Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Koszt wymiany wariatora, czy konieczna równiez wymiana paska?

bartekcivic
    Gość

Domyślnie

no juz na swojej skorze się przekonalem ze nie ma co oszczedzac na przeplywomierzu, choc mi sie udalo ze mi go w sklepie jeszcze przyjeli,ale co jest przycyzna tego ze po 10 minutach jazdy na innym przplywomierzu i wsadzeniu starego chodzi gorzej niz chodzil wczesniej? komputer sie przestawil? Nie wyswietla się napis check, wszystko niby jest ok
    Ostatnio edytowane przez bartekcivic ; 22-12-2011 o 19:02

Użytkownik Rowerzysta Avatar bartekalfa166
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

a wogóle jak przekręcasz kluczyk zapala sie ikonka silnika???bo ja dopiero po jakims czasie kapnałem sie że u mnie taka kontrolka wogole sie nie zapala-handlarz ktory sprzedawał mi auto odlutowal ta diode ,cwaniak/w morde jeza/ wiec moze u ciebie jest podobnie......chociaz pewnie nie....

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

Dodam, ze objawy"chorego" wariatora w mojej belli to 2-3 sekundowy klekot po odpaleniu, bardzo slabe wkrecanie sie na obroty gdy jest zimny silnik, a gdy cieply jest troszke lepiej, tyle ze do 3-4 tys obrotow jedzie jakby mial 1.6 pod maska dopiero wyrywa jak z procy po przekroczeniu 4 tys obrotow.
    miałem to samo, ale jestem własnie po regeneracji wariatora i jest już ok, wkreca sie duzo szybciej na obroty, jest wiecej mocy na niskich obrotach i wysokich, nie ma już odczuwalnego wzrostu mocy przy 3 tyś, tylko rowno w całym zakresie obrotów.

przyspieszenie na +, przyjemnosc z jazdy tez na +

ciekawostka, zębatki w środku wariatora w stanie idealnym, w drugim wariatorze rozkreconym u mechanika to samo, jak nowe, wiec nie widze przymusu wymiany całego wariatora, regeneracja i wszystko jest cacy, wychodzi na to ze newralgicznym punktem jest sprezyna która po jakims czasie traci swoje własciwosci.
    Ostatnio edytowane przez Alfa156bb ; 30-12-2011 o 11:03

bartekcivic
    Gość

Domyślnie

witam ponownie:-) jestem po podlaczeniu mojej belli do komputera, wyskoczyl bląd(awaria) sondy lambda, czy to moze byc odpowiedzialne za dlawienie sie silnika gdy dodam gaz do dechy? bo chodzi mi z dnia na dzien coraz gorzej. I teraz mam pytanie ile sond lambda ma alfa 156? bo wymienie ja tylko pytanie ktora to ( jesli jest wiecej niz jedna). I jeszcze jedno pytanko, ile łacznie z robotą wychodzi regeneracja wariatora?

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

[QUOTE=Alfa156bb;748762]miałem to samo, ale jestem własnie po regeneracji wariatora i jest już ok, wkreca sie duzo szybciej na obroty, jest wiecej mocy na niskich obrotach i wysokich, nie ma już odczuwalnego wzrostu mocy przy 3 tyś, tylko rowno w całym zakresie obrotów.

no to widzisz ,chyba wariator jednak jest nie sprawny ,on budzi silnik powyzej 3 tys obrotów

---------- Post added at 16:52 ---------- Previous post was at 16:51 ----------

Cytat Napisał bartekcivic Zobacz post
    witam ponownie:-) jestem po podlaczeniu mojej belli do komputera, wyskoczyl bląd(awaria) sondy lambda, czy to moze byc odpowiedzialne za dlawienie sie silnika gdy dodam gaz do dechy? bo chodzi mi z dnia na dzien coraz gorzej. I teraz mam pytanie ile sond lambda ma alfa 156? bo wymienie ja tylko pytanie ktora to ( jesli jest wiecej niz jedna). I jeszcze jedno pytanko, ile łacznie z robotą wychodzi regeneracja wariatora?
    sonda jest jedna w twoim aucie , ale nim ja wymienisz sprawdz lub podmien od kogos przeplywomierz

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał Alex Zobacz post
    Przy padniętej przepływce to nie koniecznie muli na zimnym. Muli także na rozgrzanym silniku. W TS -ie możesz na chwilę odpiąć przepływkę- jeśli auto dostanie kopa to przepływka... Jeśli nie to może być sonda, ale wszystko komputer wykaże. Jazda z uszkodzoną przepływką lub bez niej może zniszczyć sondę, nigdy na odwrót. Na kompie błędy przepływki są wskazywane z błędami sondy. Najlepiej "pożyczyć od kogoś" skasować błędy, pośmigać i sprawdzić ponownie....
    A ja myślałem że to w klekocie tak działa z odpinaniem przepływki, a w TS nic nie zmienia odpięcie przepływki, oprócz wyświetlenia marchewy.

bartekcivic
    Gość

Domyślnie

dokladnie po odpiweciu przeplywki w moim ts nic sie nie zmienilo... i boje sie ze po tym tescie z odpieciem przeplywi spierniczylem sonde(choc przejechalem tylko 300 metrow dla testu) Przeplywke raz wymienialem(jak pisalem w poprzednich postach) na nowa( co prawda nie bosha ale nowa) i zadnej roznicy, nawet silnik na niej chodzil gorzej. A wiec pozostaje albo sonda albo wariator... i jak to sprawdzic w takim razie? co to bedzie? bo obie rzeczy tanie nie sa i w obecnej chwili(kryzys:-)) nie stac mnie zeby wymieniac obie rzeczy... slyszalem ze sonde mozna jakos zbadac czy zle dziala? sprawdzajac napiecie na niej? czyli rozumiem ze w moim autku jest jedna sonda tak?
    Ostatnio edytowane przez bartekcivic ; 30-12-2011 o 18:26

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Ts maja to do siebie,ze na odpietej przeplywce wariuja albo w ogóle nie chodza, a jesli nie ma róznicy to ta nowa moze byc tez walnieta, daj spokój z tym wariatorem on nic nie ma wspólnego z dlawieniem ,

bartekcivic
    Gość

Domyślnie

no tez mi sie tak zdaje, chyba masz racje co do tego wariatora, jakos mi on nie pasuje do tych objawów:-) czuje ze to bedzie albo przeplywka albo sonda, no ta przeplywka co kupilem nową(205zl) po zalozeniu i przejechaniu 300metrow wrocila do sklepu( na szczescie mi ja przyjeli). Ale cos mi sie zdaje ze moje problemy z silnikiem(z przespieszeniem i dlawieniem podczas przyspieszania) zaczely sie od czasu kiedy zaczelem zabawe z przeplywomierzami. Teraz zaluje ze wogole zaczalem sie w to bawic bo z perspektywy czasu widze ze moj ts wcale nie chodzil tak zle:-) na biegu jalowym silnik ladnie sie wkreca na obroty ale gdy ruszam na jedynce to od 1 tysiaca do 4 tysiecy sie dlawi a potem nagle lapie moc i jest dobrze...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Cytat Napisał bartekcivic Zobacz post
    no tez mi sie tak zdaje, chyba masz racje co do tego wariatora, jakos mi on nie pasuje do tych objawów:-) czuje ze to bedzie albo przeplywka albo sonda, no ta przeplywka co kupilem nową(205zl) po zalozeniu i przejechaniu 300metrow wrocila do sklepu( na szczescie mi ja przyjeli). Ale cos mi sie zdaje ze moje problemy z silnikiem(z przespieszeniem i dlawieniem podczas przyspieszania) zaczely sie od czasu kiedy zaczelem zabawe z przeplywomierzami. Teraz zaluje ze wogole zaczalem sie w to bawic bo z perspektywy czasu widze ze moj ts wcale nie chodzil tak zle:-) na biegu jalowym silnik ladnie sie wkreca na obroty ale gdy ruszam na jedynce to od 1 tysiaca do 4 tysiecy sie dlawi a potem nagle lapie moc i jest dobrze...
    Kolego, w pierwszej kolejności to uzupełnij profil z kąd jesteś, może jest ktośz forumowiczów w twojej okolicy z kabeliem i Cię poratuje diagnostyką silnika. Chodzi o sprawdzenie czy to nie przepływomierz lub sonda. Nikt z nas nie jezt wróżką i Ci na 100% nie powie że to przepływka czy sonda (z objawów wygląda na przepływomierz choć nie koniecznie), poproś na forum o pomoc w diagnostyce kogoś z twoich okolic na pewno ktoś się znajdzie.