Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Temat: ile spala 166 3.0v6 i czy sprawdza sie w niej gaz?

tomkap
    Gość

Domyślnie

Piszesz bzdury mrutyna moim zdaniem, ale cóż. Takie miałeś doświadczenia z gazem a nie inne. U mnie jest odwrotnie i nawet na myśl mi nie przychodzi by jezdzić na innym paliwie. Miałem gaz w niemal kazdym samochodzie odkąd pojawiły się instalacje i wielu moich znajomych tak samo. Nikt nie miał problemow z jakimi Ty sie spotakałeś. Musiałeś pewnie pracować wśrod partaczy którzy nie potrafili wyregulować prawidłowo instalacji. Może i umieli podłączyc się do komputera instalacji, ale nie umieli obsługiwać programów, które często są w obcym języku. Stąd wydaje mi się wynikają takie problemy.
    Pierwsze instalacje były montowane aby szybciej, potem mechanik śrubą regulował dopływ gazu jak kurkiem w kranie, a drugą srubą obroty, mówiąc że jak nie będzie szedł to sobie troche odkręć, a jak będzie za dużo palił to przykręć.No i ludzie kręcili. Silniki tego oczywiście nie wytrzymywały, bo miały nieodpowiednią mieszankę paliwowo-powietrzną. sam także tak załatwiłem jeden silnik bo nie miałem pojęcia. Opel Kadett z silnikiem 1.6i spalał mniej gazu niż benzyny bo nawet 5.5l w trasie, lecz pojezdził tak tylko rok. Pierścienie po wyjęciy były jak z blaszki i po rozciągnięciu zwijały sie jak sprężyna. Nawet nie powiem ile brał oleju bo nikt nie uwierzy, ale miałem darmowy to nie żałowałem.
    Z takich pewnie przypadków pozostała opinia na temat gazu że szkodzi silnikowi. W nowszych instalacjach już tak się nie da bo wszystkim steruje komputer, który trzeba odpowiednieo zaprogramować i pan Heniek niestety ma tu problemy bo pozostały mu jeszcze stare nawyki a laptopa tylko widział w sklepie na półce.Radzi sobie jednak ucząc się na problemach klientów, którzy nadal psują silniki robiąc złą renomę gazowi.
    Szkoda że nikt nie przebadał silnika laboratoryjnie, który przejechał na gazie np. 100000, oczywiście prawidłowo ustawianym. Bo można by było dojśc w końcu do porozumienia w tym tematacie.

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

No to ja tylko powiem że mi się gaz w 166 sprawdzał całkiem nieźle. Sekwencja oczywiście.
    I jakoś spadku mocy nie zauważyłem wcale. Owszem, silnik chodził inaczej... ciszej :mrgreen: co mi bardzo odpowiadało, bo nie jestem fanem REMUS'ów.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

mar77
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał smuz
    (...)
    znam auto osobiscie VOLVO 850 )kuzyn smigal nim-sprowadzone z gazem holenderskim ktore przejechalo 620tys i tak zostalo sprzedane pracowalo idealnie na gazie lepiej niz na benzynie ,jednak bylo w rekach ludzi ktorzy obmyslili zamysl stosowania gazu w autach.jedyny serwis w Polsce byl gdzies pod Poznaniem i tam regulowali to cudo.
    (...)
    Rozumiem, ze to jest ladnymi slowami napisane: "silnik przeslal jezdzic na benzynie".

Pierwsze auto (Alfe 33) kupilem z gazem. Niestety po pewnym czasie tez pracowala idealnie na gazie a na benzynie juz nie tak dobrze. A jeszcze pozniej pracowala idealnie tylko na gazie. Po swoich osobistych doswiadczenia nigdy wiecej nie kupie auta na gazie. Powodow jest kilkanascie, jak ktos bedzie chcial to mu wymienie.

A jesli chodzi o chodzacy "idealnie" samochod na gazie to scigalem sie z alfa w benzynie i nie mialem zadnych szans, a w teorii to ja mialem szybszy samochod.

mar77
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał smuz
    druga spr:
    Inne alfy maja dedykowane paliwko 98 -moja 3,0 ma 95 -leje 98 bo nasze 95 to 88 europejskie albo mniej -poł woda
    To nie jest prawda co tutaj napisales! Brat jechal przez Europe. Po zatankowaniu w Austrii samochod zaczal jechac wyraznie wolniej, a w Polsce tankuje tylko 95. Chodzilo o predkosci rzedu maksymalnych, wiec roznice mozna sprawdzic od razu patrzac na predkosciomierz.

Wniosek: W Polsce nie mamy zlego paliwa, tylko lubimy narzekac

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Piszesz bzdury mrutyna moim zdaniem, ale cóż.
    kwestia gustu...

Cytat Napisał tomkap
    U mnie jest odwrotnie i nawet na myśl mi nie przychodzi by jeździć na innym paliwie.
    Ja Cię nie zmuszam do zmiany… zobaczymy za 3 lata 

Cytat Napisał tomkap
    Musiałeś pewnie pracować wśrod partaczy którzy nie potrafili wyregulować prawidłowo instalacji.
    Można to tak tłumaczyć jednak zapewniam Cię że to nie był zakład Pana Henia tylko profesjonalny zakład a raczej sieć bo mają również zakład w Tarnowie, Rzeszowie, Krośnie, Tuchowie.

Cytat Napisał tomkap
    Może i umieli podłączyc się do komputera instalacji, ale nie umieli obsługiwać programów, które często są w obcym języku. Stąd wydaje mi się wynikają takie problemy.
    Wyobraź sobie, że oprogramowanie i jego znajomość była bardzo dobra bo jak by nie to, to opisany przypadek fiata stilo nie został by wcale rozwiązany…

Cytat Napisał tomkap
    Pierwsze instalacje były montowane aby szybciej, potem mechanik śrubą regulował dopływ gazu jak kurkiem w kranie, a drugą srubą obroty, mówiąc że jak nie będzie szedł to sobie troche odkręć, a jak będzie za dużo palił to przykręć. No i ludzie kręcili. Silniki tego oczywiście nie wytrzymywały, bo miały nieodpowiednią mieszankę paliwowo-powietrzną.
    Tak znam te przypadki instalacji montowane były na początku instalowania gazu w samochodach.

Cytat Napisał tomkap
    Pierścienie po wyjęciy były jak z blaszki i po rozciągnięciu zwijały sie jak sprężyna. Nawet nie powiem ile brał oleju bo nikt nie uwierzy, ale miałem darmowy to nie żałowałem.
    To samo będzie teraz po super ekstra instalacji piętnastej generacji bo właściwości gazu nadal są takie same a to właśnie ten gaz super ekstra zajefajny do tego doprowadza.

Cytat Napisał tomkap
    Z takich pewnie przypadków pozostała opinia na temat gazu że szkodzi silnikowi.
    Oczywiście, że nie tylko z takich bo to nie jest bezpodstawna opinia. Dlaczego silnik po jeździe na gazie po jakimś czasie nie jest w stanie chodzić na benzynie? A po jeszcze jakimś czasie przestaje chodzić nawet na benzynie?

Cytat Napisał tomkap
    W nowszych instalacjach już tak się nie da bo wszystkim steruje komputer, który trzeba odpowiednieo zaprogramować i pan Heniek niestety ma tu problemy bo pozostały mu jeszcze stare nawyki a laptopa tylko widział w sklepie na półce.
    Nie pisałem przypadku Pana Heńka tylko zakładu z prawdziwego zdarzenia gdzie byli od tego wykształceniu ludzie, programiści, elektronicy itd…

Cytat Napisał tomkap
    Szkoda że nikt nie przebadał silnika laboratoryjnie, który przejechał na gazie np. 100000, oczywiście prawidłowo ustawianym. Bo można by było dojśc w końcu do porozumienia w tym tematacie.
    No bardzo szkoda bo wtedy wszyscy użytkownicy gazu przekonali by się jaka to jest mordęga dla silnika, zobaczyli by jak wyglądają wżery na tłoku, ściankach cylindra itd…
    Może Tobie działa gaz, ale dam sobie odciąć rękę nawet prawą że pojeździsz na nim znacznie krócej niż na benzynie, że osiągi tego samochodu się zmniejszyły, i jest wiele innych mankamentów.

Jeśli ten gaz jest taki idealny to powiedz mi dlaczego nie stosują go w silnikach samolotów, które tak zanieczyszczają powietrze, i do tego tanie linie lotnicze miały by jak walczyć o klienta bo sama eksploatacja samolotu była by tańsza… po prostu jasne jest że to skraca żywotność silnika i nie ma on takiej charakterystyki i osiągów jak na paliwie do którego był konstruowany.

Oczywiście zgodzę się istnieją instalacje gazowe prawie idealne, ale jak są one zamontowane w 1% samochodów to wszystko.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kutno
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał Alfamaniak156
    Tłumaczysz gazowanie a jeździsz JTDkiem :mrgreen: Własnie dokonałeś wyboru...prawidłowego wyboru, kupiłeś autko które pali tyle co wróbelek a nie kupowałeś 2.0TS czy 3.0 V6 do gazowania i chwała Ci za to...

Masz zapas mocy w swoim i do tego mało Ci pali...i o to mi chozi :mrgreen:

Miłego dnia Alfisti 8)
    Wcześniej jeździłem samochodem na gaz i nie narzekałem kupiłem JTD bo wystraszyłem się opinii na temat TS.... teraz wiem że nie potrzebnie się bałem. Z tą mocą w 1,9JTD 8v bym nie przesadzał, nie ma miodu, ale fakt, jest ekonomicznie. Jednak cały czas myślę o 156 2,5 v6. Taki właśnie silniczek zagazowany ma mój kumpel i jest zadowolony mam przyjemność przynajmniej raz w tygodniu jeździć z nim jego Alfa i mam gula bo jeździ nie porównywalnie lepiej od mojej a cenowo na 100 wychodzi tak samo....
    Jakiś czas temu AR 156 1.9 JTD, później AR 166 2.0 V6 Turbo - kawaler
    obecnie 159 SW 1.8 - żonaty

tomkap
    Gość

Domyślnie

Nie chce mi się się z Tobą już spierać mrutyna, bo to nie ma sensu przecież. Powiem tylko że po moim silniku nie wiadać żadnych oznak zużycia. Wręcz przeciwnie, jest w lepszym stanie niż wiele jeżdzących na benzynie, bo nie bierze oleju. Choćby nawet kiedyś padły komory spalania, to i tak zaoszczędzone jest na paliwie nie tylko na drugi silnik, ale można by za to kupić drugą taką Alfę jak mam, a może nawet taką jak Twoja.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał Ziolek
    Jednak cały czas myślę o 156 2,5 v6.
    To też moje marzenie a jak portfel i kobieta pozwoli to moze nawet GTA za jakieś 2-3 latka jak dobrze sie wszystko ułozy :mrgreen:

Cytat Napisał Ziolek
    Taki właśnie silniczek zagazowany ma mój kumpel i jest zadowolony mam przyjemność przynajmniej raz w tygodniu jeździć z nim jego Alfa i mam gula bo jeździ nie porównywalnie lepiej od mojej a cenowo na 100 wychodzi tak samo....
    Błagam nie gazuj 2,5 V6 bo mi serce pęknie :cry:

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kutno
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał Ziolek
    Jednak cały czas myślę o 156 2,5 v6.
    To też moje marzenie a jak portfel i kobieta pozwoli to moze nawet GTA za jakieś 2-3 latka jak dobrze sie wszystko ułozy :mrgreen:
    Też mam taką cichą nadzieje

Błagam nie gazuj 2,5 V6 bo mi serce pęknie :cry:

Pozdrawiam
    no przemyśle sprawę
    pozdrawiam
    Jakiś czas temu AR 156 1.9 JTD, później AR 166 2.0 V6 Turbo - kawaler
    obecnie 159 SW 1.8 - żonaty

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto