Czy na silniku jest +12 i masa? Bo są tylko 2 piny, a chciałbym sprawdzić czy działa i jest ok, a inny element padł.
Ja kupiłem dokładnie taki podnośnik na lewy tył- działa już ponad rok.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Da sie to zamontować bez rozwalenia plastiku który trzyma szybę? Wczoraj probowalem ale sie rozleciał. Nie dosc ze problem teraz z grzanym garazem to jeszcze na polu -12 stopni. A jechac do szwecji z otwarta szyba to paranoja.
No wlasnie podnośnik założyłem używany orgin. Ale i tak delikatnie go szlifowalem żeby szyba miała więcej luzu. Dosłownie 1 mm a może uratować przed kupnem kolejnego.
mnie dopadł ten sam problem, dziś będę z nim walczył. Zamiennik już mam, jak się uda to wrzucę jakieś foty z naprawy.
Mi jeden zamiennik kupiony w całości działa (silnik został ori) już z rok, drugi o połowę tańszy - bo nie cały mechanizm, a jedynie zestaw naprawczy "zrób to sam" - działał z tydzień. Ząbek nie trzyma szyby i wyskakuje ona z tego plastikowego wózka bo jakość wykonania wózka jest poniżej pępowiny.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Kupiłem Alfę z uszkodzonym podnośnikiem lewy tył - przejeździłem tak ponad rok. Jak się wreszcie zebrałem do wymiany (jakieś dwa miesiące temu) to okazało się że poprzedni właściciel (a może handlarz) podparł szybę solidną drewnianą kantówką. Nawet dość fachowo to było zrobione. Mechanizm i linki były kompletnie zmielone. Zakupiłem takie coś:
http://allegro.pl/podnosnik-szyby-ty...822179368.html Nie wyglądało to gorzej niż oryginał. Montaż i działanie (już jakieś dwa miesiące - aczkolwiek nie często) bezproblemowe. Po wymianie miałem spokój przez jakiś miesiąc. Niedawno po wietrzeniu auta wygrzanego ośmiogodzinnym postojem w pełnym słońcu zamykałem kolejne szyby i co - chrup! Tym razem prawy tył. No więc szybkie zamówienie u tego samego sprzedawcy i dwa dni później już bezstresowo w ciągu 2-ch godzin wymiana. W tym przypadku mechanizm zwijania i linki ocalały, pękł tylko ten biały plastik trzymający szybę. Teoretycznie mógłbym wymienić sam plastik ale z lenistwa wolałem całość tym bardziej że to co montowałem wygląda solidnie a kupiony sam plastik diabli wiedzą jakiej byłby jakości. Wiec obecnie mam oba tyły nowe i poniekąd czekam kiedy zaczną padać z przodu.
Pozdrawiam.
nie slyszalem zeby komus przod padl. u mnie tyl robiony byl L dawno i ostatnio P w poprzedniej 159, a P w nowej tydzien po sprowadzeniu
teraz jest duzo zamienników, chocby valeo (380zl),ale mozna cos kupic tez ok 120-180zl. original kosztuje blisko 800zl obecnie, i jest do niczego.
najlepsze jest to ze jak wymienialem ostatnio bratu na sprawny z demontazu (80zl), to najpierw odpadl mi jeden zabek prowadnicy jak przez przypadek lekko udezylem prowadnica w podłogę przy odpakowywaniu, dorobilem metalowy z katownika stalowego, a potem przy probie założenia na szybe(robilem juz nie raz i nie bylo problemow) odpadl tez plastik z zatrzaskiem, i znow rzezba zeby dorobic mocowanie metalowe na srube z gumowa tulejka I gumowymi uszczelkami. Oj sypaly sie przeklenstwa i lacznie 3h roboty, ale dziala cacy (przy okazji wyczyscilem I przesmarowalem prowadnice smarem a linke olejem maszynowym).
efekt poniżej. musze machnac jakiegos mini manuala do Zrób To Sam:
![]()
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 24-08-2016 o 13:57