Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Temat: [156] skrzynia selespeed

damian_kiszka
    Gość

Domyślnie

koledzy ale zapewniam was że tutela cs speed nie jest wcale lepsa od Castrola którym mam zalany teraz moduł :-) a oleju mi troszke ubywa (ok 100ml na 1 tys. km.) ale to spowodowane jest uszkodzonym korkiem i przez ten węzyk mi wywala od odpowietrzania. a ja szukałem jakiś wycieków poważnych. teraz na końcu węzyka jest buteleczka żeby nic nie ciapało mi pod maską
    Ale swoją drogą ciekawi mnie oficjalne stanowisko aso wobec mrugania tych cyferek - pewnie jak zwykle, że ten typ tak ma !!!

Zorrn
    Gość

Domyślnie

mozna zalewac zamienniki, zgodne z dextron IIII, ALE :

tutela jest syntetykiem i takie zamienniki mozna wlewac,
    niestety wiekszosz dextronow III w sklepach to minerały.

wybór należy do Ciebie

a oficjalne stanowisko ASO jest zgodne z instrukcją obsługi selespeeda - mruganie oznacza brak ciśnienia w układzie selespeeda. moze u ciebie zly olej, bardziej gęsty powodował, że pompka nie nadążała pompować

b dobra lektura do poczytania
    http://homepage.mac.com/paul_denyer/...eed/index.html

pozdrawiam

damian_kiszka
    Gość

Domyślnie

kolego Zorn - Tutela cs speed dedykowana przez producenta jest olejem dobrym, ale niekoniecznie najlepszym. castrol którym zalałem jest liderem w testach olejów do automatycznych skrzyń biegów. Do silnika producent dedykuje olej Selenia - jestem ciekaw ile osób ma nim samochód zalany bo większość forumowiczów używa innych oleji. I czy silniki przez to się psują ? najważniejsze jest aby właściwości oleju były takie same a marka to już nie jest najważniejsza

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał damian_kiszka
    kolego Zorn - Tutela cs speed dedykowana przez producenta jest olejem dobrym, ale niekoniecznie najlepszym. castrol którym zalałem jest liderem w testach olejów do automatycznych skrzyń biegów. Do silnika producent dedykuje olej Selenia - jestem ciekaw ile osób ma nim samochód zalany bo większość forumowiczów używa innych oleji. I czy silniki przez to się psują ? najważniejsze jest aby właściwości oleju były takie same a marka to już nie jest najważniejsza
    Ok Kolego. Tyle tylko że selespeed nigdy nie był skrzynią automatyczną i ma z nią bardzo mało wspólnego. A płyn o którym tu mowa nie wlewamy przecież do skrzyni tylko do zespołu sterującego.
    Ja w każdym razie polecam dedykowaną Tutellę CS Speed a także z własnego doświadczenia również jej wymianę co jakiś czas.

Pzdr

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał damian_kiszka
    kolego Zorn - Tutela cs speed dedykowana przez producenta jest olejem dobrym, ale niekoniecznie najlepszym. castrol którym zalałem jest liderem w testach olejów do automatycznych skrzyń biegów.
    Gwoli ścisłości skrzynia biegów SELESPEED jest skrzynią sekwencyjną, a nie automatyczną
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

jadwinia
    Gość

Domyślnie

płyn jest najlepszy i kropka. zły płyn był w selespeedzie i wtedy też mi pluła nim. a teraz kiedy jest już dobry, nie pluje i wszystko jest w najlepszym porządku. skoro Ty masz inny płyn niż CS Tutela i Ci pluje, to chyba jednak jest coś nie tak.

damian_kiszka
    Gość

Domyślnie

Tutelą cs speed też pluła i co wy na to ?? wystarczyło trochę pogłówkować i wyciągnąć wnioski - wymieniłem korek i sprawa załatwiona. Stary korek był zużyty i puszczał olej przy zbyt małym ciśnieniu. i dlatego wyżucało olej. no więc jak ktoś będzie miał podobny problem to zacznijcie od tego korka :-) No i logicznie myśląć - przecież selespeed nie bierze oleju na "smak" że castrol miałby wyżucać a tutele już nie :-) no ale pozdrowienia dla tych którzy ślepo wierzą producentowi że taki jest najlepszy i na innym nie będzie chodzić :-)

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał czarek99
    ASO nie pomogło oczywiście wymiana modułu ,rozebrałem stary moduł i z dwóch złożyłem
    O jakim module mówisz? O aktywatorze?
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

czarek99
    Gość

Domyślnie

tak chodzi o aktywator mam już kolekcje 3 szt.

elbarto
    Gość

Domyślnie

cześć,
    czy ktoś powie mi jak prawidłowo wymienić olej aktywatora? jak go spuscic, dokonać otpowietrzenia? dysponuję interfejsem, i np programem fiatecuscan.

aktualnie mam wlany jakiś czerwony, ale skrzynia pracuje prawidlowo. chcę jednak zmienić - zastanawiam sięnad oryginalna cs speed lub jakimś zamiennikiem, ale jak czytam wasze posty to sklaniam sie ku oryginalnemu olejowi.
    prosze o jakies info