Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Temat: Mechanizm elektrycznego podnoszenia tylnej szyby ...

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Czy na silniku jest +12 i masa? Bo są tylko 2 piny, a chciałbym sprawdzić czy działa i jest ok, a inny element padł.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Ja kupiłem dokładnie taki podnośnik na lewy tył- działa już ponad rok.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bajorek92
    Mieszka w
    Łużna
    Auto
    159 SW '06 2.4 JTDm

Domyślnie

Da sie to zamontować bez rozwalenia plastiku który trzyma szybę? Wczoraj probowalem ale sie rozleciał. Nie dosc ze problem teraz z grzanym garazem to jeszcze na polu -12 stopni. A jechac do szwecji z otwarta szyba to paranoja.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał Bajorek92 Zobacz post
    Da sie to zamontować bez rozwalenia plastiku który trzyma szybę?
    To, czyli co?
    Rozwalające się plastiki to jest właśnie przyczyna awarii podnośników, bo to prowadzi do przeciągnięcia linek.
    Mi jak przed trasą rozleciał się podnośnik to podparłem szybę dwoma kawałkami rurki PCV naciętymi na końcach, paręset km dalej wymieniłem podnośnik.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bajorek92
    Mieszka w
    Łużna
    Auto
    159 SW '06 2.4 JTDm

Domyślnie

No wlasnie podnośnik założyłem używany orgin. Ale i tak delikatnie go szlifowalem żeby szyba miała więcej luzu. Dosłownie 1 mm a może uratować przed kupnem kolejnego.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Czy silniczki bez mechanizmu są zamienne między sobą? Chodzi mi o to czy mogę wykręcić ten z tyłu i dać do przodu czy wziąć prawy i wkręcić do lewej szyby?

Użytkownik Świeżak Avatar f a n t o m a s
    Auto
    Giulia Veloce 2.0, 159 sw 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

mnie dopadł ten sam problem, dziś będę z nim walczył. Zamiennik już mam, jak się uda to wrzucę jakieś foty z naprawy.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Mi jeden zamiennik kupiony w całości działa (silnik został ori) już z rok, drugi o połowę tańszy - bo nie cały mechanizm, a jedynie zestaw naprawczy "zrób to sam" - działał z tydzień. Ząbek nie trzyma szyby i wyskakuje ona z tego plastikowego wózka bo jakość wykonania wózka jest poniżej pępowiny.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Częstochowa - okolice
    Auto
    AR 159 SW 2,4 JTDm 2006, AR GTV 1,8 TS 1999

Domyślnie

Kupiłem Alfę z uszkodzonym podnośnikiem lewy tył - przejeździłem tak ponad rok. Jak się wreszcie zebrałem do wymiany (jakieś dwa miesiące temu) to okazało się że poprzedni właściciel (a może handlarz) podparł szybę solidną drewnianą kantówką. Nawet dość fachowo to było zrobione. Mechanizm i linki były kompletnie zmielone. Zakupiłem takie coś:
    http://allegro.pl/podnosnik-szyby-ty...822179368.html Nie wyglądało to gorzej niż oryginał. Montaż i działanie (już jakieś dwa miesiące - aczkolwiek nie często) bezproblemowe. Po wymianie miałem spokój przez jakiś miesiąc. Niedawno po wietrzeniu auta wygrzanego ośmiogodzinnym postojem w pełnym słońcu zamykałem kolejne szyby i co - chrup! Tym razem prawy tył. No więc szybkie zamówienie u tego samego sprzedawcy i dwa dni później już bezstresowo w ciągu 2-ch godzin wymiana. W tym przypadku mechanizm zwijania i linki ocalały, pękł tylko ten biały plastik trzymający szybę. Teoretycznie mógłbym wymienić sam plastik ale z lenistwa wolałem całość tym bardziej że to co montowałem wygląda solidnie a kupiony sam plastik diabli wiedzą jakiej byłby jakości. Wiec obecnie mam oba tyły nowe i poniekąd czekam kiedy zaczną padać z przodu.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Kupiłem Alfę z uszkodzonym podnośnikiem lewy tył - przejeździłem tak ponad rok. Jak się wreszcie zebrałem do wymiany (jakieś dwa miesiące temu) to okazało się że poprzedni właściciel (a może handlarz) podparł szybę solidną drewnianą kantówką. Nawet dość fachowo to było zrobione. Mechanizm i linki były kompletnie zmielone. Zakupiłem takie coś:
    http://allegro.pl/podnosnik-szyby-ty...822179368.html Nie wyglądało to gorzej niż oryginał. Montaż i działanie (już jakieś dwa miesiące - aczkolwiek nie często) bezproblemowe. Po wymianie miałem spokój przez jakiś miesiąc. Niedawno po wietrzeniu auta wygrzanego ośmiogodzinnym postojem w pełnym słońcu zamykałem kolejne szyby i co - chrup! Tym razem prawy tył. No więc szybkie zamówienie u tego samego sprzedawcy i dwa dni później już bezstresowo w ciągu 2-ch godzin wymiana. W tym przypadku mechanizm zwijania i linki ocalały, pękł tylko ten biały plastik trzymający szybę. Teoretycznie mógłbym wymienić sam plastik ale z lenistwa wolałem całość tym bardziej że to co montowałem wygląda solidnie a kupiony sam plastik diabli wiedzą jakiej byłby jakości. Wiec obecnie mam oba tyły nowe i poniekąd czekam kiedy zaczną padać z przodu.
    Pozdrawiam.
    nie slyszalem zeby komus przod padl. u mnie tyl robiony byl L dawno i ostatnio P w poprzedniej 159, a P w nowej tydzien po sprowadzeniu

teraz jest duzo zamienników, chocby valeo (380zl),ale mozna cos kupic tez ok 120-180zl. original kosztuje blisko 800zl obecnie, i jest do niczego.

najlepsze jest to ze jak wymienialem ostatnio bratu na sprawny z demontazu (80zl), to najpierw odpadl mi jeden zabek prowadnicy jak przez przypadek lekko udezylem prowadnica w podłogę przy odpakowywaniu, dorobilem metalowy z katownika stalowego, a potem przy probie założenia na szybe(robilem juz nie raz i nie bylo problemow) odpadl tez plastik z zatrzaskiem, i znow rzezba zeby dorobic mocowanie metalowe na srube z gumowa tulejka I gumowymi uszczelkami. Oj sypaly sie przeklenstwa i lacznie 3h roboty, ale dziala cacy (przy okazji wyczyscilem I przesmarowalem prowadnice smarem a linke olejem maszynowym).
    efekt poniżej. musze machnac jakiegos mini manuala do Zrób To Sam:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160806_115033.jpg
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	45.9 KB
ID:	208748Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160806_123630.jpg
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	83.2 KB
ID:	208749Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160806_123640.jpg
Wyświetleń:	35