No to będziePrzy okazji zobaczymy stosunek strat mocy do zmniejszenia stopnia sprężania bo życia nie oszukam, na pewno nie jest jak nowa
![]()
No to będziePrzy okazji zobaczymy stosunek strat mocy do zmniejszenia stopnia sprężania bo życia nie oszukam, na pewno nie jest jak nowa
![]()
Skąd dorwałeś nowego wariata?;p
Ze 164 trudno się wyleczyć
Jeszcze nie dorwałem ale mam namiary do kogoś kto je ma![]()
a w jakich cenach, można wiedzieć?![]()
Ze 164 trudno się wyleczyć
Coś koło 400-500zł, jak będziesz chciał to dam Ci namiary.
Mój wariat jest jak nowy, bo nie śmiganyciekawe czy uda mi się go uruchomić.
Jak skończę docieranie i opanuję przepływkę, również zrobię pomiar i wrzucę wykres.
Dowiemy się ile ma 1,8 TS bez wariata
Ale tak naprawdę nadal nie wiemy jak dokładnie sterowany jest wariator w TS 8v.
Na razie teoria jest taka:
- komputer wysyła sygnał na solenoid (sygnał idzie wiązką)
- solenoid robi "coś"
- wariator przełącza się "jakoś", wskutek tego "czegoś" co wysłał solenoid.
Czy jesteście pewni, że to ciśnienie oleju przerzuca wariator w pozycję "on"? To raczej jest najbardziej prawdopodobne, ale pozostaje pytanie jak solenoid steruje wariatorem?
maicher jak to widzę tak.Solenoid dostaje sygnał na cewkę,otwiera się w nim zawór który przepuszcza olej sterując pracą wariatora![]()
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
Wariator generalnie ma 2 położenia - ON/OFF. Z opisu wynika że do jego sprawnego działania potrzebna jest dobra przepływka bo to na podstawie ilości zasysanego powietrza komp decyduje czy zmienić fazy czy nie. W takim razie koniecznie potrzebne jest zbadanie napięcia na cewce elektrozaworu w zależności od rpm i położenia gazu bo z tekstu można wywnioskować że wariator nie ma stałych zakresów działania i może się to zmieniać. A wtedy wystrojenie go innym kompem będzie trochę trudniejsze![]()
Tak, schemat widziałem, ale wyjaśnia on sprawę tylko częściowo.
No bo w jaki sposób olej dostaje się z podstawy solenoidu do wariatora?
Serwisówka pisze o tym, że olej pochodzi z kanału olejowego, który smaruje łożyska wałka rozrządu (wałek dolotowy), że są w nim dwa przejścia, którymi olej sobie przepływa aby przełączać wariator. To niewiele wyjaśnia...
Wrzucam zdjęcie wariatora z mojego silnika:
Wnioski są takie, że wiruje on tak samo jak wałek rozrządu. Jak ma się do niego dostawać olej, idący z podstawy solenoidu?
Czyżby wnętrzem wałka?
Czy schemat obiegu oleju dla TS-ów 16v jest taki sam jak w 8v?
![]()
Ostatnio edytowane przez maicher ; 12-02-2012 o 17:02