Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Temat: Mała stłuczka prawy przód

chakney
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Ale ten zwrot jest wówczas brutto gdy przedstawi się rachunki na części a tutaj padały propozycje zakupu części taniej (czyli bez faktury żeby coś jeszcze zostało po naprawie) więc wtedy wypłaca się wedle cennika części ale bez VAT'u. Jak ktoś zalatwi sobie części 50% taniej niż wedle Eurotax'u to i tak mu coś zostanie w kieszeni mimo potrącenia VAT'u.

---------- Post added at 09:00 ---------- Previous post was at 08:48 ----------
    Wystarczy złożyć oświadczenie, o brak możliwości odliczenia VATu oczywiście zgodnie z prawdą.
    W ten czas zakład ubezpieczeń jest zobowiązany wypłacić odszkodowanie w wartośći brutto dla wyceny ofertowej rzeczoznawcy. Oczywiście sytuacja dotyczy sytuacji bez przedstawiania faktur źródłowych za zakupione części. Niezależnie od tego czy dokumentujesz naprawę pojazdu bądź nie. Za usługę czy zakupione części powinien być wystawiony paragon czy faktura vat. Inaczej tworzy się tzw. szara strefa. Podsumowując odszkodowanie powinno zostać wypłacone wraz z podatkiem.

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    Moim zdaniem podważyć w sądzie takie coś można bardzo łatwo. Część ma być wymieniona na taką samą o takiej samej jakości. Wystarczy, że w zamienniku będzie cieńsza blacha i już jest to część gorsza. A w 90% przypadków tak właśnie jest.
    Jestem ciekaw czy kolega w przypadku, szkody parkingowej gdy sprawca jest nie znany a pojazd nie posiada AUTOCASCO, od razu udaję się do ASO celem zakupu części niezbędnych do naprawy pojazdu np. reflektor, maska, błotnik, zderzak. <pytanie retoryczne>. Zgodzę się z tym jeżeli chcesz mieć nowe części to przedstaw fakturę, że kupiłeś i poniosłeś wyższe koszty niż wyliczenie zakładu ubezpieczeń.

Cytat Napisał hiacynto Zobacz post
    jeszcze jedna porada dla autora watku jesli chodzi o samochod zastepczy, jesli to jest OC a jest a misiaki zabraly dowod rejestracyjny bo byl na tyle uszkodzony samochod to jak najbardziej nalezy sie samochod zastepczy od momentu zdarzenia to momentu odebrania samochodu z warsztatu, a nie jak robia TU od momentu wprowadzenia auta do warsztatu i zaczecia robot, bo w praktyce gdy czeka sie na rzeczoznawce termin ten sie bardzo wydluza. Oczywiscie wynajmujemy auto o podobnych parametrach co nasz.

W praktyce sprowadza sie to do tego, ze o zwrot trzeba wystapic przeciw TU na drodze sadowej co jest jednak do wygrania w 99%, mozna dodatkowo pisac oswiadczenia, ze dojezdzasz autem do pracy, nie masz innej opcji, busy sa z pzresiadka i rzadko jezdza, jestes jedynym zywicielem rodziny itp itd

Opcja dla cierpliwych i majacych dobre nerwy

do poczytania
    http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku...odowanemu.html
    http://www.rp.pl/artykul/181786,5424...zastepczy.html
    Jeżeli ma się czas zdrowie i pieniądze to bardzo proszę walczyć na drodze sądowej, przecież sądy są dla ludzi. Tylko nikt pewnie się nie zastanawiał, gdzie jest napisane, że zakładu ubezpieczeń ma obowiązek do refundacji dowolnie wysokich kosztów. Oczywiście przypominam o obowiązaku minimalizacji rozmiaru szkody.

Cytat Napisał adam.st Zobacz post
    Do tego zobacz, jakie dokładnie masz ubezpieczenie. Czy masz jakieś NNW. Nie znam się może tak dobrze, ale o ile mi wiadomo dotyczy to detali typu zbiły się okulary, laptop który był na siedzeniu pasażera itp.
    Możesz też skontaktować się z jakąś firmą, która zajmuje się ściąganiem $ z ubezpieczenia po wypadku i nie chodzi tu o uszkodzenie auta a bardziej zdrowia i rzeczy osobistych.
    Tylko te firmy mają gdzieś 40 % zysku na zwykłym szarym uczestniku dróg. Proszę zatem udowodnić, że przewożony ładunek znajdował się w pojeździe i był prawidłowo zabezpieczonym. Ponadto sprawca zdarzenia lub policjant powinien odnotować straty materialne w postaci telefonu, komputera na protokole/oświadczeniu.
    Po za tym wszystkim ładunek w pojeździe płowień być przewożony prawidłowo w myśl przepisów prawa o ruchu drogowym.

Cytat Napisał mmlover Zobacz post
    Dam znać ile zaproponowali i jak się sprawa posunęła.
    W ciągu tygodnia mam dostać na maila info ile proponują, jak za mało to się odwołam albo auto do ASO i oni zrobią wyliczenie
    Przypominam, iż samo wyliczenie z ASO nie stanowi dowodu poniesionej straty.
    O ile to możliwe dostarcz do wglądu kalkulacje naprawczą TU.

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał chakney Zobacz post
    (...)Jeżeli ma się czas zdrowie i pieniądze to bardzo proszę walczyć na drodze sądowej, przecież sądy są dla ludzi. Tylko nikt pewnie się nie zastanawiał, gdzie jest napisane, że zakładu ubezpieczeń ma obowiązek do refundacji dowolnie wysokich kosztów. Oczywiście przypominam o obowiązaku minimalizacji rozmiaru szkody.
    "Właściciel auta zniszczonego w wypadku komunikacyjnym ma prawo do pojazdu zastępczego nawet wówczas, gdy spod jego domu odjeżdża bezpośredni autobus do miejsca pracy"
    http://www.rp.pl/artykul/93290,75603...hwalil-SN.html

zatem kolego nie ma co sie bac tylko idz do wypozyczalni po fure

w tym przypadku sytuacja jest nawet lepsza niz ze zdjeciem od tylu z fotoradaru, gdzie straz wiejska podana do sadu praktycznie zawsze przegrywa

edit:
    dodam, ze "Tak wynika z uchwały, która zapadła wczoraj w Sądzie Najwyższym w odpowiedzi na wniosek rzecznika ubezpieczonych (sygn. akt III CZP 5/11)"
    Ostatnio edytowane przez Jacenty ; 17-11-2011 o 20:43

chakney
    Gość

Domyślnie

Czy coś sprawa ruszyła?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

Sorki ze nie odpisywałem, ale nie miałem zbytnio czasu zająć się tą sprawą + tak to jest jak samochód stoi na inna osobę i nic nie mogę za bardzo sam załatwić formalnie . Na obecną chwilę sytuacja wygląda tak :
    - Ubezpieczyciel wycenił szkodę na 1700 zł ( ale tylko po oględzinach zewnątrz i powiedział jak coś się znajdzie to trzeba to zgłosić i znowu ktoś podjedzie ) Jutro zostanie ściągnięty zderzak i jeśli jest tam jeszcze jakaś szkoda to będę musiał to zgłosić.
    - Nie brałem samochodu zastępczego bo na moje szczęście tato jeszcze nie wystawił swojego drugiego i po prostu mam czym jeździć
    - Pan z ubezpieczenia był na tyle miły ze zaznaczył mi ze ogumienie ma 3,5 ( nie zam się ale to chyba znaczy ze jeszcze ujdzie więc nie będę miał problemów ze ktoś przy wypłacaniu będzie się czepiał ze miałem łyse opony z przodu ) nie wiem ile mają naprawdę bo nie chciało mi się mierzyć, a i tak już założyłem nowe.

Do końca tygodnia powinienem wiedzieć co i jak. Jak cos napiszę odwołanie, chodź tak naprawdę jak wyliczyłem to bez problemu naprawię to za 1000 zł ( oczywiście po znajomości + trochę sam zrobię )

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

Postanowiłem się w końcu zabrać za samochód i pozamawiać części, zacznę od lamp.
    Czy ktoś z was ma czarne lampy, lub ma zdjęcie lub pojęcie jak one będą się prezentować na czarnej alfie ??

Zastanawiam się nad jednym z tych kompletów :

http://allegro.pl/alfa-romeo-156-97-...935190313.html
    http://allegro.pl/alfa-romeo-156-97-...949537009.html

Nie wiem czy przypadkiem to nie są takie same lamy ( niby jedne wydają się ciemniejsze,ale nie wiem czy to nie jest wina zdjęcia )

Czekam na podpowiedzi