Ten Tytan chyba ma domykanie wbudowane. Tytany są dobrze wykonanie. Kolega kiedyś zajmował się zabezpieczeniami i alarmami samochodowymi i jak twierdzi, to reklamacji z racji awaryjności Tytana nie miał nigdy. Z resztą to samo twierdzi o SEO.
Ten Tytan chyba ma domykanie wbudowane. Tytany są dobrze wykonanie. Kolega kiedyś zajmował się zabezpieczeniami i alarmami samochodowymi i jak twierdzi, to reklamacji z racji awaryjności Tytana nie miał nigdy. Z resztą to samo twierdzi o SEO.
Sprzedawca też bardzo zachwalał alarm, dodatkowo jest na niego 5 lat gwarancji.
- no to mam problem z tym domykaniem szyb.
- sterowanie szyb mieści sie pod klawiszami.
- pod nogami kierowcy nie ma żadnego sygnału od silnika szyb kierowcy.
- sa tylko sygnały dla sterowania szyby pasażera i szyb tylnych.
- aby moduł domykania mógł pracowac należy przez łaczówkę dzwiową przeprowadzić dwa przewody.
- miejsce w łączówce jest ale nie ma tam pinów, czyli przewód ( dwa przewody 1.5 mm2) musiałby iść " na zywca" bez łączówki.
- nie zdecydowałem sie na taki wariant.
- chyba muszę zobaczyć jak to było w starszych alfach, typ model BC oraz typ model sterownika drzwi.
- podpinałem także do oprogramowania Examinera, nie było żadnej opcji do uaktywnienia zamykania szyb.
- tak przy okazji examiner spowodował mi 4 błędy typu B1005/ B1006.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Otwieranie szyb ma każdy z modeli (to przez przytrzymanie przycisku pilota), a domykanie mają tylko modele z " window obstruction protection". Jeśli masz taki model, to pewno można wpiąć się w sygnał oryginalnego domykania. Jeśli nie, to nie ciągnij kabla na żywioł przez złączkę ! Potem są z tym tylko problemy. Wiem, to z doświadczenia na Fiacie. Lepiej znajdź używkę i wyciągnij z takiego łącz piny.
Witam, mam dziwny problem z alarmem tzn polega na tym ze podczas potwierdzenia kierunkowskazami uzbrajania czy rozbrajania alarmu nie miga jeden tylny prawy kierunkowskaz, przy normalnej pracy kierunkowskazu działa on tzn. wskazuje kierunek skrętu jest tylko problem podczas pracy z alarmem czasami bywało tak ze migał co drugi raz coś jak by nie łączyło, wie ktoś może dlaczego tak jest? i szczerze to nie mam pojęcia jaki jest alarm zainstalowany, pozdrawiam.
W AR147 każda żarówka kierunkowskazów musi zostać sterowana osobno z centralki alarmu i odseparowana diodą od pozostałych "żarówek".
Jest tak bez względu na model centralki alarmu.
Jeżeli któraś z żarówek nie świeci, to do sprawdzenia/wymiany jest dioda odpowiedzialna za separację danej żarówki lub połączenia przewodów danej "gałęzi" wiązki alarmu.
aha rozumiem a gdzie ogólnie mógłbym sprawdzić, gdzie jest centralka alarmu?
Masz diodę LED sygnalizującą pracę alarmu?
Jeżeli tak, to centralka jest na drugim końcu przewodu od tej diody.
racja sprawdze,![]()
Witam. Też mam problem z alarmem w mojej 147. Czujki w środku działają, kierunki migają po włożeniu ręki przez szybę, a syrena milczy. przy zamykaniu drzwi pilotem też cisza. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Jak sprawdzić w FES czy mam alarm włączony czy wyłączony. Nie mam niestety CODE CARD żeby zmienić opcję alarmu w FES.
2. Mam wymontowaną syrenę- czy da się ją podpiąć "na krótko" i sprawdzić czy działa (próbowałem ale nie reaguje).
3. W kostce do syreny są trzy kable. Obadałem je miernikiem jest tam stałe napięcie +12V i jeden cieńszy środkowy przewód. Jak powinien reagować miernik przy załączonym alarmie, podawać jakieś napięcie na trzeci przewód czy co?
z góry dzięki za odpowiedź, mam nadzieję że to tylko zwalona syrena.