Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Temat: Opony zimowe

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Strasznie demonizujesz tę zimę. Centymetr szerokości opony nie spowoduje, że samochód na śniegu nagle się zacznie prowadzić jak po suchym asfalcie. Cywilna opona zimowa to jest kompromis, musi oczywiście zadziałać te kilka dni na śniegu, ale 90% czasu jeździ i ma działać na asfalcie.

Mito na śniegu prowadzi się jak zwykła przednionapędówka, pomaga niska waga, trochę przeszkadza krótki rozstaw, wychodzi na 0. Mi przeszkadza duża ingerencja systemów, których głównym zadaniem jest wytracanie prędkości i energii.

U nas zderzak po czterech zimach jest ok, a zdarzyło się parę razy jechać np po nieodśnieżonej Zakopiance.

Użytkownik Rowerzysta Avatar piotrl
    Mieszka w
    PL
    Auto
    AR Mito żony, mój to Outlander

Domyślnie

marekm - dziękuję za komentarz - masz rację, tylko powiedz, sam jeździsz na co dzień Mitowozem czy raczej żona ??? W moim przypadku żona jest głównym kierownikiem tego wozu, a jak jestem grzeczny to mogę się przejechać raz na tydzień w sobotę...
    Tak na serio to lubię się sam czasami machnąć tym małym skubańcem, nie wiem co, ale ta mała Alfa coś w sobie ma takiego że da się lubić, prowadzi się całkiem przyjemnie, tylko te nasze drogi...
    Mito, jak wcześniej pisałem jest u nas od wiosny, także po przebiegu ok. 3500 km (głównie jazda miejska) trudno wystawić jakikolwiek komentarz. Ale jak na razie daje radę, zobaczymy za rok, myślę jednak że będzie OK.

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał piotrl Zobacz post
    marekm - dziękuję za komentarz - masz rację, tylko powiedz, sam jeździsz na co dzień Mitowozem czy raczej żona ???
    na co dzień nie jeżdżę, ale myślę, że zrobiłem tym autem za kierownicą jakieś 6-8 tysięcy km

Tak na serio to lubię się sam czasami machnąć tym małym skubańcem, nie wiem co, ale ta mała Alfa coś w sobie ma takiego że da się lubić, prowadzi się całkiem przyjemnie, tylko te nasze drogi...
    Mito jest nie najgorsze, ale jak mam wybierać, to jednak wolę swoje V6 Tak jak kiedyś pisałem - Brzydal ma jedną niezaprzeczalną przewagę - hamulce, w prowadzeniu i "kulturze silnikowej" zdecydowanie wygrywa 156

Flar
    Gość

Domyślnie

Nie wiem jak będzie wyglądało to Miciakiem bo jest u nas dopiero od wiosny, nie wiem jak to auto radzi sobie z jazdą w zimie, ale myślę że tak samo jak inne tej wielkości auta.
    Po części zasługa systemów, po części opon ale Miciak prowadzi się dużo lepiej niż np Grande Punto, którym jeździłem na Kleberach.
    Auto jest przewidywalne, dobrze trzyma się w zakrętach. Działa troszkę jak pług, ale przez 3 lata nie urwałem zderzaka ani tego plastiku pod nim. A pod mój blok to nigdy pług nie zajrzał.

Użytkownik Rowerzysta Avatar piotrl
    Mieszka w
    PL
    Auto
    AR Mito żony, mój to Outlander

Domyślnie

Cytat Napisał Flar Zobacz post
    Po części zasługa systemów, po części opon ale Miciak prowadzi się dużo lepiej niż np Grande Punto, którym jeździłem na Kleberach.
    Auto jest przewidywalne, dobrze trzyma się w zakrętach. Działa troszkę jak pług, ale przez 3 lata nie urwałem zderzaka ani tego plastiku pod nim. A pod mój blok to nigdy pług nie zajrzał.
    Przypomnij proszę jakie masz zimówki (marka ?).

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Wprawdzie nie do Miciaka - ale stoję przed wyborem zimówek w rozmiarze 205/55/16 i z pewnych względów (ubezpieczyciel i homologacja) mam do wyboru.

-Bridgestone Blizzak lm-25
    -Continental TS 830 P

Naklejki informacyjne wskazują na podobny poziom tych opon. Jednakże jakoś mnie nie przekonują te pierwsze. Skłaniam się ku tym drugim. Macie jakieś doświadczenia z tym co wymieniłem ?
    Na pierwszy rzut oka Bridge są kierunkowe a Conti asymetryczne ....
    motor sports can be expressed in one single letter ///M

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja bym brał Conti. Bridgestony są przereklamowane i drogie. Sam wiesz, że niemieckie najlepsze .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

No wiem te Bridge są produkowane w poznaniu ... niestety tylko te w tym rozmiarze mają jakąś pieprzoną * która świadczy o homologacji przez producenta samochodu. Chcąc uniknąć przypału w przypadku szkody chcą nie chcąc muszę wybierać te z gwiazdką

Letnie wprawdzie mam Bridgestone Potenza S001 i jestem bardziej niż zadowolony. W Julce na zime miałem Nokiany i też były super. Znalazłem identyczne z technologią Run on Flat ale oczywiście nie posiadają wspomnianej * homologacyjnej ... i dlatego skazany jestem na taki a nie inny wybór chcą sobie oszczędzić ewentualnych przepychanek z ubezpieczycielem.
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 25-10-2012 o 23:04

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

To do X-ów nie trzeba osławionych runflatów?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    To do X-ów nie trzeba osławionych runflatów?
    Do E84 i F20 muszę Run Flaty wsadzić - inaczej po pierwsze można zakwestionować gwarancję na zestrojone zawieszenie po drugie ubezpieczyciel może nie wypłacić w razie szkody za brak opony zgodnej z homologacją samochodu. Pomijając oczywiście aspekt tego ze to jedyne rozwiązanie nie chcąc bawić się w zabawe z kołem zapasowym latającym po bagazniku. Do tego czujniki przebicia opony które ponoć wariują po zmianie.
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 25-10-2012 o 23:10