Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: ciśnienie w oponach

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Majka
    Mimo tego, że chyba tylko jedna osoba zalecała azot - to i tak go wpompowałam, bo jak piszesz za 5 PLN można było sobie na taki bajer pozwolić (za 100 bym nie próbowała). I teraz mogę powiedzieć, że MIELIŚCIE RACJĘ!!!
    Mieliście rację - Ci którzy mówili że to nie ma sensu, czy też ten(czyli ja :mrgreen: ) który mówił że warto :?: :?: :?:

A jako, że twierdziłem że warto, aby nie być gołosłownym zaciągąłem opini u źródła (producent opon Bridgestone).
    Panowie z serwisu technicznego opon w/w firmy wyjaśnili mi to w sposób następujący:
    Powietrze (normalne) w oponie pod wpływem jazdy przenika przez składniki z których jest produkowana opona i następuje spadek ciśnienia(aby utrzymać ta sama wartość ciśnienia w oponie należy sprawdzać ciśnienie przynajmniej raz na tydzień :shock: ), po za tym na skutek zmiany ciśnienia (podczas jady-nagrzewanie się opony) opona zużywa się w sposób nie równomierny ponieważ pod wpływem zmian ciśniena zmienia się geometria opony.
    Dodatkowo sprężone powietrze nie jest gazem suchym i wolnym od zanieczyszczeń, które w zaczący sposób wpływają na zużywanie się opony poprzez wchodzenie w reakcję ze składnikami mieszanki użytej do produkcji opon.
    Opona napompowana azotem jest stabilna jeśli chodzi o zmiany ciśnienia, a co za tym idzie wpływa na równomierne zużywanie się bieżnika. Azot jako gaz suchy i czysty nie przenika przez mieszankę, nie wchodzi w żadne reakcje i przez to zmniejsza starzenie się opony jak i nie powoduje zadnego rodzaju korozji felgi i zaworów.

Tak zostało mi to przedstawione, wnioski pozostawiam szanownym Userom 8)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał AR_33
    Mieliście rację - Ci którzy mówili że to nie ma sensu, czy też ten(czyli ja ) który mówił że warto
    Cóż AR_33 - pytanie niech pozostanie rtoryczne.

Prowadzę na razie eksperyment - będę pompowac tylko azot i przekonam się na własnej skórze, czy są zalety "jazdy na azocie". Na razie jeżdżę zbyt krótko by prezentować własne doświadczenia.

Mr_Bungle
    Gość

Domyślnie

Powiedzcie mi proszę, jakie ciśnienie należy mieć w oponach 195/60/r15 w 156ce? Z 2.2 na przodzie jest za mało, bo aż się boki opon uginają.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał Mr_Bungle
    Powiedzcie mi proszę, jakie ciśnienie należy mieć w oponach 195/60/r15 w 156ce? Z 2.2 na przodzie jest za mało, bo aż się boki opon uginają.
    Wprawdzie jeżdżę innym modelem AR, ale z tego co się orientuję to możesz i z przodu i z tyłu dopompować max. do 2,5 atm. Z przodu znajduje się silnik, jest cięższy więc daj te 2,4-2,5 atm. na tył natomiast dałbym trochę mniej 2,2-2,3 atm. ;//

P.S. Dobrze byłoby, żebyś sprawdził ciśnienie przynajmniej dwoma manometrami, bo na co niektórych samego błędu możesz mieć +/-0,2 atm. :>>>
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał as
    więc daj te 2,4-2,5 atm. na tył natomiast dałbym trochę mniej 2,2-2,3 atm
    Wiesz co as, czy sądzisz, że ja też powinnam dać na tył mniejsze ciśnienie (AR 147)? W manualu, który posiadam nic o tym nie piszą. Piszą przód i tył równo - 2,2 przy min obciązeniu i 2,5 przy max obciążeniu. Jak myślisz?

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Nie czuję się expertem w tej dziedzinie i pewnie znajdą się inni, którzy mieliby więcej do powiedzenia w tej kwestii, ale sądzę, że śmiało możesz napompować więcej o ok. 0,2 atm. z przpdu niż z tyłu. Dlaczego? Przód jest cięższy niż tył i jeśli napompujesz np. po 2,2 atm. we wszystkich kołach zobaczysz, że opony na przednich kołach uginają Ci się bardziej niż te z tyłu. Jeśli z kolei dopompujesz wszystkie do ciśnienia 2,5 atm. opony na tylniej osi nie będą współpracować z podłożem na całej szerokości a jedynie środkiem bieżnika, czyli też nie będzie dobrze

Jeśli chodzi o mnie staram się utrzymywać ciśnienie:
    - przód 2,3-2,4 atm.
    - tył 2,1-2,2 atm.

Popatrz na ugięcie opon, kiedy będzie bardziej równomierne na wszystkich kołach wtedy gdy napompujesz jednakowo czy wówczas, gdy dasz z przodu np. o te 0,2 atm więcej niż z tyłu.

Pewną wskazówką i odpowiedzią na pytanie, czy jeździłaś na zbyt wysokim, czy może na zbyt niskim ciśnieniu może być obserwacja zużycia bieżnika. Jeśli jeździsz na zbyt wysokim ciśnieniu zaobserwujesz wzwiększone zużycie opony na środku jej szerokości, jeśli na zbyt niskim większe zużucie pojawi się bokach, jeśli natomiast na bardzo niskim - dodatkowo na ścianie bocznej opony występuje charakterystyczny ciemniejszy pas na całym obwodzie, co jest już objawem jej przegrzania :|

Na koniec warto zaznaczyć, że nie bez znaczenia jest rodzaj felg (stalowe czy aluminiowe) i wysokość profilu opony ;//
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

trzeba pamiętać że jak się zakłada większe felgi też trzeba pamiętać żeby ciśnienie było większe ja aktualnie śmigam na 16" i mam przód 2,3 tył 2,5
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

Cytat Napisał Mr_Bungle
    205/60R15
    Min 2.2 i 2.2
    Max 2.5 i 2.5

źródło: http://www.opony.com.pl/tabela_cisni...la_cisnien.asp
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70