u mnie też zostaje w pozycji takiej jaką zostawiłem... pierwsze słyszę by same się zamknąć miały
Ale może nie macie domykania szyb poprostu w wyposażeniu. Ja od poczatku wiedziałem ze mam z resztą sprawdźcie sobie przez EPER'a o ile wasz VIN jest do rozwinięcia listy wyposazenia ( z tego co wiem nie wszystkie są w programie). U mnie napewno to działa - dość przydatne.
pokaż co i gdzie mam rozwijać
bo ja nadal nie kumam
opuszczasz sam szybkę , wysiadasz z auta , zamykasz drzwi ( tylko zamknięcie , bez kluczyka , pilota itp ) i szyba się zamyka zaraz po tym ?
a jak kurde bede chciał zostawić auto z otwartą szybą ale z zamkniętymi drzwiami to co wtedy ? jak wtedy sprawa wygląda ?
pozostaje tylko opuszczenie szyb z pilota przy zamknietych drzwiach ?
z tymi szybami w gyty to som normalnie panie jaja ( każdy jakoś inaczej ma)
Jak to co, szybka wyjeżdża z powrotem do końca. Potem trzeba je na nowo uchylić z pilota. Sam miałem podobnie i zauważyłem jakie to jest bardziej drażniące niż pomocne.
Jemu cały czas rozbiega się o to, że obie szybki powinny domknąć się po zamknięciu drzwi. Niestety chyba nie tak wyglądała myśl producentów gt, bo jaki jest sens ich "automatycznego" domykania, skoro zostawiłem je uchylone, tylko po to aby znowu je zaraz uchylić? Zastanów się songokudj. Programowanie szyb ma tylko i wyłącznie na celu możliwość ich zamknięcia / otwarcia z pilota i żeby zniżały się obie do tej samej pozycji (przynajmniej tak to obecnie wygląda).
Jeśli mimo to masz dalej obiekcje i brniesz w zaparte, pomimo iż wszyscy pokazują Ci że jesteś w błędzie to jest jeszcze jedna próba.
Zauważ że w Twoim przypadku dzieje się pewna rzecz:
- Przed wyjściem drzwi opuszczasz szybę
- Po otwarciu szyba dodatkowo obniża się o parę cm ( a nie powinna, bo nie styka się z uszczelką)
- Po zatrzaśnięciu wyjeżdża do góry.
Wniosek - szyba nie zaprogramowana - nie pamięta swojego położenia i przez to się uchyla, a potem całkowicie zamyka.
Przy prawidłowo zaprogramowanej szybce zostaje ona cały czas w tym samym miejscu.
Ah i jeśli chodzi o teorię automatycznego domykania szyb. Nie myl modułu komfortu, od modułu z allegro, bo to dwa różne wynalazki. Pozdro i dzięki za wprowadzenie w błąd.
Ostatnio edytowane przez H4seo ; 26-06-2012 o 11:25
w BMW jest samodomykanie szyb zaraz po ich zatrzaśnięciu. w GT działa to inaczej rozwiązane- szyby sie same nie powinny domykać. domykają sie jedynie z pilota tj. kluczyka.
BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................
W błędzie czy nie w błędzie ja mam tak samo jak songokudj. I jedynym problemem jest to że po trzasnieciu drzwiami samego kierowcy nie domyka sie szyba z obu stron. To byloby idealne rozwiazanie.
STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA
Kolego H4seo chyba troszkę nie wiesz o czym mówisz. Jak otwiersz drzwi klamką to szyby właśnie mają delikatnie sie opuścić a jak je zamykasz podnieść do górnego max punktu położenia (ten punkt właśnie programujesz),szyba nawet jak jest opuszczona po otwarciu drzwi opuszcza sie delikatnie w dół gdyż jej sterownik jest połączony z czujnikiem chyba przy zamku jak dobrze pamietam który po pociagnięciu klamki daje informacje o konieczności jej opuszczenia. Tak naprawdę system ten nie rozpoznaje czy szyba jest na maxa w górze - jedynie zna jej maxmalne górne położenie powyżej którego się nie podniesie , dlatego po otwarciu drzwi nawet jak szyba jest w połowie otwarta obniży się jeszcze o kilka mm. Odsyłam do opisu działania http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._romeo_gt.html . Co do automatycznego domykania szyb, to tak jak napisałem na poczatku pytałem czy ktoś wie czy wogóle jest funkcja aby dwie szyby na raz po wyjściu z auta szły do góry.
Bocian, to czy komuś taka funkcja pasuje czy też nie jest nie w temacie, mi akurat pasuje. Tylko myśl techniczna włoskich inżynierów wymyśliła że tylko szyby tych drzwi które się otworzą i zamkną idze automatycznie do góry. Wynika to chyba z instalcji elektr. i samych czujników otwarcia drzwi. W każdym razie jeśli otwieram drzwi szyba ma się odsunąć z 5 mm w dół bo inacze pewnie uszczelka by się uszkodziła od ciągłego jej szarpania szybą. Z tego co się doczytałem na różnych forach, odległość otwarcia szyby przy otwarciu drzwi też można regulować. Co do otwierania szyb z pilota, to fajna funkcja, zwłaszcza jak widze auto i jest upalnie , a niechce zemdleć w upale jak wejdę do nagrzanego auta.
Chyba "kolego" masz problem, bo ja jak się na czymś nie znam to nie zabieram głosu. Tobie też tak radzę. Zanim coś powiesz, to może zaczniesz czytać ze zrozumieniem?
Nie wiem czy przeczytałeś o tym jeżeli, nie wiem co cię przekona, ale wiedz że moja Bella doznała samoświadomości. Nie uchyla otwartej szybki. Działa to dokładnie tak jak jest opisane.Dwa czujniki efektu halla umożliwiają ponadto centralce zapamiętanie w każdej chwili pozycji szyby.Od momentu zastosowania szczególnego kształtu drzwi (bez ramy górnej) należy zapewnić prawidłową szczelność uszczelki drzwi ''podnosząc'' szybę w uszczelce zawsze przy zamknietych drzwiach. Z tego powodu centralka steruje także funkcją ''short drop'' - krótki skok: po otwarciu drzwi szyba - jeżeli znajduje się w pozycji końca skoku górnego zostaje obniżona o około 4 mm; po zamknięciu drzwi natomiast szyba zostaje zamknięta kompletnie; po sterowaniu zamknięcia szyby przy drzwiach otwartych, szyba zatrzyma się około 4 mm przed skokiem górnym; i zostanie zamknięta całkowicie tylko przy zamkniętych drzwiach.
Mógłbym nawet pokazać ci to na filmiku, ale ten kto nie chce słuchać, ten nigdy nie usłyszy.
Ostatnio edytowane przez H4seo ; 26-06-2012 o 18:13 Powód: failure post is failure