a nie wiecie czy trzeba montować dodatkowy mikrofon bluetooth czy też wystarczy ten z blue&me? Blue nie działa ale może komponenty tak? Dzięki za pomoc
a nie wiecie czy trzeba montować dodatkowy mikrofon bluetooth czy też wystarczy ten z blue&me? Blue nie działa ale może komponenty tak? Dzięki za pomoc
Alfa... i wszystko jasne
Hej,
wiec jesli chodzi o wyprowadzenie kabelkow/podlaczen do podlokietnika, to nie jest trudna sprawa, nic nie trzeba wiercic, trzeba natomiast zdemontowac ozdobink od skrzyni biegow, zeby poprowadzic kabelki, a nastepnie wyjac schowek z podlokietnika. Do tego trzeba jeszcze uzyc jakiegos dosc sztywnego drucika, dzieki ktoremu bedzie mozna przepchnac kabelki w tunelu pomiedzy ozdobnikiem skrzyni biegow, a schowkiem wlasnie. Ogolnie operacja nie jest skomplikowana jak juz sie wie co i jak, jednak na poczatku, jesli wczesniej sie z tym nie bawiles, moze sie wydawac skomplikowana... ale mysle, ze dasz rade
co do wykorzystania mikrofonu z B&M, nie da rady, ma on inne podlaczenia, ktore trzeba by bylo zmieniac, wiec nie ma sensu. Lepiej wlozyc mikrofon od zestawu w miejsce tego mikrofonu od B&M, a tamten wyjac po prostu... ja tak mam u siebie zrobione i wszystko dziala.
Pozdrawiam Camil
Podczepię się nieśmiało pod temat.
Chcę sobie zamontować emulator zmieniarki,próbowałem wyciągnąć navi i nawet nie drgnie,wsadzałem druty o różnej średnicy i nic.
Powinienem słyszeć jakiś klik?,a może wsadzać druty o takiej średnicy jak otwory w navi?,wystarczy druty wcisnąć?,czy trzeba je jakoś rozchylić?(góra,dół,boki).
Niby prosta sprawa a robiłem juz dwa podejścia do tego.
"Klik"nie usłyszysz,wkładałem dwa wkrętaki minimalnie mniejsze niż otwory(dość dlugie 5 czy 6 cm muszą wejść),wkładając rozchyla się zaczepy,a później...no właśnie,radio-navi jest dość ciasno wciśnięte.Delikatnie cieniutkim nożem podważałem i tak góra,dół,jak się wysunie półtora centymetra można już chwycić paluchami.Wkładając z powrotem posmarowałem prowadnicę na przyszłość..
Robota "kowalska"ale dało radę,ciekawe jak wygląda przyrząd do wyciągania..
Ostatnio edytowane przez spike ; 27-05-2011 o 20:36
Podczepię się pod temat. Myslę nad zakupem Pioneer Avic-F920BT. Już wiem, że muszę dokupić adapter do sterowania z kierownicy i ramkę.
Mam natomiast pytanie odnośnie zestawu głośnomówiącego. Czy to wbudowane będzie mozna sterować głosem - wybieranie głosowe - czy podczas dzwonienia z tel będę musiał wybierac numery ręcznie? być może potrzebny będzie osobny zestaw typu parrot?
Kolego, nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie. Przecież jednostka którą chcesz kupić (Pioneer) ma wbudowany moduł Bluetooth, więc nic więcej instalować nie musisz (oprócz wspomnianego modułu sterowania z kierownicy).
eśli chodzi o wybieranie głosowe, to na 99,9% ta funkcja również jest wbudowana w tego Pioneera. Niestety producenci rozwiązują problem wybierania głosem na dwa sposoby:
- pierwszy to realizowazny przez telefon (nawigacja, czy zestaw są tylko przekaźnikiem komendy głosowej)
- drugi to wybieranie realizowane przez samą jednostkę multimedialną;
Pierwszy z tych sposobów jest lepszy z tego powodu, że mechanizmy rozpoznawania mowy instalowane w telefonach są coraz doskonalsze i co najważniejsze w tej chwili w znakomitej większości nie potrzebują nagrywania wcześniej wzorców dla kontaktów. Po prostu trzeba je wypowiedzieć tak jak ma się zapisane w kontaktach i telefon potrafi to odczytać i zinterpretować. Drugi sposób niestety (stosowany na przykład przez Kenwooda, którego sam używam) polegana tym, że do wybranych kontaktów (50 mieści się zazwyczaj w pamięci) trzeba nagrać wzorzec głosowy i później na tej podstawie wybierany jest kontakt. Nie muszę chyba przekonywać, że ta opcja jest do niczego i osobiście jej po prostu nie uzywam
P.S. oczywiście musisz mieć świadomość, że Blue&Me jeśli posiadasz w aucie nie będzie działać po zdemontowaniu oryginalnego radia, nie będzie dało się go uży
Pozdrawiam Camil
Dzieki za odpowiedź. Blue&Me nie posiadam, więc nie mam tego problemu.
witam , mam fabryczne radio i chce zakupic jakies 2din z 7 cali wyswietlacz czy musze dokupic cos jeszcze czy wystarczy zakupic radio i wlozyc i to wsztstko , czy musze dokupic kieszen czy ramke czy cos .?
RAFAŁ ...![]()
Kieszeń raczej zawsze jest w zestawie, jeżeli chodzi o ramkę, to może być problem. Do większych navi praktycznie niemożliwe jest kupienie ramki.
Napisz jaką kwotę chcesz na to przeznaczyć, to coś Ci wybierzemy. Może być na PW
147 2001, 1.6 105 KM- była
156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
159 2006 1.9 JTD- była
159 2005 1.9 Distinictive- była..
156 2003 2.0 TS+LPG- była
156 2003 2,5 V6- była..
156 FL 2005 1.9 jtd- była
166 FL 2005 2,4 jtd - była
Alfa Romeo Crosswagon - był..
156 FL 3.0 V6 - była
Brera Tbi 2010 - jest
Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest
kwota nie jest oszalamiajaca ale niestety nie moge wiecej jest to do 700 zl , myslalem nawet o takim radiu 2din jak pioneer czy alpine tu sa konkretne modele : Pioneer fh-x700bt , alpine cde-w233r ... chyba ze masz cos lepszego w tej cenie
RAFAŁ ...![]()