Witam !
To mój pierwszy post na forumTak więc najpierw się przywitam - witam wszystkich i pozdrawiam maniaków Alf. Ja mam już trzecią w swoim życiu. Kupiłem świadomie 1.8 8v , ponieważ z 16v miałem do czynienia w 156 (delikatny silnik , duże ryzyko awarii w porównaniu do 8v - chyba najbardziej udane jednostki alfy jeśli chodzi o bezawaryjność) a przy V6 bałem się kosztów. Natomiast piszę w innej sprawie. Trochę mijacie się z prawdą mówiąc o 155 Q4 jako pełnokrwistej alfie. Za przeproszeniem to Q4 ma w sobie najmniej krwi alfowskiej ze wszystkich 155
Silnik z lancii , układ napędowy też z lancii - w sumie z alfy to nadwozie , bo podłoga tak jak każda 155 z fiata
Ja myślę , że kwintesencją Alfy 155 to jednak jest V6 . Niestety trudno kupić taką w naszym kraju. Nie chodzi o koszty , tylko stan tych samochodów. Ja żałuję , że nie kupiłem v6 , ale kupując zwykłą 155 już mój pakiet startowy zamknął sie w 1000 , mimo iż starałem się przy kupnie . Oglądałem ich kilka , i uwierzcie mi - znaczna większość alf na rynku to szrot
Ludzie nie umieją dbać o Alfy i stąd ta cała negatywna opinia
pozdrawiam