Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums
Oczywiście, że można czyścić. Ja to u siebie zrobiłem z bardzo dobrym efektem ale w przypadku gdy umiera koszt wymiany jest dość jak by to dokładnie powiedzieć - chory
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
aniol_jojo - a co z tymi silniczkami krokowymi ktore sa na allegro? Nie wiem jaka to firma, ale cena za sztuke to ok 150zl, wiec w jaki sposob wyszlo ci 700?
Pytam z ciekawosci. A w jaki sposob to czyscic? Czy jak go wyciagne to potem trzeba go zaadoptowac na komputerze, czy nie?
Nie ma zamienników tego, tylko BoschMówię tu o takim, który widać na tej przepustnicy (dla ścisłości, prawa strona):
http://moto.allegro.pl/przepustnica-...503936937.html
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
Ok, a powiedz teraz czy jak wyciagne to i przeczyszcze, to bede musial to jakos "zaadoptowac"? Czy nie trzeba nic wiecej sie z tym bawic?
Sam się zaadoptuje po ... nie pamiętam ilu km
Sama czynność jest bardzo prosta, masz opisaną ją szczegółowo tu:
http://www.alfaholicy.org/zrob-to-sa...krokowego.html
Ok, super dziekuje
Mam jednego znajomego elektronika, jemu zlece te wszystkie rzeczy do zabawy. Raz jeszcze dziekuje. We wtorek jade raz jeszcze... ale juz po te autkoReasumujac: czyli to ze czasem pofaluja obroty na cieplym silniku to oznacza ze krokowy jest do czysczenia, dobrze zrozumialem?
Jak bede mial jakies pytania to bede pisal!
Dziekuje za pomoc
Aaaa no i jeszcze jedno - wlasiciel nie bardzo wiedzial czy ma Karte kodów - czy z tym jest wielki problem? I do czego ja bede potrzebowal?
Ostatnio edytowane przez kobielczak ; 13-03-2011 o 21:30
Mnie w 2-litrówce rozrząd kosztował jakieś 1000zł z wymianą - kuzyn sprzedawcy zmianił mi za 1,5 stówki - (i to na niezłych podzespołąch), ALE wymieniałem bez wariatora - ten był podobno wymieniany nie tak dawno- , więc trzeba doliczyć ok.400zł.
---------- Post added at 03:21 ---------- Previous post was at 03:19 ----------
Kolego... Podeślij mi dane na priv: ile pali 2.0TB ? Interesowałoby mnie szczególnie miasto przy 'średniej' jeździe + ew. spalanie na trasie.
Pozdrawiam,
Wojtek
---------- Post added at 03:25 ---------- Previous post was at 03:21 ----------
Ja również miałem 1.8 ... z tym, że w 156... i powiem szczerze, że różnicy co do spalania między 1.8 a 2.0 nie odczułem... w mocy też niezbyt...
Ekonomia w Alfie ? ? ? TYLKO dieselJa teraz celuję - na jakiś czas - w GT 1.9 150PS -> później powrót do benzyny... bo diesel -delikatnie mówiąc- średnio mi podchodzi
Pozdrawiam,
Wojtek
---------- Post added at 03:30 ---------- Previous post was at 03:25 ----------
* klapka - nie robiłem, więc nie powiem
* zmiana reflektora - pierdoła
* zszycie - jeśli znasz dobrze jakiegoś tapicera, zrobi Ci to za darmo... jeśli nie - za grosze jakieś- w razie czego możesz kupić cały fotel - kilka śrub i wymieniasz
* falowanie - ja troszkę czasu się z tym męczyłem, bo ciężko było stwierdzić, co to... Więc podpięcie pod komputer - i to, co pokaże spróbuj podmienić z kimś z forum na chwilę... żebyś miał pewność, że po zmianie na sprawną część śmiga, lub nie... Jeśli nie, szukaj dalejNajczęściej jest to wina przepływomierza (i warto kupić ori BOSCH'a)
---------- Post added at 03:35 ---------- Previous post was at 03:30 ----------
Można jeździć... Z tym, że jak u mnie się zaczęło porządnie 'wahać' to mnie szlag trafiał... na każdych światłach we Wrocławiu auto przygasało, jeśli nie utrzymywałem obrotów...
Co do części: kasymir20 - możesz wspomnieć, że poleciłem Ci go...Mnie do tej pory lipy nie sprzedał (przepływomierz okazał się po krótkim czasie do d., ale reszta części, które brałem - ok
)
---------- Post added at 03:37 ---------- Previous post was at 03:35 ----------
Aha... ja za silniczek krokowy + przepustnicę dałem 100zł u kasymira20 (okazało się ,że to nie to, więc w razie czego mogę Ci sprzedać za rozsądne pieniądze)
---------- Post added at 03:42 ---------- Previous post was at 03:37 ----------
Jak falują obroty - wart przeczyścić / przemyć przepustnicę - czasem podobno przycina się 'klapka'... jeśli to nie to, zabrać się za 'podczyszczenie' styków w przepływomierzu... a gdy nie pomoże - wymienić / podmienić dla pewności (a najlepszą opcją byłoby podjechanie na jakiś lokalny spot po wcześniejszym umówieniu z kimś, kto ma AlfaDiaga i sprawdzenie ,co jest nie tak ...)
Kartę kodów potrzebowałbyś, gdybyś chciał dorobić kluczyk... Jeśli nie, to nie będzie Ci potrzebna![]()
No i Bella w domu
180km przejechane za kwote 75zl - wiec ja nie wiem jak wy mowicie ze to pali po 15 litrów![]()
Wrazenia z jazdy bardzo dobre, autko stoi cieplutko w garazu. Na szybko przykleilem uszczelke z drzwi oraz pomalowalem dwa odpryski na lakierze. Akumulator wyciagniety - czeka mnie kupno nowego.
Lampa, elektromagnes oraz podlokietnik nowy zamowiony - do soboty autko bedzie gotowe do jazdy.
Wlasiciel jakos nie pewny byl co do tego czy autko jezdzilo na 10w40, ale jednak taki olej zaleje. Co myslicie o oleju ELF Competetion 10w40, Castrol Magnatec 10w40 Mobil Super 10w40 a moze shell helix 10w40? Ja osobiscie sklaniam sie do Elf'a aczkolwiek czekam na wasza pomoc
Obroty nie falują tak jak to mowil własciciel ale moze przez to, ze on jezdzil troche oszczednie, ja przegazowalem uatko pare razy i wszystko jest idealnie.
motul 6100 10w40 lub 4100 15w50 oba polsyntetyki(chyba ze syntetyk ale to inna polka i cena ) to moja opinia, jezdze na motulu juz 10 lat to sa dobre oleje, ale jesli nie to volvoline ,agip,millers ,ja osobiscie nie wlewal bym zadnego z tych ktore wymieniles
Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums