Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 167

Temat: zważyłem swoją Alfę :)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    Była156 TS 1999,była147jtdm 150KM 2005,159 TiQ4 2010 159 ti 2,4 Q4 201

Domyślnie

Cytat Napisał m!ke Zobacz post
    otto-a to jest wynik z pełnym kołem zapasowym ? czyt. pełnowymiarowa felga/opona
    Bez koła zapasowego-jest tylko zestaw naprawczy z małym kompresorkiem.Jest to wyposażenie fabryczne ,ciekawe czy był to standard w wersii ti z 19'' kołami.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Pamiętam film "Francuski Łącznik" gdzie gliniarze byli pewni, że w samochodzie schowane są dragi, bo ważył parę kilo więcej niż w katalogu producenta.

- - - Updated - - -

Jeżeli płyta wagi jest na tym samym poziomie co podłoga, to pomiar jest dokładny.
    Ale na stacjach diagnostycznych mierzy się nacisk na oś za pomocą przyrządów, które zazwyczaj są na innym poziomie. Wystarczy różnica 2 cm i już pomiar będzie niedokładny. Gdy będzie zachowany ten sam poziom to pomiar będzie ok.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 26-09-2012 o 11:39

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ale na stacjach diagnostycznych mierzy się nacisk na oś za pomocą przyrządów, które zazwyczaj są na innym poziomie. Wystarczy różnica 2 cm i już pomiar będzie niedokładny. Gdyby będzie zachowany ten sam poziom to pomiar będzie ok.
    Moim zadaniem nawet przy tej samej wysokości i tak w obu przypadkach (ważenie nacisku osi przedniej i tylenj ) waga zmierzy za każdym razem trochę masy wspólnej, której nie da się określić jako stała dla wagi i później odjąc ewetualnie od sumy.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał blackrave Zobacz post
    Moim zadaniem nawet przy tej samej wysokości i tak w obu przypadkach (ważenie nacisku osi przedniej i tylenj ) waga zmierzy za każdym razem trochę masy wspólnej, której nie da się określić jako stała dla wagi i później odjąc ewetualnie od sumy.
    Sumowanie nie ma zbytnio sensu dlatego też pisałem wcześniej, że waga całkowita w ten sposób zmierzona nie jest adekwatna do stanu faktycznego. Jedynie pomiar nacisku na pojedynczą oś może być w miarę dokładnie podany.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Tworzysz nową fizykę w wydawało by się dość dobrze zbadanym obszarze (3 zasada dynamiki).
    Rozumiem, że twierdzisz, że umieszczając samochód jednocześnie na 4 wagach suma ich pomiarów nie będzie zgodna z pomiarem wykonanym dla samochodu stojącego na jednej wadze?

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Wystarczy różnica 2 cm i już pomiar będzie niedokładny.
    No będzie zaniżony- nie chce mi się tego liczyć trygonometria dawno była- nie mniej mam uzasadnione podejrzenie, że ta niedokładność i tak będzie niższa niż wynikająca z badania postury diagnosty siedzącego w samochodzie

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Tworzysz nową fizykę w wydawało by się dość dobrze zbadanym obszarze (3 zasada dynamiki).
    Rozumiem, że twierdzisz, że umieszczając samochód jednocześnie na 4 wagach suma ich pomiarów nie będzie zgodna z pomiarem wykonanym dla samochodu stojącego na jednej wadze?
    Ja tak nigdzie nie pisałem więc podejrzewam, że to nie do mnie.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Pisałem swojego posta w czasie gdy ty pisałeś swojego.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm

Domyślnie

No będzie zaniżony- nie chce mi się tego liczyć trygonometria dawno była- nie mniej mam uzasadnione podejrzenie, że ta niedokładność i tak będzie niższa niż wynikająca z badania postury diagnosty siedzącego w samochodzie
    Dyskusja robi się coraz ciekawsza
    A Ty twierdzisz, że suma wskazu 4 wag podłożonych pod koła samochodu wskaże to co wskazała by jedna waga pod całym autem?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mitsubishi Lancer

Domyślnie

A Ty twierdzisz, że suma wskazu 4 wag podłożonych pod koła samochodu wskaże to co wskazała by jedna waga pod całym autem?
    No, ja tak twierdzę.

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Fizyki ostatni uczyłem się ponad dekadę temu, a zasady dynamiki są mi równie znane co skład kremu na celulit, ale to oczywiste. Wagi mogłyby być nawet na całkiem różnych poziomach. Gdyby było inaczej, samochód stojący na jednym kole musiałby zmieniać swoją masę

...brzmienie V6 - bezcenne!