Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Temat: Toczenie tarcz

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Misiek213 Zobacz post

Zaczynasz się powtarzać

Nie wyciągaj słów z kontekstu i trzymaj się merytorycznej strony tematu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Pokaż mi przykłady popękanych Mikod GT przy normalnym użytkowaniu. Jak ktoś kupuje te tarcze i chce je wyczynowo traktować to może mu popękają, bo to nadal nie jest tarcza specjalna a GT to tylko nazwa marketingowa. Osiągi ma lepsze w niewielkim stopniu ale różnica jest odczuwalna. Skoro tarcze mają zazwyczaj 2 mm tolerancji, to co Ty chcesz stoczyć przy nierównej powierzchni, żeby to spełniło normę?!
    Czy ja prowadzę jakiś dział reklamacji w firmie Mikoda albo testuję te tarcze żeby tu sypać takimi przykładami? To jest zwykła tarcza tyle, że ma otwory zrobione, które są tylko ozdobą i niepotrzebnie osłabiają materiał. Wiem, że zdarzają się pęknięcia w tych tarczach przy otworach i nie są to pojedyncze przypadki. Jeden był nawet opisywany na tym forum przez jednego z moderatorów. Zapytaj kolegę Piotrixa czy używał tych tarcz wyczynowo.
    Niepotrzebnie napinasz poślady, bo mam wrażenie, że próbujesz obalać tezy, które niestety sam sobie w tym temacie wymysliłeś Gdybyś łaskawie ze zrozumieniem przeczytał to, co zostało napisane i odniósł się do tego obiektywnie bez emocji to byś zrozumiał, że ja i jeszcze jeden kolega piszemy o możliwości przetoczenia tarcz pod pewnymi warunkami, a nie w każdym przypadku bez względu na jej stan byle było taniej. Nikt tutaj nikogo nie namawia do zakładania bezużytecznych bubli.
    Poza tym nie wyobrażaj sobie, że ktoś będzie zdzierał tarcze nie wiadomo ile, bo chodzi o zebranie nierówności wyczuwalnych pod paznokciem. To ile tego będzie, 0,2 mm? Dzięki wyrównaniu powierzchni nowy klocek lepiej dopasuje się do tarczy.

Piszesz o chińskich tarczach a pewnie w życiu byś ich nie rozróżnił od Brembo Max... Przykład wkładania takich pod szyldem innego wykonawcy mam w moim mieście więc nie rozśmieszaj mnie argumentami, że to Polacy partolą robotę. Partolenie to właśnie pozorne oszczędzania i toczenie tarcza "za flaszkę" i wmawianie innym, że to jest ok.
    Jasne, widziałeś kiedyś jak wygląda Brembo Max? To jest pełna tarcza z nacięciami, zabezpieczona antykorozyjnie w procesie produkcji i ma bardzo charakterystyczny wygląd. Jeżeli według Ciebie istnieją jakieś nołnejmy od chińczyka, które wyglądają tak samo to je nam tutaj zaprezentuj
    Że firmy tylko pakują towar zrobiony przez kogoś innego to nawet dzieci wiedzą, więc nikogo tym stwierdzeniem nie oświeciłeś. Poza tym każda poważna firma nie ukrywa tego gdzie został wyprodukowany towar, a jak ktoś nie patrzy co kupuje albo nie interesuje go co mu tam w warsztacie do auta przykręcają to już jego problem.
    Bądź spokojny, jestem świadomy tego na co wydaję moje pieniądze i nie mów mi co bym rozróżnił, a czego nie, bo mnie nie znasz, więc daruj sobie może takie osobiste opinie i pokaż mi jeszcze ten fragment mojej wypowiedzi, gdzie napisałem że to Polacy partolą robotę

Wiesz jaka jest różnica w oddawaniu ciepła tarczy o grubości 22 mm a takiej mającej 19-18 mm?! Tak duża utrata materiału idzie w parze z szybszym przegrzewaniem a konsekwencje tego mogą być co najmniej poważne. Tarcza przegrzana nie dość, że szybciej pęknie to wcześniej się pokrzywi i sprawi, że zatrzymanie 2 ton z wyższych prędkości może się skończyć mało szczęśliwie. Przy tym jeszcze dochodzą obciążenia układu kierowniczego, zawieszenia itd.
    To co napisałeś wszystko się zgadza, dlatego tarcze po zużyciu wymienia się na nowe
    Tolerancja to ok. 2 mm jak sam napisałeś wcześniej, więc z 22 mm min. to 20 mm, czyli te 19-18 mm, o których piszesz to już jest grubo poniżej min. - tarcza szmelc. Pytam więc kolejny raz czy ktoś tutaj namawia kogoś do jeżdżenia na zużytych tarczach? Nie! Zatem przestań opowiadać historyjki o jakimś bublu, który jeżeli istnieje to leży pewnie gdzieś na złomie i czeka na transport do huty
    I powiem jeszcze, że bardzo chętnie kupuję to co polskie. Filtry do aut ostatnio wziąłem od Sędziszowa, kiedy wszyscy dookoła polecaja Mana albo Knechta. Jak będę potrzebował tanie i dobre tarcze to może kupię Mikode, ale zwykłą, a nie ten podziurowany jak sito wynalazek o nazwie Mikoda gt.

---------- Post added at 12:46 ---------- Previous post was at 12:43 ----------

Cytat Napisał Misiek213 Zobacz post
    Jak już pisałem, toczenie "listków" jest bez sensu z powodów jw. Ale jeśli tarcza... to teraz ja się zacznę powtarzać A drugi raz tego samego pisać nie mam zamiaru
    No ja też już o tym pisałem, ale jakoś słabo dociera...

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

ja tylko dopowiem ze zwykla mikoda spisuje sie ok (o ile klocek nei jest za twardy) a co do mann i knecht ja lubie ale do sedziszowa nie mam zadnych zastrzezen )czego nie moge niestety o filtronie powiedziec).
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Zlomi Zobacz post
    Ja bardzo mało jeżdze wiec nawet jeśli przetoczył bym te tarcze ( co nieznaczy że tak zrobie) to wystarczyło by mi na troche dłużej niż chwile. Mama nadzieje oczywiście.
    Poprostu zdejm koło, weź suwmiarke do ręki, obejrzyj tarcze i zmierz. Bedziesz wtedy wiedział w jakim są stanie.
    Według katalogu Ate minimalna grubosc tarczy przedniej to 18,2 mm, a tylnej 9,2 mm.
    Ostatnio edytowane przez piter ; 21-02-2012 o 13:00

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

ale nie kazda tarcze mozna toczyc. np naweglane (obecnie prawie kazda ate i mintex) sa powierchniowo nawęglane i ztoczenie tego powoduje ze tarcza przy mocnym hamowaniu się gnie
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv