Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Temat: Regulacja temperatury z nawiewu

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maro1500
    Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

ja zaraz jadę szukać tego silniczka, mam nadzieję że tu leży problem i mam nadzieję że w anglikach było to samo...

Tiestosclublife
    Gość

Domyślnie

Widziałem na alledrogo pełno tych silniczków ,jednak na dobrą sprawę nie wiem czym one się różnią - bo podobno są trzy a każdy z nich odpowiedzialny za co innego , nie wiem więc który mam zakupić w razie czego

Myślę że w angolach będą takie same jak i u nas ( może nie będą kręcić się w odwrotną stronę hahahahahah )

Daj znać Kolego jak dorwiesz ten silniczek , będziemy wiedzieć czy tu leży przyczyna naszych ugotowań i odmrożeń

Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

Więc przed wczoraj wymieniłem silniczek krokowy(ten przy nagrzewnicy), bo po konsultacji z gościem od klimatroników powiedział że najprawdopodobniej to to i wogóle swój wywód zaczął od tego... No i w zasadzie jest poprawa, choć nie jestem jakoś do końca przekonany, może już jakiś jestem przewrażliwiony...
    Wracając do tematu, wymieniłem go bo mój już praktycznie przestał normalnie chodzić... i tak po małych testach na nagrzanym samochodzie w zakresie 21-max ciepło silniczek otwarty jak by na maxa- pomiędzy tymi wartościami nie słychać żeby się ruszał. Natomiast w pozycji 18- max zimno praktycznie każdy ruch pokrętłem powoduje jakiś tam ruch tego silniczka.
    Było by dobrze gdyby ktoś ze sprawnym ogrzewaniem sprawdził jak porusza się u niego ów silniczek. Czy każdy ruch pokrętłem powoduje jakiś ruch silniczka

Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

Proszę o ocenę parametrów:
    Zmiany dotyczą tylko pokrętła od temperatury(co innego na pokrętle, a co innego w fes), prędkość wentylatora oraz ustawienie nawiewu działa ok.
    1. Max zimno

2. 18'

3. 21'

4. 24'

5. max ciepło

Tiestosclublife
    Gość

Domyślnie

Ok,pogoda odpowiednia , czas jest......biorę śrubokręty i idę rozbierać schowek by dostać się do tych cholernych silniczków.....

Myślę że nie będzie problemu z odkręceniem schowka i ponownym jego zamontowaniem ?

Pozdrawiam

---------- Post added at 13:47 ---------- Previous post was at 10:33 ----------

Co się należałem na podłodze i częściowo na glebie to się w głowie nie mieści , zdemontowałem schowek , spojrzałem na pracę silniczka ( tego pierwszego od strony kabiny ) , górny kręci w momencie uruchamiania samochodu , natomiast ten dolny ( pierwszy ) ani ruszy , wykręciłem cholerę nasmarowałem tryby , wpuściłem nieco PRkontakt-u do silniczka,następnie skręciłem nie odpalając nawiewu bo mnie złapał nerw z racji niewygodnej pozycji i beznadziejnego dojścia do owego silniczka pomiędzy przewodami i blaszkami. Pojeżdżę wieczorem i napiszę co to dało o ile cokolwiek dało . Pewnie nic...,ale warto było spróbować nie mając jeszcze nowego silniczka , przynajmniej wiem jak się tam dostać i jak się demontuje/montuje schowek.

P.S.Co to za cholerny "śmieć" z materiału zakrywający przewody , przykręcony pod schowkiem ??? Nie ma na to jakiejś osłony ? Opada to to na nogi pasażera i wygląda co najmniej obleśnie

Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

no grodzi jest takie coś i tam należy ją wsunąć i jest ok

Tiestosclublife
    Gość

Domyślnie

Kolego Maro1500 , mniemam iż wymieniłeś właśnie ten silniczek w którym ja dziś grzebałem??

Widzę że skutek działania jest dobry ?

Powiedz mi tylko jedno - silniczek ma ten otwór dopasowany by wszedł w niego ten plastik którym on obraca , czy muszę rozkręcać silniczek i ręcznie ustawić położenie tego wcięcia w otworze gdy zakupię silniczek ? Chodzi mi o to czy jest różnica pomiędzy tym że jest on obrócony całkowicie w lewo czy też całkowicie w prawy bo w tych dwóch położeniach można uzyskać właśnie właściwe by ten "czopek" plastikowy wszedł w silniczek. Obawiam się że w skutek nieprawidłowego położenia trybów mogę nawet gdy kupię ów silniczek mieć problem i będę musiał ponownie rozbierać te cholerstwo

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam

Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

Tak, wymieniałem. Czy efekt dobry mmm... sam nie wiem, może jestem już przewrażliwiony ale w sumie aż tak nie grzeje jak grzało... Ale może to też sprawka tego że wykasowałem wszystkie błędy jakie były w klimatyzacji(trochę ich było), niestety zamiast przeczytać wszystkie błędy co tam były od razu wykasowałem... Ale póki co żaden nie wrócił :]

Tak, ten plastik jest tak ułożony że musi wleść w odpowiednim ustawieniu w silniczek(w końcu regulacja ciepło zimno :]) Ja zrobiłem tak (bo było najprościej i po męczarni najszybciej): podłączyłem sam silniczek, pokrętło ustawiłem na chyba 21(tak optymalnie) silniczek poszedł na połowę, odłączyłem go, przez silniczek przeprowadziłem klucz ampulowy dobrany tak żeby po wsadzeniu w ten biały plastik, przesłone ciepłego/zimnego powietrza można było ruszyć tą przesłoną, przyłożyłem silnik, pokręciłem kluczem i jakoś wskoczyło. Aha nie próbuj z ustawieniami na max zimno lub max cieplo bo nie założysz, przynajmniej ja nie dałem rady po pół godzinnej męczarni
    Silniczek kupiłem z angola, gość dał mi dwa i "idź sprawdź"... jeden działał ale jakoś tak nie bardzo... a ten drugi dużo lepiej, tzn. zatrzymywał się częściej jak ten pierwszy ale czy wina jest tego że tamten był od czego innego nie wiem, nie wiem też czy ten mój jest oryginalnie od temperatury...
    Po wizji lokalnej domniemam że te silniczki są takie same, choć oczywiście moge się mylić
    Ostatnio edytowane przez Maro1500 ; 23-03-2012 o 16:58

Tiestosclublife
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedz...

Po zabiegu mam teraz tylko zimny nawiew bez względu jak ustawiona jest regulacja , klima działa .

Silniczek więc pewnie w 100% do wymiany ?

Pozdrawiam

Zapomniałbym....czyli po ustawieniu zdjętego i podpiętego pod wiązkę silniczka na 21 stopni pokrętłem można kluczem wyregulować ten "plastik" siłowo by nałożyć na niego przygotowany już silniczek ? Dobrze zrozumiałem ?
    Ostatnio edytowane przez Tiestosclublife ; 24-03-2012 o 13:01

Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

Czy do wymiany, trudno powiedzieć, pewność by była po podłączeniu pod kompa, choć może też i nie do końca...
    Tak, bo w tedy owa klapka będzie mniej więcej otwarta w połowie i dużo łatwiej będzie założyć silniczek