Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Temat: Zamówienia na MiTo TCT wstrzymane do 20.05

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    A jaki problem z tym jest?
    A no taki, że rozwaliłbym to urządzenie w czasie mojej jazdy miejskiej. A specjalne wyjeżdżanie w trasę by to cudo oczyścić to trochę przerost formy nad treścią. Ale jak ktoś robi głownie trasy to pewnie nie zauważy, że posiada DPF.

---------- Post added at 23:11 ---------- Previous post was at 23:06 ----------

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    własnie slucham tok fm i panowie balkan i paruszewski omawiają wyniki engine of the year ktory to wygrał fijat z produktem o nzawie twinair 0,9l
    No, jak każdy dziennikarz chciałby żeby każdy silnik brzmiał conajmniej jak 6.1L Hemi V8, miał osiągi jak 8.0L W16 V64 a palił jak... no właśnie jak co? 1.2 TDI PD z Lupo? Bo przecież nawet zachwalany 1.3 JTDm pali 8 czy 9L.

- to jest to smo co multiar tylko 2 cylindrowy, moc 80hp, turbinka,
    masakrują ten wynalazek za spalanie 8-9l, głośną prace, słabe osiągi - wszystkie grzechy starszego brata 1,4 multiair
    Że tak zapytam, w/g kolegi który silnik łączy ze sobą następujące cechy: mało pali, ma dobre osiągi i cichą pracę. Napewno nie są to JTDm, napewno nie są to TSI, napewno nie są to Multiairy, co zatem?

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Imć Zobacz post
    co zatem?
    Elektryczne . Duży moment od samego dołu, cichutkie, tanie ładowanie z gniazdka w garażu.

Do AR jak znalazł

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Chyba ten kryzys się skończył, bo we Włoszech można już zamawiać Giuliettę z TCT
    http://translate.google.com/translat...aar-met-tct%2F

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tuti Zobacz post
    Chyba ten kryzys się skończył, bo we Włoszech można już zamawiać Giuliettę z TCT
    U nas też. Ja zamawiałem Mito w piątek (20.05) i ma być na połowę lipca od odbioru, Julka zamawiana tego dnia byłaby na koniec lipca.

lukasz-m
    Gość

Domyślnie

moja krytyka multiarow wynika z prostego faktu ze nie są ekonomiczne i mają słabe lub przeciętne osiągi, w zaleznosci czy tb czy nie, wg producenta miały być ekonomiczne i ekologiczne a takie nie są, tzn mozna spalic 4,5l czego sam doswiadczylem ale co to za jechanie? prace nad tym trwały pewnie juz od dawna w czasie gdy ropa była po 20-30$/barrel a potem jak juz sie zmieniło a silnik był gotowy to coz pozstało, opłacić zurnalistow sowicie i sprzedawać (a zapewniam cie ze w dzisejszym swiecie jest to praktyka bardzo powszechna we wszystkich dziedzinach)
    byc moze w przyszłości po dalszych modyfikacjach bedzie to technologia porządana ???
    Pewne rozgoryczenie może wynikać z tego, że producenci podają spalanie katalogowe, które jest wynikiem stosowania się do normy EU (więcej informacji o sposobie pomiaru można znaleźć w sieci) i przeprowadzania testu w warunkach "laboratoryjnych", natomiast w warunkach normalnego ruchu drogowego bardzo często spalanie katalogowe można wsadzić między bajki. Nie inaczej postępuje koncern Fiata, ale są inni producenci zarówno europejscy, jak i japońscy, którzy sztukę optymalizacji zużycia paliwa do testów wg normy EU opanowali do perfekcji, stąd późnij realne wyniki odbiegające do deklaracji.

Proszę zauważyć jedną rzecz - producenci samochodów z prawdziwej grupy premium deklarują spalanie katalogowe, które można z bardzo niewielkimi różnicami osiągnąć w normalnym ruchu drogowym. Ale to jest związane z pewnym zaawansowaniem technologicznym, które też wpływa na cenę końcową produktu.
    Ktoś wcześniej wspomniał o Audi S5, które mimo swojej mocy potrafi zachować umiarkowany apetyt przy płynnej jeździe - to jest właśnie to, o czym wspomniałem wyżej.

Druga sprawa, to błędne myślenie w kwestii małej pojemności silników doładowanych - spora część zainteresowanych myśli, że jeśli z doładowanego silnika 1.4 uzyskano 150-170 KM, to i tak będzie spalał takie ilości paliwa, jak silnik o pojemności 1.4, natomiast to moc silnika determinuje zużycie paliwa, stąd takie a nie inne wyniki, dla silników o wspomnianej mocy.

mozliwość wyboru nazywam minusem bo drenuje kieszenie, co firma bezczelnie wykorzystuje nie propunując tzw value for money, tylko raczej troszczke value for big money
    Brednia. To właśnie możliwość personalizacji zamówienia, nawet w najdrobniejszych szczegółach, świadczy o ukłonie w stronę potencjalnego klienta, który nie musi wybierać spomiędzy odgórnie narzuconych pakietów i wersji (dodatkowo w przypadku azjatyckich producentów bardzo sztywno ustalonych - chcesz reflektory ksenonowe, ok są dostępne, ale tylko w standardzie najbogatszej wersji z tapicerką skórzaną i innymi opcjami, które podnoszą cenę, a ja chciałbym wersję o stopień niższą bez skórzanej tapicerki, a ksenony wybrać jako dodatkową opcję i niestety tak już się nie da, więc idę po produkt europejskiego producenta, który daje możliwość takiego wyboru - w kategorii niepremium największe możliwości daje, np VW, Skoda).
    Tak działa dorosły, europejski rynek. Klient musi mieć możliwość elastycznego doboru oferty.

własnie slucham tok fm i panowie balkan i paruszewski omawiają wyniki engine of the year ktory to wygrał fijat z produktem o nzawie twinair 0,9l - to jest to smo co multiar tylko 2 cylindrowy, moc 80hp, turbinka,
    masakrują ten wynalazek za spalanie 8-9l, głośną prace, słabe osiągi - wszystkie grzechy starszego brata 1,4 multiair
    To nie jest to samo "co multiar tylko 2 cylindrowy", cokolwiek to ma oznaczać. Silnik TwinAir powstał od podstaw (wystarczy spojrzeć na pewne parametry i rozwiązania techniczne) i wykorzystuje technologię MultiAir, czyli technologię sterowania zaworami, taką też technologię posiadają wspomniane silniki 1.4.
    Dzięki doładowaniu osiąga w tej chwili moc 85 KM, ale będą dostępne też odmiany o mocy ok 100 KM, a nawet w późniejszych odmianach o mocy ponad 100 KM, dodatkowo powstanie też odmiana w technologii hybrydowej - bardzo rozwojowa jednostka. Będzie też silnik atmosferyczny w najsłabszej odmianie.

Można przyczepić się do charakterystycznej pracy silnika dwucylindrowego (choć jest całkiem dobrze jeśli chodzi o kulturę pracy i wyeliminowanie wibracji), ale nie można odmówić mu dobrych osiągów i dobrego wyniku zużycia paliwa biorąc pod uwagę moc jaką osiąga. W zatłoczonym mieście nie powinien zużyć więcej niż 6,5l/100km, a nie stwarza też problemów, żeby jechać płynnie i dynamicznie na trasie zużywając przy tym ok 4l (stosując się do przepisów ruchu drogowego można zejść jeszcze niżej).
    Niebawem będzie też możliwość wybrania tej jednostki do najnowszej Lancii Ypsilon.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

własnie slucham tok fm i panowie balkan i paruszewski omawiają wyniki engine of the year ktory to wygrał fijat z produktem o nzawie twinair 0,9l - to jest to smo co multiar tylko 2 cylindrowy, moc 80hp, turbinka,
    Nie wierz w brednie dziennikarzy którzy pewnie nigdy nie mieli okazję nawet zobaczyć tego silnika - ja zrobiłem 500tką z tą jednostką prawie 200 km i powiem Ci,że od pierwszych kilometrów byłem nią zachwycony Duży moment od dołu, szybkie wkręcanie się na obroty, niesamowita elastyczność także na wysokich przełożeniach - jak dla mnie najlepszy silnik o tej mocy na rynku. Nie ma nawet co porównywać do zamulonego, niechętnie wchodzącego na obroty i mało elastycznego 1.4 MA 105 KM. Mito z tym silnikiem to nieporozumienie i nie dziwię się że narzekasz na technologię Multiair ale to nie jej wina, że z tak starego technologicznie silnika niewiele da się wycisnąć. Jakbyś kupił 1.4 MA turbo 135 KM to piałbyś z zachwytu nad tą technologią Bo Multiair w silnikach z turbiną naprawdę się sprawdza.

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Imć Zobacz post
    Zamówiony. Białe MiTo Distinctive TCT
    No i dupa zbita i bezwonna...

Zamówienie wycofane, bo wozy z TCT maja być na przełomie września i października.

To co boli jak "drzazga we fiucie" to obsługa klienta przez centralę. Na początku miesiąc czekania, potem zwodzenie, że na pewno OK, zamówienia na TCT wznowione. Potem jeszcze kazali mi wpłacić 10% zadatku a nie 5% bo "nikt jeszcze takiego MiTo nie zamawiał", termin na pewno będzie MiTo TCT na połowę lipca (a Julka, jakbym chciał, to na koniec lipca) a po dwóch tygodniach deal off - z informacją jak powyżej.

Niby czekanie do października nie jest koszmarem z mojej perspektywy. Ale samo zwodzenie i wmawianie czegoś biegunowo odległego od stanu faktycznego jest nieakceptowalne i skaza na opinii pozostanie.

Czy będę czekać do października? Jeszcze nie wiem, muszę to przemyśleć... Może czas zastanowić się nad DSG...

Ogólnie
    Ostatnio edytowane przez Imć ; 05-06-2011 o 17:20

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Ja na twoim miejscu poszukałbym Mito w tej wersji na placu u dilerów, może znajdziesz coś fajnego od ręki

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Jakbyś kupił 1.4 MA turbo 135 KM to piałbyś z zachwytu nad tą technologią Bo Multiair w silnikach z turbiną naprawdę się sprawdza.
    no właśnie nie wiem gdzie ten multiair i do czego służy, spalanie wcale nie jest małe, a demon prędkości to też nie jest ,gdyby dali mi na testy ten 135 do porównania ze 155 przed zakupem to jednak chyba bym kupił 155km

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Ja na twoim miejscu poszukałbym Mito w tej wersji na placu u dilerów, może znajdziesz coś fajnego od ręki
    Jest Mito TCT w Mławie, ale jako DEMO, więc tak średnio mi leży, cena nie jest rewelacyjna (mając zniżkę VIP) i nie ma paru rzeczy które chcę mieć w nowym wozie a raczej na kompromis w tej kwestii się nie zapowiada