Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy 12345678910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 124

Temat: zaślepka pod EGR - jak reaguje silnik po jej założeniu ???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar VVoytec
    Mieszka w
    Oslo
    Auto
    159 Ti 1.9 16v

Domyślnie

Dzieki za odp. Tomek_KRK, pewnie to przycinanie sie powoduje delikatne szarpniecie podczas przyspieszania. Sprobuje sie do tego dobrac w wolnej chwili albo zainwestowac w nowy EGR.
    Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Powinien wyskakiwać, tam jest sprężyna, która go delikatnie wypycha. Jeżeli nie wyskakuje czasami - to są to pierwsze objawy przycierania się.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Bllondas Zobacz post
    EGR sie zaslepia calkiem i wylacza programowo ale z tego co wiem zaslepic mozna samemu bez problemu ale jak cos sie spiepszy przy wylaczaniu go programowo to bedzie lipa .
    EGR mozna zaslepic calkowicie i go wylaczyc programowo, ale...zdania w temacie sa podzielone nawet wsrod znanych tunerow.
    Samemu wywalenie EGRa to glupota, bo jesli juz wywalac to trzeba go wylaczyc w programie, bo mozna szkod sobie narobic.
    Wylaczenie programowe tez nie wiadomo do konca jakie moze miec skutki dlugofalowe.
    EGR oprocz ekologii spelnia kilka innych rol tj.:

obniza temp spalania mieszanki
    powoduje ze silnik szybciej osiaga optymalna temp pracy
    pomaga wygaszac obroty turbiny
    no i ekologia choc to argument slaby jak dla niektorych

usuwajac go po czesci ryzykujemy:

wieksza temp spalania, moze pojawic sie spalanie stukowe oraz jak wiadomo wyzsza temp spalania = nizsza trwalosc
    silnik bedzie glosno pracowac na jalowych obrotach (to mozna skorygowac programem)
    turbina bedzie miala ciezej
    silnik wolniej bedzie osiagal opt temp pracy
    o ekologii nie pisze

Dlatego zamiast wywalac sa zwolennicy zaslepienia czesciowego i raz na pewien czas sugeruje sie przeczyscic kolektor i sam zawor, mimo wszystko - choc dziada EGRa nie lubie bo zasyfia ale cos za cos

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    EGR mozna zaslepic calkowicie i go wylaczyc programowo, ale...zdania w temacie sa podzielone nawet wsrod znanych tunerow.
    Samemu wywalenie EGRa to glupota, bo jesli juz wywalac to trzeba go wylaczyc w programie, bo mozna szkod sobie narobic.
    Wylaczenie programowe tez nie wiadomo do konca jakie moze miec skutki dlugofalowe.
    EGR oprocz ekologii spelnia kilka innych rol tj.:

obniza temp spalania mieszanki
    powoduje ze silnik szybciej osiaga optymalna temp pracy
    pomaga wygaszac obroty turbiny
    no i ekologia choc to argument slaby jak dla niektorych

usuwajac go po czesci ryzykujemy:

wieksza temp spalania, moze pojawic sie spalanie stukowe oraz jak wiadomo wyzsza temp spalania = nizsza trwalosc
    silnik bedzie glosno pracowac na jalowych obrotach (to mozna skorygowac programem)
    turbina bedzie miala ciezej
    silnik wolniej bedzie osiagal opt temp pracy
    o ekologii nie pisze

Dlatego zamiast wywalac sa zwolennicy zaslepienia czesciowego i raz na pewien czas sugeruje sie przeczyscic kolektor i sam zawor, mimo wszystko - choc dziada EGRa nie lubie bo zasyfia ale cos za cos
    Dobrze napisane,w poczatkowej fazie rowniez bralem pod uwage calkowite zaslepienie.Aczkolwiek po rozwazeniu za i przeciw zdecydowalem sie tylko na ten dlawik.Z racji tego ze wiekszosc czasu spedzam na dluzszych dystansach.

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

W takim razie musze sprawdzic czy u mnie on juz jest zamontowany.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Założyłem zaślepkę, tą z czterema dziurami i ja wiem, nie odczuwam jakiejś znaczącej poprawy.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Ludzie!
    Zaślepiono mi w warsztacie EGR i wyłączono w ECU... jednak po podłączeniu FES'a sterowanie EGR'em jest! Pokazuje wartości procentowe otwarcia EGR oraz WŁĄCZONE sterowanie EGR'em :/

Dodam, że po wykonaniu tej usługi auto zapodało błędem CHECK ENGINE (FES powiedział, że to EGR)... jednak po drobnej wpadce polegającej na tym, że mi po prostu silnik zgasł przy ruszaniu kontrolka zgasła i do tej pory się nie pojawiła (no ale ECU twardo steruje zaworem...).

Jakie ma konsekwencje taki stan rzeczy?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jusci
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    159 SW JTDm 8V 2008 nero carbonio

Domyślnie

Jaki wpływ ma przydławienie a jaki zaślepienie EGRa na DPF?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jusci
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    159 SW JTDm 8V 2008 nero carbonio

Domyślnie

Właśnie wyczyściłem EGR i przepustnicę (oba elementy były mocno zabrudzone) i założyłem zaślepkę/dławik na EGR. Powiem krótko NIE TEN SAMOCHÓD. Różnica jest diametralna. Auto chodzi i przyspiesza płynnie i jakby miało o kilkadziesiąt koni więcej.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

A czy założenie dławika - blaszki z dziurkami nie powoduje czasem ograniczenia przepływu spalin przez egr do kolektora? Bo skoro tak, to następuje kumulacja spalin w egr - z racji ograniczonego przepływu do kolektora, a tym samym, może to skutkować szybszym przytkaniem egr? Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał bojaco Zobacz post
    A czy założenie dławika - blaszki z dziurkami nie powoduje czasem ograniczenia przepływu spalin przez egr do kolektora? Bo skoro tak, to następuje kumulacja spalin w egr - z racji ograniczonego przepływu do kolektora, a tym samym, może to skutkować szybszym przytkaniem egr? Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
    To nie Lotto, tam się nic nie skumuluje. Mniejszy przepływ = mniej zanieczyszczeń.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów