na wyświetlaczu można sprawdzić przy zapłonie ..... ASR ma kółko z kayczkami z boku VDC strzałeczke z trójkątem tak sie znacie ...
na wyświetlaczu można sprawdzić przy zapłonie ..... ASR ma kółko z kayczkami z boku VDC strzałeczke z trójkątem tak sie znacie ...
A co z modelami, które mają VDC a nie mają tej kontrolki z trójkątem? Bo podobno takie też były...
Jest kilka metod sprawdzenie czy jest VDC: otwórzyć maske silnika zlokalizować pąpe ABS(za akumlatorem) na obudowie powinno być napisane Bosch ESP- jeżeli brak napisu to jest tylko ASR, można jeszcze sprawdzic przy ruszaniu: deptąć mocno jesli zaświeci sie trójkąt z kółkiem to znaczy, że jest VDC, jesli zaswieci sie kontrolka koła samochodu na drodze to znaczy ze jest sam ASR, można też zaciągnąć ręczny na śniegu i jak prostuje auto z kontrolką trójkąt z kółkiem to też jest VDC.
Sami znawcy na forum fest. Lux jest
kontrolka wyznacznikiem wersji...a jak komuś wysrał się jakiś system i nie działa i ktoś sobie wyciągnął żarówkę czy tam diodę kontrolki to co?
Ostatnio edytowane przez kiler_911 ; 17-12-2012 o 17:35
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl
Witam.
Jak już ktoś wcześniej zauważył to każdy 2.0 ts w 147 miał system VDS w innych pojemnościach silników też się zdarzało ale to była opcja albo pomyłka przy montażu. ePer nie jest 100% pewnym źródłem wyposarzenia, najlepiej sprawdzić organoleptycznie czy znajduje się sterownik w tunelu. ASR można wyłączyć, ale system wspomagania jest zawsze aktywny. Owszem na asfalcie bez ASR nawet moim selespeedem pale gume jak złoto, ale niech ktoś sprawdzi teraz jak jest 15 cm śniegu na jezdni. Muszę kiedyś wyjąć beziecznik zobaczę jak hula, ale nie narzekam na jego pracę nieżle pomaga oczywiście z wył ASR-ema i bokiem też się da jechać. Jak posklecałem moją Alfę do kupy to pierwszy błąd jaki miałem to ABS/VDC podstawa w Alfie to 10000000% sprawny akumulator. Pozdrawiam
aaa i jeszcze jedno przy VDS-ie każdy luz zawieszenia tył jak i przód, a w szczególności wy.......a przekładnia bądz geometria i różny rozmiar ogumienia na osiach, będzie powodować częste mryganie na śliskim.![]()
Ostatnio edytowane przez Krzak ; 26-01-2014 o 16:04
Ja za to mam inaczej (silnik 2.0 TS), bo sam nie wiem czy ten system działa czy nie...
Za każdym razem gdy odpalam to pojawia mi się: VDC i ABS system failure, a gdy chcę wyłączyć ASR to jakby przycisk nie zareagował - dioda się nie świeci.
Czasem się zdarzało że wyświetliło mi się na komputerze podczas jazdy: "ASR ON" - to oznacza że ASR działa czy tylko mi się tak wydaje?