EGR mozna zaslepic calkowicie i go wylaczyc programowo, ale...zdania w temacie sa podzielone nawet wsrod znanych tunerow.
Samemu wywalenie EGRa to glupota, bo jesli juz wywalac to trzeba go wylaczyc w programie, bo mozna szkod sobie narobic.
Wylaczenie programowe tez nie wiadomo do konca jakie moze miec skutki dlugofalowe.
EGR oprocz ekologii spelnia kilka innych rol tj.:
obniza temp spalania mieszanki
powoduje ze silnik szybciej osiaga optymalna temp pracy
pomaga wygaszac obroty turbiny
no i ekologia choc to argument slaby jak dla niektorych
usuwajac go po czesci ryzykujemy:
wieksza temp spalania, moze pojawic sie spalanie stukowe oraz jak wiadomo wyzsza temp spalania = nizsza trwalosc
silnik bedzie glosno pracowac na jalowych obrotach (to mozna skorygowac programem)
turbina bedzie miala ciezej
silnik wolniej bedzie osiagal opt temp pracy
o ekologii nie pisze
Dlatego zamiast wywalac sa zwolennicy zaslepienia czesciowego i raz na pewien czas sugeruje sie przeczyscic kolektor i sam zawor, mimo wszystko - choc dziada EGRa nie lubie bo zasyfia ale cos za cos![]()
W takim razie musze sprawdzic czy u mnie on juz jest zamontowany.
Założyłem zaślepkę, tą z czterema dziurami i ja wiem, nie odczuwam jakiejś znaczącej poprawy.
Ludzie!
Zaślepiono mi w warsztacie EGR i wyłączono w ECU... jednak po podłączeniu FES'a sterowanie EGR'em jest! Pokazuje wartości procentowe otwarcia EGR oraz WŁĄCZONE sterowanie EGR'em :/
Dodam, że po wykonaniu tej usługi auto zapodało błędem CHECK ENGINE (FES powiedział, że to EGR)... jednak po drobnej wpadce polegającej na tym, że mi po prostu silnik zgasł przy ruszaniu kontrolka zgasła i do tej pory się nie pojawiła (no ale ECU twardo steruje zaworem...).
Jakie ma konsekwencje taki stan rzeczy?
Jaki wpływ ma przydławienie a jaki zaślepienie EGRa na DPF?
Właśnie wyczyściłem EGR i przepustnicę (oba elementy były mocno zabrudzone) i założyłem zaślepkę/dławik na EGR. Powiem krótko NIE TEN SAMOCHÓD. Różnica jest diametralna. Auto chodzi i przyspiesza płynnie i jakby miało o kilkadziesiąt koni więcej.
A czy założenie dławika - blaszki z dziurkami nie powoduje czasem ograniczenia przepływu spalin przez egr do kolektora? Bo skoro tak, to następuje kumulacja spalin w egr - z racji ograniczonego przepływu do kolektora, a tym samym, może to skutkować szybszym przytkaniem egr? Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów