Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: [156] Obudowa filtra powietrza - kręcące śruby

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Demontujesz akumulator i podstawę i górą wychodzi. Jaki ty masz z tym problem.

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Dzięki za motywację . Wkurzyłeś mnie swoim mądralińskim tekstem i wydarłem dziada, ale zajęło mi to półtorej godziny, bo miejsca, uwierz, nie było; brakowało 2 cm luzu na pasie przednim, żeby rezonator przeszedł. Poharatałem go solidnie, w końcu udało mi się odkrecić te trzy śrubki, i wyszarpałem go osobno. Wkładając przerobioną puszkę nie przykręcałem go już do niej, niech się kutafon buja.

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

Ja odkręcałem zderzak (bo przy okazji chciałem dobrać się do intercoolera) i nie było problemu z wyjęciem puszki dołem, bo dojście do tych 3 wkrętów było fajne. Ale narobiłem sobie marasu, bo 3 z 5 śrub trzymających zderzak z błotnikiem mi się ukręciły.. więc lepiej chyba szarpać się z nią górą..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar A100N
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002

Domyślnie

VITAM serdecznie
    Mam AR 156 1.9 JTD 8v (115km)
    kilka dni temu zmieniłem wraz z mechanikiem filtr powietrza, i uzupełniłem olej w silniku, moja alfka spalila jakieś 3 setki na 3000 kilometrów, ZERO dymków i 0 kopcenia kiedykolwiek w tym czasie.
    Po zmianie filtra powietrza na nowy i dolaniu jakiegoś 10W40 mobila do dizli (nie wiem jaki był wlany, poza tym, ze 10W40) pojechalem z krakowa do rodziny, do Jasła, czyli 130km. W tym czasie auto spalilo mi 4 setki oleju i co zapalałem, czy żonka to widać było ciemny dym z wydechu.
    Nie wiem co to może być, ale zakładam, ze jakaś wredna pierdoła, stary filtr byl w oplakanym stanie, dosłownie czarny (ale suchy) Nie wiem, czy bierze lewe powietrze gdzieś, moze coś się poluzowało czy jak?? Silnik raczej momentalnie nie padł po zmianie filtra powietrza na nowy
    Co prawda zmieniłem jeszcze termostat na nowy, bo puszczal na chlodnice wszysdtko i od razu
    Może ktoś z Was miał, lub wie coś co to może być
    Przed wymianom filtra 3 setki na 3k kilometrów / po wymianie ponad 3 setki na 130km i kopcenie przy zapalaniu i dodawaniu gazu... A może szfabski mobil Alfa chce spalić , sam nie wiem

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

A spaliny śmierdzą niespaloną ropą, czy bardziej jak z dwutaktu?
    Dobrze masz dokręcone wieczko obudowy filtra? Może któras śruba puściła i leci lewe powietrze - te gwinty są makabryczne.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Zenon, czasem w aucie właśnie (przy ruszaniu) wydaje mi się jak by bylo czuć niedopalona ropę.
    Może fajktycznie coś się poluzowało (sprawdzę to jutro z ranka) lub coś z połączeń turbiny, w trakcie wymiany filtra.
    Czytałem o klopotach z wymianą tego filtra, u mnie mechanikowi zajęło to max 5 minutek, bylem przy tym. Ale sprawdzę to o czym piszesz, bo już gdzieś o tym czytałem, ale nie pamietam gdzie, i coś o samym przeplywomierzu...

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dla zainteresowanych >>> Po zaklejeniu nieszczelności na rurze doprowadzającej powietrze z filtra w kierunku turbiny, dymienie z wydechu (na czarno) zniknęło...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał A100N Zobacz post
    Dla zainteresowanych >>> Po zaklejeniu nieszczelności na rurze doprowadzającej powietrze z filtra w kierunku turbiny, dymienie z wydechu (na czarno) zniknęło...
    Jeżeli dziura była za przepływomierzem to tak właśnie się mogło dziać.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

jaboleq - Dokładnie, była pomiędzy przepływomierzem a turbinką, skutek więc był oczywisty.
    Przepływomierz sygnalizował mniejsze ilości powietrza, a sama turbina zasysała pewnie troszkę więcej, skutek był dziwny, bo auto kopciło na czarno przy odpalaniu i po dodawaniu gazu, ale to nic dziwaczne dla mnie bylo bardziej to, ze zaczęło brać olej (pewnie sama turbina) a z tym objawem nie widzę zwiąsku... Jednak po zaklejeniu nieszczelności , nie dymi i wszystko jest ok...