no wlasnie bo moze patent sie kolegom przyda
kolego zasit w silentblocku pracuje GUMA , po to on został wymyślony. łożyska w tulejach górnych wachaczy min. u kolegi czesany zrobiłem ja ,po doświadczeniach z różnymi tulejami zrobiłem coś na wzór tulei górnej w nissanie primera p10 p11. czyli , w tulei ORYGINALNEJ (chodzi o wymiary) wytaczamy lub rozwiercamy wewnątrz gumę do metalu czyli do wymiaru 26mm, i wciskamy w środek dwa łożyska 6000 2RS, czyli kryte gumą (ważne) po bokach wciskamy simmeringi 26x14x7. w tak spreparowaną tulejkę wkładamy tulejki metalowe z jednej strony o wymiarach 14x10x9 a z drugiej szerszej14x10x17. metalowe tulejki można wytoczyć z oryginalnej tulejki którą ze środka wyrzucimy (ten grzybek metalowy). w tak zrobionej tulei nie ma powierzchni trących, sworzeń jest mniej obciążony, ten patent działa , brak jakichkolwiek luzów ja mam w 166 3.0 zrobione na tym rozwiązaniu ok.60000 km (tulejki mogę dorobić)
ps.mam jeszcze "patent" na przedłużenie żywotności paska rozrządu, wałków(nie wycierają się)i wariatora w silnikach TS
konkretne pytania proszę kierować na pw. z nr. tel. oddzwonię , nie mam czasu siedzieć na forum godzinami
A połączenie silentblock + uniball?
jakie połączenie? tą tulejkę wciskasz ręką na płyn do mycia naczyń w wachacz i przykręcasz do auta.
Chodzi o połączenie (zastosowanie) w wachaczach silentblock w tulejach i uniball w sworzniach.
w tulei ORYGINALNEJ (chodzi o wymiary) wytaczamy lub rozwiercamy wewnątrz gumę do metalu czyli do wymiaru 26mm, i wciskamy w środek dwa łożyska 6000 2RS
te gumy wychodzą rękoma bez użycia narzędzi więc o jakim rozwiercaniu mowa ?
a te łożyska nie przemieszczają się osiowo w wahaczu ? w końcu wahacz jest aluminiowy (lub jakiś stop aluminium)
a odnośnie łożysk to nie udało się dopasować takich aby średnica wewnętrzna była dopasaowana do oryginalnej tulejki metalowej ?
rozwierca się gumę w tulei, nie w wachaczu , wachacza nie przerabiamy , wyjmujemy tulejki i je przerabiamy. łożyska nie przesuwają się , można dać klej np. loctite, ale nie ma takiej potrzeby , chyba że ktoś spieprzy roztaczanie. te łożyska są najlepiej dopasowane, tylko usunąć gumę do metalu, można nawet nożem, i mamy 26mm. czytajcie uważnie !
bez zdjęć nie potrafię sobie wyobrazić tego łożyska wpasowanego w gumę rozwierconą
przyłączam się do tematu, chętnie zobaczę zdjęcia wahaczy na łożyskach i na silentblockach