Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Temat: Problem z podłączeniem radia

qdlaty9201
    Gość

Domyślnie

Witam,

Posiadam ten sam problem. Mam radio JVC AVX-740 i nie mam opcji wyłączania radia. Radio obecnie jest podłączone na zmostkowanym stałym +12. Jak wyciągam kluczyk radio jest włączone i jedynia jak sobie z tym radze to sciąganie panelu ale radio chyba i tak działa i pobiera prąd. Czy jest jakieś inne rozwiązanie poza podłączeniem sterwonika CAN albo zasilania z zapalniczki? Jeśli nie podłączał ktoś zasilanie z zapalniczki? Jak to najsprawniej zrobić? Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar Romek
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Odświeżę temat. Zamontowałem w miejsce fabrycznego radia, radio Pioneer AVH 8500 BT, 2 din. Mam problem z prawidłowym podłączeniem. Radio gra kiedy kluczyk jest w stacyjce, ale gdy wyjmę kluczyk ze stacyjki radio gaśnie i nie można go włączyć przyciskiem na radiu. Podłączając radio jeden stały plus był w wtyczce ISO instalacji samochodowej. Drugi wziąłem z plusa do zapalniczki która działa dopiero po włożeniu kluczyka. Radio gra, ale czy można coś zrobić żeby dało się je włączyć nie wkładając kluczyka do stacyjki i żeby było to bezpieczne dla instalacji.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wino-w2
    Mieszka w
    Czeladz
    Auto
    Alfa 159 1.9 16V JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Żadna 159 nie ma w kostce ISO plusa po stacyjce. Jest stałe napięcie +12V, radio oryginalne się załącza poprzez komunikację z siecią CAN samochodu. Radia nieoryginalne - wymagane doprowadzenie do kostki ISO plusa od stacyjki (można podciągnąć dosłownie od stacyjki, z kostki, która jest wpinana od tyłu do "urządzenia", w który wkładany jest kluczyk). Opcja druga - po drodze montujemy adapter Can-bus i nieoryginalne radia będą dostawały + na odpowiedni PIN po włączeniu stacyjki.
    Witajcie
    Ja poradziłem sobie z tym tak jak powiedział Tomek_KRK. Poprowadziłem dodatkowy kabel z wtyczki stacyjki.
    Nie mam żadnych problemów z instalacją akumulatora mi nie siada, wszystko jest ok.
    Zaleta podłączeni w tym miejscu w stosunku do podłącznia do zapalniczki jest to, że wkładając kluczyk do stacyjki pokazuje sie 12V.
    Mamy wszystko pod ręką wystarczy zdjąć panel środkowy.
    Dodatkowo jeśli wyłączę zapłon nie wyjmując kluczyka ze stacyjki radio gra dalej. Dopiero jak wyjmę kluczyk radio gaśnie.
    Moje radio to PIONEER F930BT

Ps. Kto powie mi skąd wziąć 12V po włączaniu świateł pozycyjnych bądź mijania . Kabel jest potrzebny w kabinie najlepiej w okolicy radia bądź skrzynki bezpieczników. Sterował on będzie podświetleniem radia (dzień-noc)

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wino-w2 ; 24-09-2013 o 14:02

Użytkownik Świeżak Avatar pieron
    Auto
    Brera SkyView '07 2,4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał wino-w2 Zobacz post
    Witajcie
    Ja poradziłem sobie z tym tak jak powiedział Tomek_KRK. Poprowadziłem dodatkowy kabel z wtyczki stacyjki.
    Nie mam żadnych problemów z instalacją akumulatora mi nie siada, wszystko jest ok.
    Zaleta podłączeni w tym miejscu w stosunku do podłącznia do zapalniczki jest to, że wkładając kluczyk do stacyjki pokazuje sie 12V.
    Mamy wszystko pod ręką wystarczy zdjąć panel środkowy.
    Dodatkowo jeśli wyłączę zapłon nie wyjmując kluczyka ze stacyjki radio gra dalej. Dopiero jak wyjmę kluczyk radio gaśnie.
    Moje radio to PIONEER F930BT

Pozdrawiam
    Naprawdę brawo, mam identyczny odbiornik a ten sam efekt osiągnąłem wyłącznie stosując się do zaleceń instrukcji obsługi, stosując załączony przez producenta osprzęt :/

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Nie wiem czy się mylę, ale nie ma różnicy czy plus jest ze stacyjki czy zapalniczki. w obydwu przypadkach pojawia się prąd po włożeniu kluczyka do stacyjki. Co do łatwości podłączenia aby dostać się do przewodu zapalniczki wystarcz zdjąć plastikową osłonę od która przymocowana jest z boku do tunelu środkowego, przymocowana jest tylko na zatrzaski. Chciałbym wiedzieć co zrobić żeby radio dało się włączyć bez wkładania kluczyka do stacyjki.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Podlaczyc stale 12v

Użytkownik Świeżak Avatar pieron
    Auto
    Brera SkyView '07 2,4 JTDm

Domyślnie

No właśnie jeśli chodzi o Pioneer'y tego typu to producent stara się nam w tym jak najbardziej przeszkodzić :/ Pamiętam, że jeśli swojego podpiąłem na kilka innych sposobów to uzyskiwałem dziwne i znacznie odbiegające od zamierzonych efekty. Zdecydowałem się zrobić to więc dokładnie tak jak opisujesz -że działa [ ] i nawet okazało się to być ok
    Mnie, nie zależało na tym żeby uzyskać dokładnie taki jak tobie efekt. A było to już tak dawno temu, że szczegółów nie pamiętam. Będziesz musiał więc kombinować ;] Z pewnością powinieneś przestudiować schematy podania zasilania z instrukcji obsługi [nawet j. ang. nie powinien być tutaj problemem]

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Rozumiem, że chodzi o podłączenie drugiego stałego plusa w miejsce tego, który pojawia się po włożeniu kluczyka do stacyjki. Wtedy radio nie będzie gasło po wyjęciu kluczyka i będzie się można je włączyć bez wkładania kluczyka do stacyjki. Jest tylko jeden problem, ja nie mogę wyłączyć radia przyciskiem na panelu, dokładniej mówiąc po wciśnięciu przycisku na panelu radia, radio się wyłącza, ale wyświetlacz jest włączony i nie gaśnie, wyświetlane jest tylko tło. Ponieważ panel jest zdejmowany to zdjęcie panela chyba wyłącza radioodtwarzacz ostatecznie. Radio używam dopiero od kilku dni, więc może jeszcze nie poznałem wszystkich możliwości.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wino-w2
    Mieszka w
    Czeladz
    Auto
    Alfa 159 1.9 16V JTDm

Domyślnie

Romek mylisz się. Zapalniczka działa po włożeniu kluczyk leczy wyłącza się jak wyłączysz zapłon i wyjmiesz kluczyk. Natomiast po podłączeniu pod styk stacyjki 12V pokazuje się po włożeniu kluczyka i zostaje dalej aktywne 12V po wyłączeniu zapłony przyciskiem (START STOP). Dopiero jak wyjmiesz kluczyk ze stacyjki 12V zanika. Takie podłączenie jest najbardziej sensowne w tych radiach. Jeśli będziesz zdejmował panel za każdym razem to po włożeniu go do radia musisz podawać kod dostępu do radia. Dla mnie bez sensu.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

W takim razie podłączenie pod stacyjkę ma sens, dzięki za podpowiedź. Tylko jak to zrobić żeby nic nie zepsuć. Jeżeli chodzi o zdejmowanie panela, to po jego zdjęciu i założeniu nie muszę podawać kodów dostępu.