Ja się podepnę pod temat. Drodze do pracy pierwszy raz od zakupu zaczął mi sie wypalać filtr (chyba). Silnik trochę nierówno pracował, miał odczuwalnie mniej mocy, wskaźnik doładowania był lekko podniesiony na postoju a spalanie chwilowe wahało sie pomiędzy 20 a 60 litrów/100km (!). To wypalanie to jakaś masakra. Do pracy mam 14km i to całe wypalanie się i tak nie skończyło! Średnie spalanie tak podskoczyło, ze cała moja ekonomiczna jazda jak psu w d... Wyrzucam ten DPF przy najblizszej mozliwej okazji.
AR 155 1.9TD 90KM 1992 - byla
AR 146 2.0 Ti 150KM 1996 - byla
AR 156 1.9Jtd 115KM 2002 - ciagle jest
AR 159 1.9Jtdm 150KM 2007 - byla
AR Mito 0.9TwinAir 105KM 2014 - jest
AR Giulietta 2.0 120KM 1981 - w trakcie remontu
AR Spider 2.0 150KM 1999 - jest!
Ja też myślałem, że wyrzucę DPF, ale to co wydobywa się z rury wydechowej dzięki filtrowi (w zasadzie gorące powietrze bez zapachu) robi wrażenie. Dopóki działa poprawnie nic nie wywalam.
A ja nie wyrzucę bo potem mogą być problemy z odsprzedażą![]()
To jest zawsze jednak jakaś ingerencja i w mechanikę i w oprogramowanie a ja wolę zostawić auto w stanie oryginalnym
Ależ oczywiście że jest ingerencja. Wycina się fizycznie DPF oraz oprogramowanie się modyfikuje.
Ja po dwóch latach po wywaleniu DPF nie widzę absolutnie żadnego minusu tego zabiegu! Same plusy !!
Oryginalne to możesz zostawić auto np. mercedesa z lat 70tych.....
Prawda jest taka, że im starsze auto oraz im więcej km ma przejechane tym prędzej DPF będzie do wywalenia. Jak nie masz kłopotów to jeździsz.... zaczniesz mieć to wywalisz i tyle.
Jak gdy kupiłem belle to wiedziałem, że 70% jazdy mojej to będzie miasto - wywaliłem DPF natychmiast.
Kumpel co kupił 159 i robił same trasy - ok 80km dziennie do pracy i z pracy - przekonał się do wywalenia DPF dopiero jak mu się dwa razy zapchał i musiał dwa razy płacić za serwisowe wypalanie.
Czasem działania prewencyjne są tańsze i wygodniejsze![]()