Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Temat: 159 dpf

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    przykład podany wyżej na obrazkach to skrajny przykład, podejrzewam, że wynik kilkukrotnego uruchomienia wypalania filtra na postoju.
    Blednie podejrzewasz.Filtr zapalil sie przy okolo 240km\h podczas jazdy po autostradzie i po przejechaniu 700km na polskim paliwie.

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    Blednie podejrzewasz.Filtr zapalil sie przy okolo 240km\h podczas jazdy po autostradzie i po przejechaniu 700km na polskim paliwie.
    Ale całe auto się spaliło czy tylko lekko podwozie podpiekło?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dymo
    Mieszka w
    Newport
    Auto
    AR Mito 0,9 TwinAir 105KM 2014r.

Domyślnie

Ja się podepnę pod temat. Drodze do pracy pierwszy raz od zakupu zaczął mi sie wypalać filtr (chyba). Silnik trochę nierówno pracował, miał odczuwalnie mniej mocy, wskaźnik doładowania był lekko podniesiony na postoju a spalanie chwilowe wahało sie pomiędzy 20 a 60 litrów/100km (!). To wypalanie to jakaś masakra. Do pracy mam 14km i to całe wypalanie się i tak nie skończyło! Średnie spalanie tak podskoczyło, ze cała moja ekonomiczna jazda jak psu w d... Wyrzucam ten DPF przy najblizszej mozliwej okazji.
    AR 155 1.9TD 90KM 1992 - byla
    AR 146 2.0 Ti 150KM 1996 - byla
    AR 156 1.9Jtd 115KM 2002 - ciagle jest
    AR 159 1.9Jtdm 150KM 2007 - byla
    AR Mito 0.9TwinAir 105KM 2014 - jest
    AR Giulietta 2.0 120KM 1981 - w trakcie remontu
    AR Spider 2.0 150KM 1999 - jest!

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dymo Zobacz post
    Ja się podepnę pod temat. Drodze do pracy pierwszy raz od zakupu zaczął mi sie wypalać filtr (chyba). Silnik trochę nierówno pracował, miał odczuwalnie mniej mocy, wskaźnik doładowania był lekko podniesiony na postoju a spalanie chwilowe wahało sie pomiędzy 20 a 60 litrów/100km (!). To wypalanie to jakaś masakra. Do pracy mam 14km i to całe wypalanie się i tak nie skończyło! Średnie spalanie tak podskoczyło, ze cała moja ekonomiczna jazda jak psu w d... Wyrzucam ten DPF przy najblizszej mozliwej okazji.
    Po jednym wypalaniu już wyrzucasz? Pozbądź się jak nie będzie możliwości odetkania. Po co teraz ruszać? A ekonomiczna jazda w całokształcie nie ucierpi od kilku wypalań

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    A auto nie miało przypadkiem jakiegoś programu zrobionego? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jaki związek miałoby mieć polskie paliwo z tym co się wydarzyło. Raczej producent nie doszacował i temp. spalin przy najwyższym możliwym obciążeniu silnika.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    było 159 SW 08, 2.4 Jtdm, jest Giulietta 1.4 MA 170 km

Domyślnie

Ja też myślałem, że wyrzucę DPF, ale to co wydobywa się z rury wydechowej dzięki filtrowi (w zasadzie gorące powietrze bez zapachu) robi wrażenie. Dopóki działa poprawnie nic nie wywalam.

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

A ja nie wyrzucę bo potem mogą być problemy z odsprzedażą

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał UniqueSilver Zobacz post
    A ja nie wyrzucę bo potem mogą być problemy z odsprzedażą

Będzie to tylko atutem kolego a nie problemem

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

To jest zawsze jednak jakaś ingerencja i w mechanikę i w oprogramowanie a ja wolę zostawić auto w stanie oryginalnym

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał UniqueSilver Zobacz post
    To jest zawsze jednak jakaś ingerencja i w mechanikę i w oprogramowanie a ja wolę zostawić auto w stanie oryginalnym
    Ależ oczywiście że jest ingerencja. Wycina się fizycznie DPF oraz oprogramowanie się modyfikuje.

Ja po dwóch latach po wywaleniu DPF nie widzę absolutnie żadnego minusu tego zabiegu! Same plusy !!
    Oryginalne to możesz zostawić auto np. mercedesa z lat 70tych.....
    Prawda jest taka, że im starsze auto oraz im więcej km ma przejechane tym prędzej DPF będzie do wywalenia. Jak nie masz kłopotów to jeździsz.... zaczniesz mieć to wywalisz i tyle.
    Jak gdy kupiłem belle to wiedziałem, że 70% jazdy mojej to będzie miasto - wywaliłem DPF natychmiast.
    Kumpel co kupił 159 i robił same trasy - ok 80km dziennie do pracy i z pracy - przekonał się do wywalenia DPF dopiero jak mu się dwa razy zapchał i musiał dwa razy płacić za serwisowe wypalanie.
    Czasem działania prewencyjne są tańsze i wygodniejsze

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia