Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Temat: JTDm - jak dbać o koło dwumasowe i przedłużyć jego trwałość?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

Ja śmigałem całe życie na benzynie. Jak kupiłem Bellę w dieslu, to miałem problemy ,, ze zrozumieniem charakterystyki " diesla. Już się przyzwyczaiłem. Dwumas to kosztowna naprawa. Uważam, ze trzeba użytkować auto z głową. Ja zanim auto odpalę też wciskam sprzęgło ale wyłączam bez wciśniętego sprzęgła ( nigdy nie słyszałem o tym, że tak trzeba ) . Za to nigdy nie wyłączam motoru bezpośredni po jeździe. Czekam około - w zależności od stylu jazdy - minuty i dopiero potem gaszę silnik.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    jak najlepiej zadbać o koło dwumasowe ?
    Poponuję, dobrze wymyć alfę, wypastować.. i wstawić w salonie własnego domu/mieszkania.. i czasami w niej wypić kawe.. nic więcej nie robić bo przecież dwumas się rozsypie, wachacze sie skończą a nie daj bóg, że kilometraż się powiększy.
    Pozdrawiam
    Ale Omenie tu nie chodzi o jeżdzenie 40km/h... tutaj wystarczy przy odpalaniu i gaszeniu silnika robic to co nakazuje producent i w ten sposób przedłużyc życie dwumasy, a wysiłku przy tym co nie miara

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    A jak ktoś mieszka w bloku to co ma zrobić ?

;-))
    To musi zrobić tak jak zrobili z Porsche Panamera w Szanghaju:
    http://www.auto-motor-i-sport.pl/mag...dzie-5896.html

A tak poważnie. Niektórzy powyżej nabijają się z tematu, ale chyba po prostu nie rozumieją jego sensu. Nie chodzi o to by z Alfy uczynić ołtarzyk, ale by stosować podstawowe zasady dzięki którym auto będzie bezawaryjnie służyło długi czas. Jak widać po niektórych wypowiedziach temat jest trafiony, bo nie wszyscy wiedzieli, że warto odpalać i gasić samochód wyposażony w koło dwumasowe z wciśniętym pedałem sprzęgła, a myślę, że od tego do używania Alfy jedynie jako kawiarenki daleka droga...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Panowie ale nie ma rzeczy wiecznych wszystko się kiedyś w końcu psuje/rozkłada.. jak stać Cię na zakup samochodu za powiedzmy 40 tys zł to stać Cie na wymianę dwumasu co 3-4 lata.. tak samo z oponami, olejami czy zawieszeniem..
    Ja będę się nabijał z tematu niewiem jak długo..

Użytkownik Rowerzysta Avatar Łukasz.L.
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    159 JTDm 1.9 16V

Domyślnie

Stać, nie stać, nie zawsze chodzi o pieniądze.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Panowie ale nie ma rzeczy wiecznych wszystko się kiedyś w końcu psuje/rozkłada.. jak stać Cię na zakup samochodu za powiedzmy 40 tys zł to stać Cie na wymianę dwumasu co 3-4 lata.. tak samo z oponami, olejami czy zawieszeniem..
    Ja będę się nabijał z tematu niewiem jak długo..
    tak czesto wymieniasz dwumase? moze warto pomyslec nad innym silnikiem bez tego gadżetu acha moja bryka nie kosztowała 40 klocków, ba nawet połowy z tego i jakos nie widzi mi sie wymieniac dwumase co chwile

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

nie, poprostu przy moim przegtiegu bede go wymieniał co ok 2 lata.. od stycznia zrobiłem 40tyskm.
    dwumas w jtdeku 1.9 16v wytrzymuje ok 200tyskm przy normlanej jeździe.. trzeba się przyzwyczaić ze co rok jest coś.. jak nie zawieszenie to dwumas.. tyle w temacie
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar uki
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    MiTo TB 170KM, Giulietta Veloce Misano Blue, Kia Xceed

Domyślnie

witam wszystkich po raz pierwszy,
    jestem laikiem w temacie mechaniki i mam nadzieję, że nie oberwie mi się, że spytałem.

- po jeździe chłodzę turbinę, silnik jest na luzie, chcąc zgasić silnik powinienem wcisnąć sprzęgło ( bez wbijania biegu) ?
    czy jednak gasić silnik na biegu i na sprzęgle?

- odpalam silnik, skrzynia jest na luzie. czy wciśnięcie na luzie sprzęgła cokolwiek da?

co robię źle?

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Wg instrukcji obsługi odpala się przy wciśniętym sprzęgle i biegu "na luzie".
    Gaszenie chyba może się odbywać przy wciśniętym sprzęgle i wrzuconym biegu w końcu sprzęgło i tak jest wtedy odłączone. Ja raz gaszę na luzie raz z biegiem, jakoś wszystko działa.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Juz pomijajac dwumas to odpalanie z wcisnietym sprzeglem jest ulatwione, zwlaszcza zima jak olej w skrzyni zgestnieje (rozrusznik ma mniej do krecenia). Nie wierzysz? Pusc dosc gwaltownie sprzeglo (tak, nie powinno sie tak robic ale od 1 razu sie nic nie stanie) na luzie i zaobserwuj delikatny spadek obrotow.

Wysyłane z mojego A953 za pomocą Tapatalk 2