Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Kupować taki olej?

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał fr33
    Cytat Napisał Remek
    Na jakies podstawie stwierdzacie ze jeden olej jest dobry,a drugi jest zly??
    ja stwierdzam to po tym jak sie zachowuje zimny silnik.. czy "lekko" chodzi, czy nic nie puka, czy nie pali oleju i ogolnie.. czy dobrze i rowno pracuje .. na Texaco wszystkie moje kryteria spełnia doskonale
    Remek chyba trafił w sedno. Bo na zasadzie: jak zimno to silnik nie klekocze to mi najlepiej na Mobil 5W40 chodzi silnik :wink: ale to jest subiektywne odczucie i tak bez końca można.
    Szukałem norm jakościowych, okazuje się że jak olej spełnia API SJ, to jest super... tylko że tyle to nawet Lotos Syntetic spełnia :mrgreen: i jeszcze LOTOS'a PORSCHE poleca...
    I bądź tu człowieku mądry...
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał Piotr
    Ja również polecałbym oleje Motul lub Valvoline :wink:
    Cytat Napisał Robal
    Kupując Motula np w sieci InterCars masz 100% pewność, że wydałeś pieniądze na pełnowartościowy towar.
    również używam MOTUL co prawda 4100 Power SAE15 W50 do wysilonych turbo ale sama firme moge polecic w 100%

pozdr
    [*]

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

B ważne są róznice w spalaniu oleju. Ja jeszcze miałem okazję rozbierać silniki po paru olejach. JA kto lubi zbierać smołę polecam Mobil1 i Castrol (z naciskiem na ten 2gi), aha kiedyś po Mobilu byłem na teście na jakości trzymanie parametrów oleju. Niestety nie mam wydruku, żeby zeskanować, ale w każdym razie otrzymałem odpowiedź - "Panie to lepiej byś Pan nawet Selektol zalał - przecież to co masz to takie same gówno jak Lotos City"

Skutecznie się zniechęciłem

pedro220
    Gość

Domyślnie

Ile osób tyle teorii... Nie potwierdzam opinii, że jest jakas smoła w silniku po castrolu. Wiem z własnego doświadczenia, że Castrol Magnatec w moim silniku byl czyściutki, wręcz jak nowy! Wystarczy zmieniac olej regularnie, ja to robie co max 10 tys. Jak znajdę zdjęcia to wrzuce jak wyglądał olej na wałkach przy wymianie rozrządu.

speedward
    Gość

Domyślnie

WItam!
    W mojej okolicy są sklepy gdzie można kupić olej z beczki różnych firm. Co panowi myślicie o tym?

Remek
    Gość

Domyślnie

No i w dlaszym ciagu nie wiem na jakiej podstawie stwierdzacie ze olej jest dobry.Wszystkie odpowiedzi sa subiektywne,to tak jak by posiadacz golfa zalal olej Lotos i jezdzil na nim 40tyskm i powiedzial,ze to naprawde dobry olej bo wytrzymam 40 tys km. Konkrety panowie,konkrety! Odpowiedzi typu,ja po Castrolu mialem smołe,a ja nie,sa dobre dla posiadaczy VW czt BMW,a nie posiadacza alfy Romeo,ktory w szczegolnosci musi dbac o jakosc plynow w swoim samochodzie.

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

Ok, to ja powiem tak 2 silniki po castrolu rozebrałem i 1 po mobilu. Oba po castrolu maiły tak samo. Silniki to 1.8 z golfa 90KM (Golf 3) i 2gi silnik to silnik od Fiata Bravo 2.0. Pierwszy miał przebieg 210 tys drugi 170. Oba od nowosci w Polsce. oba od nowosci na catrolu 1szy właściciel. Syf ten sam metr mułu. Oleje zmieniane w obu co 10 tys 9 (przyzwyczajenia właścicieli z poloneza i 125p) Olej po mobilu to 1.6 z Kadetta E. 230 tys, od nowości mobil, 2gi właściciel. Oleje półsyntetyczne (mobil) i castrole też (a nei sorki ten w golfie był mineralny zalewany od przebiegu 160 tys) Olej mobil spowodował wytarcie szklanek a jego spalanie było o połowe wyższe niż zalanego po wymianie szklanek oleju Midland (wcześneij zwanego Quaker) NA tej własnei pdostawie formułuje swoje opinie. Na wszelkei pytania (w miarę posiadanje wiedzy) chętnie odpowiem.

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał Remek
    No i w dlaszym ciagu nie wiem na jakiej podstawie stwierdzacie ze olej jest dobry.Wszystkie odpowiedzi sa subiektywne,to tak jak by posiadacz golfa zalal olej Lotos i jezdzil na nim 40tyskm i powiedzial,ze to naprawde dobry olej bo wytrzymam 40 tys km. Konkrety panowie,konkrety! Odpowiedzi typu,ja po Castrolu mialem smołe,a ja nie,sa dobre dla posiadaczy VW czt BMW,a nie posiadacza alfy Romeo,ktory w szczegolnosci musi dbac o jakosc plynow w swoim samochodzie.
    Wypraszam sobie. Silniki bmw są tak samo zaawansowane technicznie jak alfy i również potrzebują kulturalnej obsługi. Ale to raczej w przypadku każdego silnika słuszna teoria. Nie byłem zadowolony z castrola, gdyż w silniku pojawił się brązowy nalot, a zużycie było troszkę za duże jak dla mnie. Co prawda w bmw zużycia nie widac, ale jego brązowy a nawet czarny kolor nie wygląda zachęcająco.

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Cytat Napisał bimski
    gdyż w silniku pojawił się brązowy nalot
    ja po castrolu mialem podobnie.. syf w silniku.. :roll:
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

kiedys slyszalem o jakims dodatku do oleju ktory ma rzekomo zmniejszac jego gestosc gdy jest zimny tym samym chronic wariator...

wie ktos moze jak sie to nazywa bo chcialbym wlac do niuni cos takiego :?:
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva