. Sadze nawet, ze nie byl zatkany bo w przeciwnym przypadku mialbym komunikat i swiecilaby odpowiednia kontrolka (sprawdzalem to w manualu). Wiec ten blad i swiecenie kontrolki od "spalin" najwidoczniej spowodowane jest czym innym.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar sebsob
    Mieszka w
    DW
    Auto
    jest: Lancia Ypsilon 1.2 16V, Ford S-Max 2.0 TDCi, była: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Miałem to samo, ale świece są OK, ponieważ po zakupie auta wymieniłem je w tzw. "pakiecie startowym" - dlatego też myślę, że w moim przypadku to spadek napięcia przy rozruchu spowodował wywalenie błędu. Może tak samo jest u Ciebie (jeżeli któraś ze świec byłaby walnięta, to przy każdorazowym uruchamianiu zimnego silnika - szczególnie po nocnym postoju - błąd powinien wyskoczyć). Poczekaj jeszcze kilka poranków - jeżeli sytuacja będzie się powtarzać, to wtedy trzeba byłoby się zainteresować świecami.
    Do dzisiaj zdarzyło się to dwa razy - nie jest to stały efekt.
    Poczekam, zgodnie z Twoją sugestią, na dalszy rozwój wypadków - chociaż wydaje mi się, że aku mam w porządku, ale jednak auto nie kręci tak rozrusznikiem jak np. moja poprzednia Lybra. Ale z tego co widzę to po prostu 159 tak ma.

---------- Post dodany o godzinie 09:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:00 ----------

Cytat Napisał lucardo Zobacz post
    Dzisiaj przy -15st. złapała od kopa, ale po przejechaniu kilkuset metrów dusiła się, straciła moc do 3000obr, powyżej jechała normalnie.
    Przy tej temperaturze, tuż po odpaleniu auta kręcisz go tak wysoko? Oj, to nie jest najlepszy pomysł...

---------- Post dodany o godzinie 09:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:02 ----------

Cytat Napisał A.Krystian Zobacz post
    W 156 miałem też 2.4 JTD-150KM i na mrozie od - 6 stopni przy starcie też zaczynał wydawać z siebie trochę nie przyjemne dźwięki zaraz po rozruchu - teraz w 159 1.9JTDM jest dużo gorzej.
    Kultura pracy JTDm w Alfie jest jednak zauważalnie niższa aniżeli kultura pracy JTD w Lancii - przynajmniej jeżeli chodzi o poranny rozruch.

Kolejna sprawa coś ten rozrusznik słabo kręci. Akumulator 760A prądu rozruchowego ale strzała nie ma.
    U mnie odpala 'od strzału', ale rzeczywiście rozrusznik działa/kręci się z takim subiektywnie odczuwalanym oporem.

Za to JTDM nagrzewa się dużo lepiej nawet na postoju łapie temperaturę co w 156 było praktycznie nie możliwe.
    Fakt, dlatego się zacząłem zastanawiać, czy nie mamy przypadkiem jakiejś dodatkowej nagrzewnicy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Cytat Napisał turbi Zobacz post
    Przejechalem sie jakies 70km ze predkoscia oscylujaca miedzy 70-90km/h i zadne wypalanie DPF nic nie dalo. Sadze nawet, ze nie byl zatkany bo w przeciwnym przypadku mialbym komunikat i swiecilaby odpowiednia kontrolka (sprawdzalem to w manualu). Wiec ten blad i swiecenie kontrolki od "spalin" najwidoczniej spowodowane jest czym innym.

Sprawdź na kompie jaki jest stan zapchania dpf i ew.wymuś jego wypalenie.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa 159 1.9 jtdm 150 KM

Domyślnie

Generalnie moja 159 radzi sobie jak na razie z zimą całkiem nieźle. Wczoraj tylko jak stałem w korku (ponad godzinę) to zaciągnąłem ręczny i jak miałem ruszyć to koła się nie chciały ruszyć (coś przymarzło). Jedno puściło po paru metrach, a drugie po kilkudziesięciu dopiero... Jak to jest z tym ręcznym? Używacie zimą czy raczej nie ?

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Stara szkoła mówi, że ręczny zimą to nie jest dobry pomysł...
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar R.Y.D.Z.U
    Mieszka w
    Brzeszcze / Wieliczka / Bieruń
    Auto
    MiTo - dzikie 78KM :)

Domyślnie

Ja mam problem z wycieraczką kierowcy, ramię za słabo ją dociska do szyby i środek pióra odstaje - masakra. Boję się doginać ramię żeby nie pękło . Też ktoś tak ma?

Wodzu
    Gość

Domyślnie

Mnie wycieraczki też wkurzają.
    Raz piszczą jak zarzynane zwierzę.
    Dwa, wystarczy na nich zostawić gram lodu, a zaraz przyklejają się następne kawałki. I po chwili mam cep bojowy zamiast wycieraczki. W starego typu wycieraczkach takich cudów nie widziałem.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Szczęśiwie wycieraczki demontuje się i montuje w 10 sekund.. więc ostatnio zabieram je na noc do domu.. hehe.. tylko tylna wygląda u mnie jak jeden wielki sopel..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9