Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Temat: jakiej firmy i jaki model nawigacji do wbudowania w miejsce radia polecacie?

Użytkownik Świeżak Avatar Alfalover
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Q automat, alfa romeo 159 1.9 TI 193hp by Cinsoft

Domyślnie

a nie wiecie czy trzeba montować dodatkowy mikrofon bluetooth czy też wystarczy ten z blue&me? Blue nie działa ale może komponenty tak? Dzięki za pomoc
    Alfa... i wszystko jasne

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Różne Alfy... i nie tylko :)

Domyślnie

Cytat Napisał Alfalover Zobacz post
    a nie wiecie czy trzeba montować dodatkowy mikrofon bluetooth czy też wystarczy ten z blue&me? Blue nie działa ale może komponenty tak? Dzięki za pomoc
    Hej,

wiec jesli chodzi o wyprowadzenie kabelkow/podlaczen do podlokietnika, to nie jest trudna sprawa, nic nie trzeba wiercic, trzeba natomiast zdemontowac ozdobink od skrzyni biegow, zeby poprowadzic kabelki, a nastepnie wyjac schowek z podlokietnika. Do tego trzeba jeszcze uzyc jakiegos dosc sztywnego drucika, dzieki ktoremu bedzie mozna przepchnac kabelki w tunelu pomiedzy ozdobnikiem skrzyni biegow, a schowkiem wlasnie. Ogolnie operacja nie jest skomplikowana jak juz sie wie co i jak, jednak na poczatku, jesli wczesniej sie z tym nie bawiles, moze sie wydawac skomplikowana... ale mysle, ze dasz rade

co do wykorzystania mikrofonu z B&M, nie da rady, ma on inne podlaczenia, ktore trzeba by bylo zmieniac, wiec nie ma sensu. Lepiej wlozyc mikrofon od zestawu w miejsce tego mikrofonu od B&M, a tamten wyjac po prostu... ja tak mam u siebie zrobione i wszystko dziala.
    Pozdrawiam Camil

Użytkownik Świeżak Avatar Artorius
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16V Distinctive Grigio Titanio

Domyślnie

Podczepię się nieśmiało pod temat.
    Chcę sobie zamontować emulator zmieniarki,próbowałem wyciągnąć navi i nawet nie drgnie,wsadzałem druty o różnej średnicy i nic.
    Powinienem słyszeć jakiś klik?,a może wsadzać druty o takiej średnicy jak otwory w navi?,wystarczy druty wcisnąć?,czy trzeba je jakoś rozchylić?(góra,dół,boki).
    Niby prosta sprawa a robiłem juz dwa podejścia do tego.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar spike
    Mieszka w
    Gdynia/Fjellsa
    Auto
    159SW 2.0 jtdM

Domyślnie

Cytat Napisał Artorius Zobacz post
    Powinienem słyszeć jakiś klik?
    "Klik"nie usłyszysz,wkładałem dwa wkrętaki minimalnie mniejsze niż otwory(dość dlugie 5 czy 6 cm muszą wejść),wkładając rozchyla się zaczepy,a później...no właśnie,radio-navi jest dość ciasno wciśnięte.Delikatnie cieniutkim nożem podważałem i tak góra,dół,jak się wysunie półtora centymetra można już chwycić paluchami.Wkładając z powrotem posmarowałem prowadnicę na przyszłość..

Robota "kowalska"ale dało radę,ciekawe jak wygląda przyrząd do wyciągania..
    Ostatnio edytowane przez spike ; 27-05-2011 o 20:36

Husar
    Gość

Domyślnie

Podczepię się pod temat. Myslę nad zakupem Pioneer Avic-F920BT. Już wiem, że muszę dokupić adapter do sterowania z kierownicy i ramkę.
    Mam natomiast pytanie odnośnie zestawu głośnomówiącego. Czy to wbudowane będzie mozna sterować głosem - wybieranie głosowe - czy podczas dzwonienia z tel będę musiał wybierac numery ręcznie? być może potrzebny będzie osobny zestaw typu parrot?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Różne Alfy... i nie tylko :)

Domyślnie

Kolego, nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie. Przecież jednostka którą chcesz kupić (Pioneer) ma wbudowany moduł Bluetooth, więc nic więcej instalować nie musisz (oprócz wspomnianego modułu sterowania z kierownicy).

eśli chodzi o wybieranie głosowe, to na 99,9% ta funkcja również jest wbudowana w tego Pioneera. Niestety producenci rozwiązują problem wybierania głosem na dwa sposoby:
    - pierwszy to realizowazny przez telefon (nawigacja, czy zestaw są tylko przekaźnikiem komendy głosowej)
    - drugi to wybieranie realizowane przez samą jednostkę multimedialną;
    Pierwszy z tych sposobów jest lepszy z tego powodu, że mechanizmy rozpoznawania mowy instalowane w telefonach są coraz doskonalsze i co najważniejsze w tej chwili w znakomitej większości nie potrzebują nagrywania wcześniej wzorców dla kontaktów. Po prostu trzeba je wypowiedzieć tak jak ma się zapisane w kontaktach i telefon potrafi to odczytać i zinterpretować. Drugi sposób niestety (stosowany na przykład przez Kenwooda, którego sam używam) polegana tym, że do wybranych kontaktów (50 mieści się zazwyczaj w pamięci) trzeba nagrać wzorzec głosowy i później na tej podstawie wybierany jest kontakt. Nie muszę chyba przekonywać, że ta opcja jest do niczego i osobiście jej po prostu nie uzywam

P.S. oczywiście musisz mieć świadomość, że Blue&Me jeśli posiadasz w aucie nie będzie działać po zdemontowaniu oryginalnego radia, nie będzie dało się go uży
    Pozdrawiam Camil

Husar
    Gość

Domyślnie

Dzieki za odpowiedź. Blue&Me nie posiadam, więc nie mam tego problemu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bllondas
    Mieszka w
    Nierada
    Auto
    ALFA ROMEO 159 2007R 1.9 JTDM 16V 174KM Bez dpf i egr po programie

Domyślnie

witam , mam fabryczne radio i chce zakupic jakies 2din z 7 cali wyswietlacz czy musze dokupic cos jeszcze czy wystarczy zakupic radio i wlozyc i to wsztstko , czy musze dokupic kieszen czy ramke czy cos .?
    RAFAŁ ...

Użytkownik Pasjonat Avatar Proxim@Ar
    Mieszka w
    Opole, Piła
    Auto
    Brera Tbi

Domyślnie

Kieszeń raczej zawsze jest w zestawie, jeżeli chodzi o ramkę, to może być problem. Do większych navi praktycznie niemożliwe jest kupienie ramki.
    Napisz jaką kwotę chcesz na to przeznaczyć, to coś Ci wybierzemy. Może być na PW
    147 2001, 1.6 105 KM- była
    156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
    156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
    156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
    159 2006 1.9 JTD- była
    159 2005 1.9 Distinictive- była..
    156 2003 2.0 TS+LPG- była
    156 2003 2,5 V6- była..
    156 FL 2005 1.9 jtd- była
    166 FL 2005 2,4 jtd - była
    Alfa Romeo Crosswagon - był..
    156 FL 3.0 V6 - była
    Brera Tbi 2010 - jest
    Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bllondas
    Mieszka w
    Nierada
    Auto
    ALFA ROMEO 159 2007R 1.9 JTDM 16V 174KM Bez dpf i egr po programie

Domyślnie

kwota nie jest oszalamiajaca ale niestety nie moge wiecej jest to do 700 zl , myslalem nawet o takim radiu 2din jak pioneer czy alpine tu sa konkretne modele : Pioneer fh-x700bt , alpine cde-w233r ... chyba ze masz cos lepszego w tej cenie
    RAFAŁ ...