wszystko sprawdzone... luz na wale korbowym..... masakra i teraz nie wiadomo czy robi czy nowy silnik.... co radzicie?? napewno blok nowy i wał do tego panewki pewnie wyjdze drozej niz silnik i zrobienie swapa
wszystko sprawdzone... luz na wale korbowym..... masakra i teraz nie wiadomo czy robi czy nowy silnik.... co radzicie?? napewno blok nowy i wał do tego panewki pewnie wyjdze drozej niz silnik i zrobienie swapa
Oj zapewniam Cię że ma, być może w Alfie nie ale swego razu robiłem remont u brata w silniku (jeszcze fiat 125p), i po złożeniu silnika i jego odpaleniu wszystko było ok dopuki silnik sie nie rozgrzał i wywaliło dwa symeringi naraz po obu stronach! Pomiar ciśnienia wykazał brak skali na na manometrze do 10 barów. Dopiero wymiana nowych panewek na kolejne nowe dała rezultat jaki był zamierzony czyli ciśnienie w okolicach 4 bar.
Odnośnie kolegi to pomiar ciśnienia oleju mógł by wykazać jego za niski poziom i skierować podejrzenie na za luźne panewki a co za tym idzie zbyt duży luz na pierścieniach dystansowych wału korbowego, które ograniczają z koleji ruch wzdłużny wału.
Kolego, to jest niemożliwe - powody musiały być inne.
Ciśnienie oleju będzie za małe, jeśli panewki są luźne.
Natomiast powodem zbyt dużego ciśnienia oleju może być tylko niedziałający zawór regulacyjny w pompie - panewki nie mają na to żadnego wpływu.
Simeringi zwykle wywala, jesli ktoś zaleje za dużo oleju, lub jest zatkane odpowietrzenie skrzyni korbowej.
No, albo z innych powodów, które przykładowo podałem w swoim poście nr 8.
Akurat luz na wale też przewidziałem, jako jedą z możliwości.
A co do pytania kolegi Łuki-lubin:
Jeśli cylindry dobre to myślę, że szlif wału i nowe panewki powinny załatwić sprawę.
Więcej można dopiero stwierdzić po rozebraniu silnika i pomiarach.
Mam nadzieję, że nie załatwiłeś za bardzo wału chwilową jazdą bez ciśnienia oleju i szlif wyda.
W każdym razie, wg mnie lepiej remontować silnik, niż kupować kota w worku - chyba, że masz z pewnego źródła.
A możesz napisać, jaki masz przebieg i czy jest prawdziwy.
przebieg to 178.000 a czy prawdziwy to nie wem. nie jestem wstanie sprawdzić.
mechanior mówił ze panewki są delikatnie przytarte. Moim zdaniem on się boi tego ruszać.
A może tylko pompe wystarczy zmienić może to ona dała dupy.....bo sciągać wał szlifować pozniej nowe panewki to duzo roboty..... dzisiaj daliśmy uszczelniacz zalalismy oleju i odpalony został motor. panewek nie było słychać nawet po padaniu gazu. no ale wywaliło..... i zgasiliśmy silnik i tak stoi pod chmurką;/
Robiłem pomiar średnicy wału i był ok, natomiast panewki były do d... bo były źle wykonane, ale nie będę sie otym rozpisywał było i sam w to nie mogłem uwierzyć, wymiana na nowe i nic pozatym i było ok.
odnośnie kolegi to jak zrobisz szlif i dasz nowe panewki to bedziesz wiedzial na czym jeździsz, wydasz z 600 zł ale fura będzie śmigać.
Napisz coś więcej o tym luzie - jak duży, jak to sprawdziliście?
A przebieg możesz sam sprawdzić, zaopatrując się w kabelek.
No chyba, że będziesz we Wrocławiu to mogę pomóc - ale w takim stanie to z Lubina do Wrocławia nie dojedziesz.
gdy nie było uszczelniacza to mechanior mi pokazywał tak wiecie prymitywnie... włozył śrubokręt w szczeline i poruszał pokazując ze jest delikanty luz...... w poniedziałek auto trafia do mnie na garaż i zaczynam sam rozbierać..... sprawdzimy dokładnie luz, potem silnik w góre i bedziemy rozberac od misku pompa wał itp
Ciekaw jestem, co stwierdzicie po demontażu.
Ja myślę, że ten luz na wale wpływa dwojako na wyciek.
1. zbyt duże drgania wału powodują, że simering nie jest w stanie utrzymać oleju
2. luz na panewce, która znajduje się blisko simeringu powoduje wypływ oleju pod dużym ciśnienem i simering nie jest w stanie tego wytrzymać.
Jeśli dodać te dwa zjawiska to efekt może być właśnie taki, jak jest - 2 km i pusto w misce.
nowiśc w temacie... sprawdzone panewki i są ok sprawdzona pompa oleju i jest ok o dziwo uszczelniacz po zew. jest delikatnie zjechany tak jakby go obruciło na wale...... sam juz nie wiem co moze byc przyczyną .... pompa wyczyszczona zostanie wszystko poskładane i sprawdzimy ciśnienie na zew zegarze.... a czy ktoś wie czy śruba co steruje ciśnieniem w pompie ma być do końca przykręcona???
Witam. czy mógłbyś mi napisać jaki był ten luz na wale, bo mam podobny problem tyle, że mi pierwszy raz wycisło uszczelniacz.