Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Temat: Dziwne zachowanie 156 na śniegu

Użytkownik Pirat drogowy Avatar skipas
    Mieszka w
    Rawicz (okolice)/Grodzisk Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V GRIGIO STROMBOLI 2007r/Peugeot 308 SW 1.6HDI 2010r

Domyślnie

Ja zawsze zaciągam czy to zimą czy latem i nie mam problemu działa idealnie

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Zaciągałem ręczny bardzo często do czasu aż pewnego razu mi zamarzł... Ogólnie moja alfa nie miała rewelacyjnego ręcznego bo na jedno koło na przeglądzie ostatnim łapało cokolwiek, drugie praktycznie nic. Od "rozgrzewania" hamulca to trzymające koło wyrównało się z tym "praktycznie nic nie trzymającym", co w połączeniu z letnimi oponami na tyle w tym momencie daje całkowicie bezużyteczny mechanizm... A częste używanie jak widać nie pomaga na zamarzanie linki, dostała się wilgoć, może linka też trochę się postrzępiła i nic na to nie zrobię, "częste używanie" nie zdziała cudu i nie pomoże, trzeba wymienić linkę...
    Swoją drogą położenie dźwigni ręcznego względem podłokietnika jest iście genialne, chcąc mocno pociągnąć ręczny trzeba zwalać pasażera z podłokietnika...

Wracając do tematu ściągania, ja nadal twierdzę że to przez nierówny opór jaki powoduje śnieg, na różnych kołach różny opór + napęd na koło które ma "lżej" i efekt widoczny...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Od początku mrozów ręczny "dziwnie ciężko chodził" zostawiałem alfę na "jedynce". Kiedyś musiałem zaparkować na większym wzniesieniu i dla pewności zaciągnąłem ręczny - pękła jedna z linek (lub kilka), nie sprawdzałem jeszcze tego , poczekam aż mina mrozy

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rybeńka
    Mieszka w
    Ozorków (Łódź)
    Auto
    '02 156 SW 2.4 JTD 150 KM NERO

Domyślnie

Sprawdzałem jadąc na luzie - efekt ten sam :/

Użytkownik Embrion Avatar mrozon84
    Auto
    156 1.9 JTD SW FL & VW Golf Mk3

Domyślnie

Cytat Napisał Ba._Ba. Zobacz post
    Wracając do tematu ściągania, ja nadal twierdzę że to przez nierówny opór jaki powoduje śnieg, na różnych kołach różny opór + napęd na koło które ma "lżej" i efekt widoczny...
    Zaden opor i zaden snieg. jezdze trzema autami i tylko w alfie mam taki dziwny objaw,wiec mysle,ze jest to nie do konca spuszczony reczny,lub jakies luzy w zawieszeniu.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Ja obstawiam tuleje zwrotnicy z tyłu . Ja byłem na scieżce i diagnosta nawet tam nie zerkał . Popatrzał na wachaczy czy luzów nie ma amory i tyle . Pozatym oni skupiają 90% uwagi na przodzie . Miałem wywalone wtedy włąsnie tuleje i przeszło przegląd. Poszarpać czy luz jest i sie wyjasni.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Ba._Ba. Zobacz post
    na różnych kołach różny opór + napęd na koło które ma "lżej" i efekt widoczny...
    Ale masz teorie...

wracjąc do przypadku autora wątku to mam dwie 156 i w żadnej ten efekt nie występuje. Natomiast przed wymianą tulejek w tylniej zwrotnicy ( 9zł/sztuka - potrzeba sztuk 2) i ustawieniu później dokładnie zbieżności tył przestał się ślizgać na studzienkach tak ochoczo ostatnio u nas montowanych na jezdni Czy zaobserwowałeś inne objawy jak nie było śniegu?

Użytkownik Embrion Avatar mrozon84
    Auto
    156 1.9 JTD SW FL & VW Golf Mk3

Domyślnie

Ja mam identycznie jak autor i na suchej nic nie zauwazylem tzn jezdzi dobrze i nie sciaga. Czy jest wyczuwalne jakies zuzycie tych tulejek? wystepuje jakis luz? Mozna wymienic je samemu,czy potrzebna jakas prasa do wycisniecia?

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Ja wymieniałem na prasie bo za cholere nie mogłem wybić a co do luzu to wyczuwalny - musisz na lewarku poszarpać kołem . Najlepiej na kanale to od razu zobaczysz czy tylko na tulei czy na poprzecznych wachaczach niema też luzu . To gołym okiem widać jak chwycisz za koło i poszarpiesz.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rybeńka
    Mieszka w
    Ozorków (Łódź)
    Auto
    '02 156 SW 2.4 JTD 150 KM NERO

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Ja wymieniałem na prasie bo za cholere nie mogłem wybić a co do luzu to wyczuwalny - musisz na lewarku poszarpać kołem . Najlepiej na kanale to od razu zobaczysz czy tylko na tulei czy na poprzecznych wachaczach niema też luzu . To gołym okiem widać jak chwycisz za koło i poszarpiesz.
    A nie można poszarpać bez lewarka? W ten sposób nie ma żadnego luzu. Na obu tylnych kołach.