Nie ma to jak dyskusja na argumenty :-)
Z jakimi argumentami? Tymi podanymi przez BeBe? Może z tymi, że mam niesprawny samochód? Układ kierowniczy w moim aucie był całkiem niedawno sprawdzany, także nie musi się Kolega o niego martwić. Przed zakupem jeździłem kilkoma egzemplarzami. Taki już urok Alfy, że ma promień skrętu podobny do wspomnianego Rosomaka i zgodziłem się na to kupując to auto. Porównałem do meganki bo takie auto mam teraz dostępne. Co do trakcji, to, moim zdaniem, jednak da się ją porównać w codziennym użytkowaniu. Wszyscy przecież pokonujemy zakręty :-)
Kolega tommi_alfa zapytał o użytkowanie auta w ruchu miejskim, więc opisałem swoje odczucia. Zresztą nie tylko swoje, bo moja żona po mieście nie chce jeździć Alfą. Mówi na nią Titanic.
Szkoda, że wywołało to takie reakcje jak BeBe, ale w moim wieku od młodych już nawet kultury nie wymagam.
Tym akcentem kończę swój udział w tym temacie.
skoro ktoś twierdzi, że 159 ciężko jeździ się po mieście to polecam zasiąść do GTVmiałem 159 i jeździlem sporo nią po mieście (Warszawie) nigdy nie miałem problemu z parkowaniem (fakt, że miałem czujniki z przodu i z tyłu) ani tym bardziej ze zmienianiem pasa
przesiadłem się do GTV i teraz zauważam jak łatwa w manewrowaniu była 159w GTV nie widać nic do tyłu i do przodu, nie widać sygnalizatorów na skrzyżowaniu a promień skręty jest mniej więcej tak jak lotniskowca
ale i tak uwielbiam swoją GTV i uwielbiałem 159 a spojrzenie ludzi na ulicy i głos dzieci "o ja jaka super alfa!!!" są bezcenne
![]()
Born to be wild.
Kolego, może warto by zacząć od określenia Twoich oczekiwań, bo nie za bardzo rozumiem, jakich różnic w normalnej jeździe spodziewałeś się pomiędzy 159, a jakimkolwiek innym samochodem, Polskiego Fiata 126P, nie wyłączając.
Skoro napisałeś, że Twoja 159 "nie skręca", to są dwie możliwości, albo piszesz bzdury, albo masz niesprawny układ kierowniczy, innej możliwości po prostu nie ma - piszę to jako użytkownik 159. Promień skrętu, faktycznie nie powala i w porównaniu do Mercedesa, czy Opla jest dużo słabszy.
Nie gniewaj się, ale nawet gdyby Twoja żona określiła 159 jako "Knock Nevis", to trudno uznać to za obiektywną ocenę, skoro porównuje go z Meganą, która jest o 30 cm krótsza.
Ja używam 159SW od 3 m-cy i juz musze powiedzieć że to auto to wogóle nie ma bagażnika bo nie wchodzą w całości płyty kartonowo gipsowe, a do transita wchodziły. Poza tym auto jest za niskie bo na 40 cm krawężniki nie da się wjechać, a nissanem terrano się da. No i oczywiście kwestie parkowania, nowa panda z systemem city parkuje dużo lepiej bo wspomaganie lepiej chodzi i auto ma lepszy promień skrętu, miejsca w środku tez jest za mało bo w A8 w wersji przedłużonej z tyłu mogłem rozciągnąć nogi a tu się nie da ......
ps. jakby ktoś nie zatrybił to:![]()
Taki urok aut z delikatnym sportowym pazurkiem. Kierownica ma chodzić ciut ciężej, bo to pozwala na pewniejsze prowadzenie, promień skrętu też jest taki a nie inny z tego względu... Alfa to marka ze sportową tradycją i w taki sposób projektują/produkują auta. Może nie jest to super wygodne w czasie zajmowania miejscówki na parkingu pod hipermarketem, ale nie ma jeszcze przymusu kupowania aut ze znaczkiem AR.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17