Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Temat: alfa 166 zakup

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

No tez mi sie zdaje ze z tym spalaniem v6 u kolegi jest cos nie tak... Z moich obliczen:
    Trasa: 10
    Miasto: 16 (jazda w miare dynamiczna)
    Na mieszanym komputer pokazuje 13.6

Moj rekord to 23 ale to bylo juz naprawde 100 km zrobione ze wskazowka obrotomierza praktycznie non stop na czerwonym polu )))

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ZENDER
    Mieszka w
    laski
    Auto
    SAAB 9-3 AERO CABRIO , ALFA 75 TS Recaro

Domyślnie

Ja jezdzilem swoja 166 2.0Ts 1.5 roku i absolutnie nic sie nie dzialo , zainwestowalem raz a pozadnie zaraz po zakupie , wymienilem kpl rozrzad z pompa wody i wariatorem , swiece , termostat, po 150 tys profilaktycznie wymienilem panewki na fabryczne , lalem olej 10w40 castrola i bylem bardzo zadowolony z tego auta , nigdy mnie nie zawiodlo . Spalanie bylo bardzo mile zaskakujace , 7.8 litra spalila w trasie 450km przy predkosci 100-120 , w miescie okolo 11 , co do v6 24v to mialem ale w 164 i wiecznie sie cos dzialo a to cewka padla a to jakis czujnik . Polecam 166 2.0ts ale trzeba odrazu zainwestowac porzadnie w obsluge silnika a pozniej to juz tylko jezdzic .

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

no u mnie w książce pisze ~18 a pali mi teraz ~16 a sobie ostatnio trochę pocisnąłem

@QBA - mniej palić z automatem ??? o Ku.wa !! jeszcze nie spotkałem anie nie czytałem o aucie w którym automat spali mniej niż manual... zresztą nawet producenci w książkach nawet się nie pchają w takie herezje...

Użytkownik Ogier Avatar norek
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    alfa romeo 156 sw 2.0 jts , alfa romeo 145 boxer 1.6

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Spalanko nawet na manualną skrzynie było by spore, a teoretycznie z automatem powinna palić jeszcze mniej :|
    kolego chciałbym żeby to była prawda co piszesz ale moja niunia czy ma się w spalaniu co jej producent nakazał. a pisze na stronie 230 że w mieście 19.4 poza miastem 9.3 mieszany13. co bym nie robił takie ma spalanie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar drobiazdzek
    Mieszka w
    KOL..../ SO.....
    Auto
    auto na ropa

Domyślnie

nieprawda!!! Jeździłem automatami wiele lat i to najróżniejszymi, i mogę śmiało powiedzieć, że umiejetne obsługiwanie sie automatem może doprowadzić do niższego spalania jak w manualu!!! zwłaszcza w mieście!!!

---------- Post dodany o godzinie 12:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:01 ----------

Cytat Napisał norek Zobacz post
    kolego chciałbym żeby to była prawda co piszesz ale moja niunia czy ma się w spalaniu co jej producent nakazał. a pisze na stronie 230 że w mieście 19.4 poza miastem 9.3 mieszany13. co bym nie robił takie ma spalanie.
    no też dużo zależy od tzw miasta, jedno drugiemu nie równe...
    nie ma już BELLI..., czekam na lepsze czasy....

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał drobiazdzek Zobacz post
    nieprawda!!! Jeździłem automatami wiele lat i to najróżniejszymi, i mogę śmiało powiedzieć, że umiejetne obsługiwanie sie automatem może doprowadzić do niższego spalania jak w manualu!!! zwłaszcza w mieście!!!

hmmm no dobra, czyli możemy sobie wsadzić w dupę to co piszą wszyscy producenci podając spalanie z automatem ZAWSZE WYŻSZE o przynajmniej 1L...

tylko zauważ, że jak w automacie puszczasz pedał gazu to on po chwili zrzuca na luz i pali tyle co na postoju a w manualu jak puścisz pedał to schodzi razem z obrotami nie pobierając paliwa... no chyba, że się mylę

Użytkownik Ogier Avatar norek
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    alfa romeo 156 sw 2.0 jts , alfa romeo 145 boxer 1.6

Domyślnie

Cytat Napisał drobiazdzek Zobacz post
    a co to znaczy umiejętnie obsługiwać się automatem. ja próbowałem jeździć jak to mówią głaskać pedał gazu i za nic nie chce palić mniej. być może mam coś nie tak, chociaż komputer nic nie pokazał świece wymienione, filtry też.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar drobiazdzek
    Mieszka w
    KOL..../ SO.....
    Auto
    auto na ropa

Domyślnie

... nie chce niepotrzebnie drążyc tematu ale automat to jest takie ustrojstwo, gdzie producent dopasował moment obrotowy silnika i moc do przełożen tak aby można było zedrzeć opony i tak aby palil jak najmniej, a wszystkie dane producentów dotyczących spalania pochodzą z testów nie mających nic wspólnego z rzeczywistością i jest to teoria, której optymalnie można się trzymać, np. mój były VOYAGER wg książki miał palić 10 - 18 litrów, nikt nie wierzył ale u mnie palił 8 - 14 gazu!!! kumpel nie wierzyl wsiadł do mojego auta , wio na trase i z dychy mu nie zszedł!!! Także teoria i praktyka nijak sie do siebie nie maja. ale kazdy ma swoje doświadzczenia i umiejętności, ale, ale, IInp, bicie rekordów oszczedności - producent twierdzi, ze fura pali w trasie np. 10 a specjaliści od czołgania zbijaja na 6?! Da sie?!
    nie ma już BELLI..., czekam na lepsze czasy....

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał zonkil90 Zobacz post
    ]
    tylko zauważ, że jak w automacie puszczasz pedał gazu to on po chwili zrzuca na luz i pali tyle co na postoju a w manualu jak puścisz pedał to schodzi razem z obrotami nie pobierając paliwa... no chyba, że się mylę

Tak masz rację, ale weź pod uwagę zmiane biegów, automat zrobi to szybciej niż człowiek manualnie co też ma duży wpływ na spalanie, wzkazówka obrotomierza przy manualu schodzi praktycznie do minimalnych wolnych obrotów, a w automacie opada do okreslonej wartosci, ani mm niżej i ciągnie od razu następny bieg.

Powiedz mi jeszcze który producent przewidział że właściciel będzie jezdził na luzie ?
    Nawet na kursach prawa jazdy uczą przyszłych kierowców że nie jezdzi sie na luzie.
    W automacie skoro sciągasz prawą stope z pedału gazu to po to żeby przełożyc ją na pedał hamulca.

Instrukcjie obsługi nie są dla mnie żadnym wyznacznikiem spalania.
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 09-02-2011 o 12:40
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

tak, tylko zauważ, że ci specjaliści biorą dane zwykle z kompa i się chwalą " mi na kompie pokazało 5" a w rzeczywistości 6 spalił

a co do twojego spalania... to ja wiem że da się mniej spalić niż fabryka podała, bo mi e39 z automatem miał palić w mieście 13 a udało mi się zejść do 10... a na kompie pokazywało 8,6 więc to nie jest wcale wyczyn to twoje spalanie...
    ALE TU NIE CHODZI O TO ILE KOMU SPALI !!!

chodzi o to że na manualu spali zawsze mniej od automatu choć byś nie wiadomo jak kombinował bo 1. tak jak pisałem z luzem 2. automat zwykle ma 1 bieg mniej niż manual w tym samym modelu z tym samym silnikiem

---------- Post dodany o godzinie 12:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:37 ----------

ale ja nie rozumiem dlaczego wy nadal uważacie, że automat spali mniej skoro cały świat twierdzi że jest inaczej ??

QBA tylko zauważ, że 1. jak automatu nie dociągniesz do określonych obrotów to przez kilka sekund będzie ci się trzymał na biegu na wysokich... a 2. no załóżmy że automat zmienia z 3000rpm na 1900rpm i tak jedzie... a jak zrobić żeby zszedł do 1700rpm po to by mniej palił... ??? ja u siebie wyczaiłem jak to zrobić ale to jest zabawa i do tego bez sensu

hmmm ?