Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Temat: brak mocy do 2000tyś 2.4jtd...

Użytkownik Świeżak Avatar AlfaRomeo156
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147GTA, Spider 916 3.2

Domyślnie

Dzisiaj wymieniłem wtrysk na 4cylindrze teraz korekty mam takie:
    1. +0.62
    2.+0.03
    3.-0.12
    4.-0.02
    5.-0.21
    Ciężko jest powiedzieć czy jest lepiej z zapalaniem bo to się okaże po kilku dniach.
    Auto wydaje mi się, że trochę lepiej chodzi ale dalej do 2tyś trochę muł i nie ładuję tak jak trzeba w porównaniu do mojej poprzedniej 159 to ma słabe przyspieszenie do 2tyś obrotów
    Dalej pozostał problem, że podczas przyspieszania np: z 1700obrotów przy pełnym gazie wskazówka od ładowania idzie na 1.5bar potem spada na około 0.6 czasami na 1.2 auto delikatnie zwalnia a potem auto znowu przyspiesza i już normalnie ładuje do końca 3tyś albo 4tyś.
    Jeżeli przyspieszam z 2500obrotów mogę mieć pedał gazu wciśnięty do końca i samochód cały czas przyspiesza bez spowalniania takiego jaki występuje przy przyspieszaniu poniżej 2000obrotów.
    Co myślicie wymienić jeszcze wtrysk na 1cylindrze?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Wujek dobra rada: jedź do kogoś, kto Ci zdiagnozuje problem. Sam powymieniasz pół auta, to może w końcu dojdziesz do przyczyny problemu. Tomek_KRK ma dobre opinie, 159ki zna - jedź do niego. Moim zdaniem to nie wtryski, tylko coś, co włącza się w określonych warunkach - EGR, klapki, overboost itp.
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147GTA, Spider 916 3.2

Domyślnie

Do tej pory nic nie wymieniłem oprócz wtrysku a wszystkie części podmieniałem od znajomych albo miałem u siebie na składzie kolego Airen.
    Byłem już u kilku mechaników i żaden nic nie wymyślił.
    Dzisiaj jadę do Tomek_KRK.

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

A masz to od momentu jak auto kupiles?
    Jak tak to stawiam, ze ktoś domowym sposobem wygrał jakieś niesprawdzone i na kolanie zrobione oprogramowanie i stad te problemy.

criss
    Gość

Domyślnie

wiem że kierownice turbiny są sprawne i nie zanieczyszczone tak jak napisałeś ale może ich sterowanie jest przyczyną. Chodzi mi tu o tzw. gruszkę która steruje poprzez podciśnienie kierownicami turbo. Może ma problemy przy mniejszym podciśnieniu i nie steruje w pełni kierownicami

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147GTA, Spider 916 3.2

Domyślnie

oops2k o tym oprogramowaniu też już myślałem, że jest to jakiś nie udany program poprzedniego właściciela bo auto jest takie od momentu kupna...
    po 2 dniu od wymiany wtrysku samochód dalej ma problemy z zapalaniem szczególnie jak postoi jakiś czas nie ważne czy zimny czy ciepły po tym jak ciężko zapali to jest tak słaby, że nie może się uwlec trzeba dać dużo gazu żeby nie zgasł oraz ma cały czas problem z przyspieszaniem do 2tyś obrotów i z przerywaniem doładowania jak się przyspiesza z poniżej 2tyś obrotów ogólnie nic się nie zmieniło.
    Byłem u Tomek_KRK na szybkiej diagnostyce i po sprawdzeniu twierdzi, że w turbinie leży problem z racji tego iż geometria jest wyczyszczona zostaje gruszka albo jej ustawienie, tylko co z tym ciężkim zapalaniem które wczoraj znów wystąpiło

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Moje zdanie.
    Jedz w 2 samochody do Cinka, zbadaj na hamowni, zostaw mu na tydzień i sadze, ze po tygodniu auta nie poznasz

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280KM Q4

Domyślnie

koledzy spokojnie ;-)
    jak dla mnie to EGR nie wiem czy sprawdzałes zaslepiałes etc. w mojej 166 taki objaw z paleniem i brakiem mocy do 2000 obr. pomogło silnik tez 2.4;-)

- - - Updated - - -

a tomek krk to swoją droga na 100% coś doradzi sprwdzi etc.
    ja bym zaslepił EGR i sprawdził blaszka to jest 15 minut roboty;-)
    Pozdrawiam
    Sebastian

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał snogas Zobacz post
    koledzy spokojnie ;-)
    jak dla mnie to EGR nie wiem czy sprawdzałes zaslepiałes etc. w mojej 166 taki objaw z paleniem i brakiem mocy do 2000 obr. pomogło silnik tez 2.4;-)
    a tomek krk to swoją droga na 100% coś doradzi sprwdzi etc.
    ja bym zaslepił EGR i sprawdził blaszka to jest 15 minut roboty;-)
    Podobno EGR był zaślepiany i zero zmian w reakcji samochodu. Faktycznie wrażenie jest takie, jakby do 2000 obrotów turbo nie mogło wstać, potem jest kop i auto jedzie. Normalnie jest to spowodowane zaciętym EGR-em, ale kolega przeprowadził już stosowne testy...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147GTA, Spider 916 3.2

Domyślnie

Ponadto oprócz zaślepienia zakładałem 2 inne EGRy jest to opisane w moich postach. Dzisiaj sprawdziłem przyrządem podciśnienie jakie przychodzi do gruszki od turbiny i jest około 0.8bar takie powinno być? Po włączeniu samochodu gruszka ciągnie cięgno od regulacji do samego końca, dotyka śruby regulacyjnej.
    Zostaje mi w tym momencie wyciągnąć turbo i zawieść do sprawdzenia, regulacji gruszki i cięgna.