Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Temat: Dymienie, a zaślepienie EGR. JTD

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

W kazdym badz razie udało mi juz kupic nowy silnik z mniejszym przebiegiem (podobno) mechanik ogladal i mowil ze wyglada zdrowo a nowe serduszko w mojej alfince bedzie juz bilo we wtorek nie moge sie doczekac,slady wskazuja ze samochod zanim go kupilem mial chip i dlatego taka kicha z tym silnikiem ktos o niego nie dbal i pewnie chip byl z allegro za 200 zlotych jesli nawet pierscienie bylu popekane i zrobily rysy na gladzi cylindrow a z zewnatrz i w srodku autko jest bardzo zadbane wiec zaufalem sprzedajacemu i na stacji przed kupnem powiedzieli ze autko jest ok wiec nic wiecej nie moglem sprawdzic mam nadzieje ze teraz wszystko bedzie ok

- - - Updated - - -

Aha jeszcze jedno uwazajcie na goscia o nazwie monialisano1 z forum chcial mi sprzedac silnik i najpierw jak chcialem przyjechac i kupic go sam to wielce chcial go sprzedac a później jak chcialem zeby przywiózł go do mechanika to juz wiecej nie oddzwonil i mial to znajome zawachanie w glosie a wielce wozil częsci a nie chodzilo o mala kwote bo o 2000 zlotych tak pomyslalem ze przestrzege o tym

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

Witam silnik w mojej Alfince juz jest wymieniony i chodzi dosyc ladnie jest tylko kilka spraw ktore nie daje mi spokoju ostatnio jak jechalem na autostradzie na 6 biegu mialem okolo 2 tys obr/min jak nagle dodalem gazu przy wyprzedaniu zaswiecila mi sie kontrolka wtrysku a jak odjolem gazu to znikla spadku mocy nie bylo nastepna sprawa to jak odpalam to w momencie gdy dochodzi do zaplonu sllychac przez sekunde dziwny dzwiek jakby jakis pasek sie wtedy slizgnol i to samo przy gaszeniu silnika nastepne to jakby dzwonienie jakiejs oslony od strony rolek urzadzen ale nie ma na nich luzu to samo mialem w straym silniku i jeszcze taki leciutkie klekotanie przy dodawaniu gazu z gory dziekuje za pozomc i pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Slawo Zobacz post
    Witam silnik w mojej Alfince juz jest wymieniony i chodzi dosyc ladnie jest tylko kilka spraw ktore nie daje mi spokoju ostatnio jak jechalem na autostradzie na 6 biegu mialem okolo 2 tys obr/min jak nagle dodalem gazu przy wyprzedaniu zaswiecila mi sie kontrolka wtrysku a jak odjolem gazu to znikla spadku mocy nie bylo
    Jak masz kabelek, to podłącz się FESem - sprawdź doładowanie (actual boost pressure) - taką sytuację miałem w przypadku przeładowania turbiny - powyżej wartości 2500 mbar (actual boost pressure) dostaniesz "marchewę" (kontrolka wtrysku), po czym ECU przechodzi w tryb awaryjny i jak odpuścisz gaz, to ciśnienie w dolocie spada do akceptowalnych dla ECU wartości i znowu możesz cisnąć i tak w kółko...
    Powinieneś mieć identyczną sytuację jadąc na 3cim lub 4tym biegu - butujesz i powyżej już 3 000 obrotów, powinna się "marchewa" (kontrolka wtrysku) pojawić. Potwierdzisz tę tezę sprawdzając wspomniane doładowanie.
    Ostatnio edytowane przez grzgar ; 26-10-2012 o 15:42
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

A w jaki sposob to naprawic jesli wyjdzie ze jest przeladowana rozmawialem z mechanikiem i nie wie zabardzo jak to zrobic a narazie jestem w trakcie szukania dobrego mechanika w Krakowie i okolicach moze macie godnego polecenia specjaliste

sq9ord
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Slawo Zobacz post
    A w jaki sposob to naprawic jesli wyjdzie ze jest przeladowana rozmawialem z mechanikiem i nie wie zabardzo jak to zrobic a narazie jestem w trakcie szukania dobrego mechanika w Krakowie i okolicach moze macie godnego polecenia specjaliste
    Polecam Sławka AutoItalia w Olkuszu.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Jeżeli jest przeładowanie, to:
    - zobacz czy wężyk turbiny, który wychodzi od "zimnej strony" turbiny, i leci do gruszki przymocowanej przy turbinie, jest szczelny - to dasz radę zrobić bez wyciągania turbo
    - gruszka do wymiany (nie działa poprawnie / zardzewiała itp.) - możesz spróbować podpiąć pompkę, pompować i obserwować jak się rusza (czy w ogóle) sztanga wychodząca z gruszki - najlepiej wyciągnąć turbinę i na stół ją - wówczas odpinasz sztangę gruszki od "sterowania" wychodzącego z ciepłej strony turbiny, a sterującego zmienną geometrią, podpinasz pompkę pod gruszkę i pompujesz, patrzysz czy wychodzi sztanga gruszki - jeżeli nie wychodzi, albo wychodzi, ale z dużym problemem, to problemem leży w gruszce. Jeżeli sztanga jest ok, to masz problem ze zmienną geometrią - podpunkt niżej
    - gorsza opcja, to zapieczone łopatki, gdzie trzeba rozbierać turbo, a to może pociągnąć za sobą kolejne problemy z turbo - uszkodzenie przy rozbieraniu. Jednak, jakbyś miał już turbo na stole, to możesz odpiąć tę sztangę od "sterowania" i spróbować samym sterowaniem poruszać - jak w miarę łatwo dasz radę poruszać tym "sterowaniem", to jest problem z gruszką, jeżeli nie, to problemy ze zmienną geometrią + ewentualnie również gruszka.

W 2 i 3 opcji, warto oddać turbo do regeneracji (jakiś dobry warsztat), gdzie zajmą się w odpowiedni sposób turbosprężarką. Nawet w przypadku samej gruszki, podjechałbym do warsztatu regenerującego turbo - tylko wybieraj coś polecanego i sprawdzonego na forum ze swoich okolic. Bo jak źle rozbierzesz turbo (np. lekkie wygięcie wirnika), to później zapłacisz za pełną regenerację. Tylko nie daj się nabrać na "rzekome" problemy z turbo - najlepiej widzieć wszystko na gorąco, dlatego piszę o jakimś zaufanym zakładzie regenerującym turbosprężarki.
    Ostatnio edytowane przez grzgar ; 05-11-2012 o 00:34
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

Dzieki dam znac jak mi to wyszlo